Programul Timişoara Capitală Europeană a Culturii (CEC) 2023 şi-a deschis prima filă, joi – înaintea deschiderii oficiale care va avea loc vineri, 17 februarie – cu prezentarea unei expoziţii de excepţie, „Victor Brauner: Invenţii şi magie”, în prezenţa curatoarei expoziţiei, Camille Morando, exeget al operei artistului român stabilit în Franţa.
Este prima retrospectivă de anvergură a creaţiei pictorului şi sculptorului Victor Brauner şi una dintre cele mai importante din Europa de Est, care celebrează şi 120 de ani de la naşterea artistului.
Expoziţia reuneşte peste 70 de lucrări unice, beneficiind de un împrumut de aproximativ 40 de lucrări din prestigioasa colecţie a Centrului Georges Pompidou din Paris, precum şi lucrări din alte muzee şi colecţii româneşti şi internaţionale.
Camille Morando a declarat, pentru Agerpres, că pentru publicul din România este o şansă de a veni la Timişoara să vadă această expoziţie unică a unui artist care îşi merită un loc în istoria culturii române.
„Timişoara mi-a solicitat să pregătesc expoziţia ‘Victor Brauner’. În ţara natală a artistului, România, nu a mai fost organizată niciodată o expoziţie de o asemenea anvergură. Sunt specialistă în opera lui Victor Brauner, iar Franţa are şansa extraordinară de a deţine o colecţie impresionantă cu lucrările artistului, graţie familiei sale care a donat întreaga creaţie plastică muzeelor franceze şi astfel am avut posibilitatea de a alcătui o colecţie foarte frumoasă cu lucrările lui. Preşedintele Fundaţiei Art Encounters (şi partener coorganizator al unor evenimente de marcă ale TM 2023, n.r.), Ovidiu Şandor, şi directorul Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, Filip Petcu, mi-au cerut să particip la deschiderea Programului TM 2023 cu expoziţia Victor Brauner. Pentru Timişoara este o şansă, este un moment fericit de a avea o astfel de expoziţie aici. Cred că este important ca publicul român să cunoască, în sfârşit, întreaga operă a artistului care are originile aici, dar s-a stabilit în Franţa, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. Această expoziţie este o recunoaştere şi o reparaţie faţă de artist, de a fi cunoscut publicului român prin lucrările sale. Cred că Victor Brauner îşi merită locul în istoria culturii române”, a declarat Camille Morando.
Citește și: Deschiderea Timișoara 2023: un weekend pentru un an. Programul evenimentului
Organizatorii locali ai evenimentului, Consiliul Judeţean Timiş, Muzeul Naţional de Artă din Timişoara şi Fundaţia Art Encounters îşi doresc ca odată cu această expoziţie muzeul timişorean să se remarce şi să intre în circuitul internaţional muzeistic.
Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de ţări vor fi prezenţi la Timişoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie.
Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, iar comisarul european Adina Vălean va înmâna oraşului premiul „Melina Mercouri” al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii, se arată în programul Asociaţiei TM2023.
Invitaţii vor participa, vineri, de la ora 17,30, la un concert festiv la Palatul Culturii (Teatrul Naţional Timişoara), iar de la ora 19,00 se vor alătura evenimentului principal din Piaţa Unirii, „Sărbătorim Deschiderea”, la care sunt aşteptaţi până la 16.000 timişoreni şi vizitatori.
Deschiderea Timişoara 2023 este un program finanţat de Municipiul Timişoara, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte. Pentru weekendul deschiderii, Primăria a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei.
Citește și: Consultări superficiale pe Regulamentul de ordine interioară al parchetelor
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Muzeul de Artă și Casa Avramide Tulcea / Facebook)