Vestigii celtice au fost descoperite într-o localitate din Botoșani | Monitorul de Botoșani

Data:

spot_img

Vestigii celtice au fost descoperite într-o localitate din Botoșani. Un grup de căutători de vestigii istorice au găsit mai multe obiecte vechi de peste 2500 de ani. 

Trei tineri din Fălticeni, județul Suceava au ajuns pe meleagurile botoșănene mânați de pasiunea pentru descoperirea vestigiilor istorice.

În comuna Vârfu Câmpului au avut parte, însă, de singura descoperire semnificativă de când sunt posesori de detectoare de metal, respectiv de doi ani.

„E prima descoperire de genul ăsta”

„Ar fi, de fapt, un colier celtic și două podoabe. Sunt găsite într-un perimetru de 50 de centimetri toate. Vechime este de peste 2.500 de ani.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Le-am găsit în pădurea Puhoaia, pe raza localității Vârfu Câmpului din județul Botoșani. Noi suntem detectoriști amatori, avem autorizație pentru detectoare de metale și am ieșit în weekend la o plimbare prin pădure cu detectoarele, am stat ore, după care am descoperit asta.

E prima descoperire de genul ăsta”, a declarat Eugen Peiu. Andrei Ionaș, un alt pasionat de comori istorice, a precizat că este „interesant! Pe lângă colier, am descoperit și celelalte două, ceea ce îl face să pară un minitezaur”.

Prima descoperire a fost făcută după 2 ani

Al treilea sucevean este și cel care a găsit cea mai voluminoasă piesă chiar în momentul în care se pregăteau să abandoneze căutarea.

„Le-am găsit dintr-o întâmplare, am vrut să mergem din zonă, dar am mai dat eu cu detectorul și am dat peste colier. S-au întors și ei și au găsit cele două piese.

Citește și: Noul Club de Presă, un vehicul de influență politică și propagandă anti-occidentală

De aproximativ doi ani ne ocupăm cu asta și este prima descoperire mai importantă”, a spus Bogdan Sevciuc.

În acest context, Eugen Peiu susține că, în urma unei expertize făcute de Muzeul Județean Botoșani, ar trebui să primească 30% din valoarea determinată a obiectelor. Dacă obiectele sunt de o importanță extraordinară, se poate adăuga chiar un bonus de 25%.

Continuarea în Monitorul de Botoșani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: monitorulbt.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Yo Kitamura din Japonia câștigă Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Violoncel

Yo Kitamura a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024,...

„Destination Iași” și eșecul de 14 milioane de lei | Reporter de Iași

„Destination Iași” și eșecul de 14 milioane de lei....

Polițistul Daniel Cherecheș, pus în libertate. A atacat cu violență un tânăr șofer | Aktual24

Polițistul Daniel Cherecheș, pus în libertate după ce a...