„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași și modul de operare al lui Cristin Zămosteanu. De la evaziune fiscală, accesare de fonduri europene până la funcționarii corupți care închideau ochii la ilegalități, toate aceste infracțiuni se regăsesc în „Veranda”.
Procurorii au făcut un rechizitoriu „fluviu” care se întinde pe 600 de pagini pentru cei 27 de inculpați.
Rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul „Veranda” creionează portretul unui oraș acaparat de interesele investitorilor imobiliari.
„Să vedem cum o „îmbrăcăm” ”
Instituțiile care ar trebui să apere interesul public stau sluj, închid ochii și falsifică acte pentru a îndeplini dorințele constructorilor, iar funcționarii publici devin slujbași privați.
Dacă o documentație transformă legea în preș de șters picioarele, arhitectul-șef al municipiului se prezintă la investitorul respectiv cu soluția: „Să vedem cum o „îmbrăcăm” ”.
Primăria, Direcția Județeană pentru Cultură, Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția Locală sau chiar Inspectoratul Poliției Județene sunt tot atâtea instituții aflate la dispoziția samsarilor imobiliari.
Citește și Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român
În agenda de telefon a lui Cristin Zămosteanu, arhitectul-șef al municipiului este „Arh Șef Alex”, șeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local este „Primărie Florin”, iar viceprimarul este „Gabyyy Gabyyyyyy”.
Dar numele lui Cristin Zămosteanu din rechizitoriu ar putea fi înlocuit probabil cu al oricărui investitor imobiliar controversat.
Procurorii au lucrat 6 ani la „Veranda”
Câți ieșeni știu unde în spatele magnoliei din fața Primăriei se află biroul primarului Mihai Chirica și câte dintre problemele Iașului au o masă întreagă dedicată în acel birou, așa cum o au imobiliarii?
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au lucrat aproape șase ani de zile la dosarul „Veranda” și au audiat 95 de martori, mulți dintre ei intrând ulterior pe lista celor 27 de inculpați trimiși în judecată.
Ancheta a urmărit afacerile derulate de Cristin Zămosteanu și firmele acestuia începând din 2012, plecând de la o „învârteală” tipică pentru o evaziune fiscală oarecare.
Una dintre firmele controlate de Zămosteanu, M.Chim SRL, construia blocuri, dar apartamentele erau vândute de Zămosteanu ca persoană fizică, plătind taxe mult mai reduse.
Treptat, ancheta s-a extins, atunci când s-a constatat că blocurile erau construite cu încălcarea gravă a legii.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: ziaruldeiasi.ro