Via Ferrata din Satu Mare, proiectul Salvamont care pune județul pe harta iubitorilor de aventură | FOTO

Data:

spot_img

Via Ferrata din Satu Mare. Un traseu spectaculos de „via ferrata” amenajat manual de voluntarii de la Salvamont Satu Mare pe o stâncă într-o comună din zona Oaşului, pentru a scoate în evidenţă frumuseţile judeţului, pare să fie noua atracţie a montaniarzilor din zona de nord-vest a României. După mai mulţi ani de muncă, specialiştii Salvamont au reuşit să aducă în Satu Mare, un judeţ cunoscut ca fiind de câmpie, iubitori de munte şi căţărători din Maramureş, un judeţ cu istoric când vine vorba de trasee montane.

Şeful Salvamont Satu Mare este Alex Costin, un montaniard împătimit care provine din Maramureş, unde turismul şi traseele montane sunt la ele acasă. De-a lungul anilor el a căpătat experienţă atât în ţară, cât şi în străinătate şi îşi foloseşte toate cunoştinţele pentru promovarea muntelui. Adept al proverbului „Omul sfinţeşte locul”, a reuşit în primul rând să formeze o echipă de oameni dedicaţi, care nu doar că au reuşit să pună bazele Salvamont Satu Mare, ci să şi descopere frumuseţile naturale ale judeţului şi să le şi promoveze.

Cei de la Salvamont au luat la pas zonele muntoase din judeţ, au cucerit vârfurile pe cărări vechi ale localnicilor sau au explorat noi trasee. Astfel, după mai mulţi ani, au răzbit şi au deschis mai multe trasee turistice, pe care, cu sprijinul Consiliului Judeţean, al unor primării şi unor sponsori, au reuşit să le marcheze şi să le omologheze. Dintre toate acestea însă, cel mai deosebit este Via Ferrata din Bătarci. Nu îi mână în luptă ideea de câştig financiar, ci fac acest lucru din „pasiune pentru oameni, munte şi potenţialul enorm al acestui judeţ care nu a fost valorificat”.

Conceptul de „via ferrata”, în traducere „drum de fier”, a fost creat de italieni în timpul Primului Război Mondial, când soldaţii aveau de trecut munţi stâncoşi. Şi-au dat seama că, dacă fixează nişte cabluri de stâncă, iar soldaţii se prind de acestea, pot traversa mai repede şi mai în siguranţă anumite porţiuni ale Alpilor. Tehnica a fost ulterior dezvoltată în scop turistic.

Ideea amenajării unei Via Ferrata la Bătarci au avut-o cei de la Salvamont după ce au explorat Măgura Bătarciului. Au văzut peretele de stâncă pe care se poate amenaja un astfel de traseu şi s-au apucat de treabă, iar anul trecut au reuşit să îl deschidă.

Traseul porneşte de la baza Salvamont, trece prin-o zonă de vie, apoi o pădure deasă, până când se ajunge la baza stâncii. De pe stâncă însă, priveliştea se schimbă total.

„Belvedere Măgura este primul punct turistic pe care noi l-am valorificat, de unde avem o privelişte superbă pentru zona piemontană a Munţilor Oaş, Catenele Oaşului, se văd Măgura Tuţului, Măgura Mijlocie şi Măgura Bătarciului. Avem o panoramă de 180 de grade pentru Câmpia Someşului, Câmpia Panonică şi zona Bătarciului. Când e vreme bună se vede municipiul Satu Mare, Palatul Administrativ şi până departe către Codru, Meseş. Sentimentul este înălţător”, ne spune Alex Costin.

Citește și: Iohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți se află în proces de divorț sau separare

Amenajarea traseului s-a făcut manual, toate materialele necesare fiind cărate în spate de către voluntari.

„Totul s-a făcut manual, este vorba despre cabluri de oţel, nişte profile speciale de metal. Se dau găurile în stâncă, se pune adezivul chimic, sunt prinse profilele, iar de acele profile sunt prinse cablurile. Acum avem două trasee, primul de 140 de metri şi al doilea de 260 de metri. Cu un echipament format din cască, ham şi lonjele speciale, practic un echipament de siguranţă, se parcurge acea zonă de stâncărie care oferă senzaţii noi, conferă personalitate, încredere de sine, deci practic de aceea promovăm Via Ferrata pentru a creşte capacitatea tinerilor, în special a copiilor, de a-i pregăti de viaţă, de tot ce înseamnă greutăţi. Este un joc în miniatură, precum şahul, jocul minţii, care ne pregăteşte pentru viaţa de toate zilele”, a declarat Alex Costin, pentru Agerpres.

