Viaţa în scaun cu rotile – Iaşul, oraşul obstacolelor de netrecut, unele puse chiar de Primărie

Data:

spot_img

S-a spus despre Iaşi că este oraşul marilor iubiri, situat pe şapte coline, oraşul al primei universităţi din România, locul unde s-a dansat prima Horă a Unirii, capitală culturală a ţării sau destinaţia de weekend a anului 2022. Din scaunul cu rotile al unei persoane cu deficiente locomotorii, sau din perspectiva unor nevăzători, Iaşul este însă Oraşul Marilor Obstacole.

Amenajări de faţadă, care mai mult mimează grija pentru persoanele defavorizate, stau nefolosite, în timp ce ieşenii cu diferite deficienţe sunt prizonieri în propriile case. O ieşire în oraş îi poate costa nu doar timp pierdut, dar şi viaţa. Ne-am convins de acest lucru în timpul unei plimbări alături de Alex şi Andrei, doi tineri imobilizaţi în scaune cu rotile. Însoţită de Andrei Popa şi Alex Luchici, doi tineri care se deplasează doar cu ajutorul scaunelor rulante, am parcurs câteva sute de metri din centrul Iaşului, încercând să înţeleg cât de uşor de navigat e oraşul atunci când ai deficienţe locomotorii. Punctul de întâlnire a fost intrarea în Palas Mall, dinspre Hotel Moldova. Andrei şi Alex au propus traseul: mergem pe Bulevardul Stefan cel Mare şi Sfânt, trecem pe lângă Primărie, traversăm spre CUB şi apoi ne îndreptăm spre Piaţa Unirii. Planul s-a schimbat pe parcurs, pentru că bateria scaunului electric folosit de Alex era pe terminate.

Citește și Olguța Vasilescu plătește 100.000 de lei pentru 5 minute de reclamă a Primăriei Craiova

Andrei e paralizat de la piept în jos. Îşi poate mişca braţele, limitat, şi capul. Alex e paralizat de la umeri în jos. “Eram student la Geografie, în primul an, când am mers în Deltă şi am plonjat în apă. Culmea, eu sunt din Tulcea şi cunosc bine Delta, dar am nimerit într-un banc de nisip. Mi-am fracturat coloana, a fost cel mai rău scenariu posibil – să te alegi cu o astfel de fractură în apă, să trebuiască să fii pus în barcă, transportat la mal, apoi la spital”, a povestit, pe scurt Alex despre accidentul care avea să-i schimbe viaţa. Se întâmpla în 2006. Doi ani mai târziu revenea la Iaşi şi avea să-şi continue studiile la Facultatea de Geografie şi Geologie la care fusese admis înainte de accident. “După acest accident am început să văd viaţa din perspectiva unui utilizator de scaun rulant şi am început să conştientizez problemele de accesibilitate care există în Iaşi, şi care s-au dovedit a fi foarte multe, încă din acel an, 2008, când am revenit în Iaşi, şi care persistă până în prezent”, spune Alex, care, din 2010 începea să se implice, prin asociaţia pe care a fondat-o, EuRespect, în diverse acţiuni de conştientizare a nevoilor persoanelor cu dizabilităţi. De trei ani este şi preşedinte al alianţei APTA (Alianţa pentru promovarea Transportului Alternativ). Întreaga poveste poate fi citită în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuroarea Felicia Popovici revine la șefia DNA Oradea | Bihoreanul

Procuroarea Felicia Popovici revine la conducerea Serviciului Teritorial Oradea...

Prestația la masterat a lui George Simion, ”care nu venea la cursuri” | Ziarul de Iași

„Era în medie, nici strălucitor, nici rău, prins de...