Cătălin Petcu este inginer în Montreal, la Société des Ponts Jacques Cartier et Champlain Inc. Restaurează podurile acoperite din Canada, acestea fiind un fel de tezaur național în țara unde a ales să trăiască.
A plecat din România dezamăgit de ritmul lent în care se schimba societatea. A ajuns în Montreal pe 15 septembrie 2003 împreună cu soția, după un zbor de mai multe ore.
„Pentru noi a reprezentat primul zbor cu avionul și prima călătorie în străinătate. Am fost așteptați la aeroport de prieteni români și conduși la locuința lor, unde am stat o scurtă perioadă, până când ne-am închiriat propriul apartament”, își amintește el acum.
Citește și: Impresii din secuime. O lume bună, într-un stat eșuat
Mama sa trăiește în România, iar sora în Germania. Cătălin experimentează, asemeni multor români viața de familie întinsă pe mai multe continente. Copiii lui, Lucas și Nancy Maria s-au născut în Canada. Chiar și pentru cei care se așază seara la masa lor din sufragerie, „patria” înseamnă altceva.
„Lipsa familiei lărgite este prețul pe care noi, cei plecați în afară, a trebuit să-l plătim. Dacă cei plecați în Europa au suferit lăsându-și copiii în țară, suferința noastră a fost îndepărtarea față de părinți.”
„În anii ’90-2000, în Canada, când cineva spunea român aveai multe șanse să afli că este inginer”, spune Cătălin. Un articol despre identitatea imigranților, publicat în 2007, afirma că la începutul anilor ’90 România dădea Canadei cei mai mulți ingineri comparativ cu alte state ai căror cetățeni alegeau să trăiască acolo.
În 2012, în România, în comuna poetului George Coșbuc, mai rezista și încă era folosit un singur pod acoperit dintre cele construite de grănicerii austrieci la finele secolului al 18-lea. Când primarul și locuitorii au adresat un SOS pentru salvarea podului lor, Cătălin a fost primul care a răspuns și s-a oferit să ajute.
A început un proces greoi de restaurare, podul de la Coșbuc fiind catalogat monument istoric, iar Cătălin a urmărit și a ghidat demersurile de la mii de kilometri, folosind experiența pe care o avea în Canada.
Continuarea în Occidentul Românesc.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!