Traseul de parcurs este unul uşor spre mediu, astfel că este foarte bun pentru cei care doresc să încerce acest tip de mişcare.

„În comparaţie cu traseele clasice de alpinism şi escaladă, practic nu necesită atâtea echipamente, nu necesită acel cap şi secund, adică două persoane. Este un sport de masă, iar Măgura Bătarciului oferă condiţii extraordinare pentru începători, pentru iniţiere. Este un lucru relativ unic în ţară, pentru că Şuncuiuş Cheile Turzii sunt trasee de dificultate mare, foarte mare. Aici avem acea pârtie de începători ca pentru schiori, practic permite iniţierea. Sunt condiţii extraordinare pentru început de drum în acest sport care în Occident este sport de masă”, a subliniat acesta.

La Via Ferrata se poate merge în grup sau individual, nu trebuie plătit bilet, dar folosirea echipamentului de protecţie este obligatorie. Cei mai mulţi turişti sunt din judeţul Satu Mare, dar, spre surprinderea celor de la Salvamont, vin şi locuitori din Maramureş, un judeţ de munte cu foarte multe trasee montane.

Citește și: Orașul din România care se încălzește cu energie geotermală. Proiectul a început din anii 1990

„Din judeţul Satu Mare sunt cei care parcurg traseul, vin în prima fază interesaţi de ce au auzit, dar am fost surprinşi, săptămânile trecute şi în toamnă, să vină turişti din Maramureş, o zonă obişnuită cu traseele montane, dar care au venit tot din curiozitate atraşi de faptul că s-a deschis ceva inedit în judeţul Satu Mare, ceea ce încă o dată arată că nu neapărat înălţimea contează, ci ‘omul sfinţeşte locul’, iar ceea ce avem cu adevărat să putem scoate în valoare. Acest traseu, care presupune deplasarea în siguranţă pe o zonă stâncoasă, pune în valoare această zonă şi va contribui la dezvoltarea turistică”, a arătat salvamontistul Adrian Mocan.

Cel mai mic explorator a avut 4 ani, iar cea mai în vârstă a fost o femeie de 72 de ani, care s-a arătat încântată de experienţă.

Un foarte mare accent se pune pe educarea noilor generaţii. Salvamontiştii însoţesc grupurile de elevi pe stâncă. Mulţi dintre copii nu au mai avut contact cu natura, iar o astfel de experienţă, care începe cu o plimbare de zeci de minute în natură, urmată de escaladarea stâncii, îi provoacă.

„O luăm şi ca pe o responsabilitate pentru că amândoi suntem părinţi şi ne dorim ca şi în rândul tinerilor să cultivăm pasiunea pentru natură, dorinţa de a ieşi în aer liber, de a te conecta cu natura, nu neapărat cu mediul virtual. Cred că este necesar pentru viaţa care îi aşteaptă”, a spus Adrian Mocan.

„Ne bucurăm că putem veni în sprijinul tinerei generaţii, că putem creşte o generaţie sănătoasă şi fizic şi mental, spiritual. Ei se întăresc, îşi întăresc personalitatea, îşi înving temerile. De multe ori, băieţeii voinici aici le lasă pe fete înainte”, mărturiseşte Alex Costin.

Planurile pentru Via Ferrata nu se opresc aici. Dacă la început localnicii priveau sceptici grupurile de străini, acum încep să apară discuţii despre deschiderea unor localuri pentru servirea mesei, a unor pensiuni.

„Acest munte îl vom transforma într-un munte tematic. Vor exista panouri care vor cuprinde date despre faună şi floră, deci profesoara de fizică, matematică, biologie va întâlni un panou cu poza şi arborele şi descrierea pe un limbaj accesibil tuturor şi câteva date de specialitate”, a punctat şeful Salvamont Satu Mare.

Citește și: Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa fotografiilor: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Camelia Ciripan a obținut bronzul la Jocurile Paralimpice de la Paris

Camelia Ciripan a obținut bronzul la Jocurile Paralimpice de...

Un milion de euro din bani publici pentru o statuie a lui Mihai Viteazul, la Zalău

Un milion de euro din bani publici pentru o...

A 9-a ediție Karpatia Horse Show, pe Domeniul Cantacuzino. Programul evenimentului

Karpatia Horse Show este un eveniment hipic internațional care...

Violeta Alexandru: „PNL și PSD se critică de fațadă, joacă teatru” | Interviu Aktual24

Violeta Alexandru, proaspăt membru al USR, spune că un...