Viața învinge bombele Rusiei. Pentru un oraș atacat frecvent, Harkov, aflat în nord-estul Ucrainei, funcționează surprinzător de bine: străzile sunt pline de activitate în timpul zilei, cafenelele sunt ocupate și există chiar și viață de noapte, notează Reuters.
Oficialii din Harkov spun că aproximativ 1,2 milioane de oameni au rămas în cel de-al doilea oraș al țării – față de aproape 2 milioane înainte de invazia Moscovei din 24 februarie 2022 – în ciuda amenințării reprezentate de valurile de atacuri rusești cu rachete și drone.
Printre aceștia se numără unii care s-au întors în oraș, centru cultural și științific, după ce au căutat siguranță relativă în vestul Ucrainei la începutul războiului, când trupele rusești au ajuns la periferia orașului.
Ei au făcut acest lucru în ciuda riscului de a trăi într-un oraș care se află aproape de linia frontului și la doar 42 km de granița cu Rusia.
„Am simțit mai multă viață aici într-o singură zi decât trei luni acolo”, a declarat Kateryna Pereverzeva, un editor de reviste în vârstă de 29 de ani, care s-a întors după trei luni.
Așezată într-o cafenea confortabilă din centrul orașului, ea a declarat pentru Reuters că nu are intenția de a pleca din nou, în ciuda intensificării atacurilor rusești.
Victime în Harkov
Ultimul val a început la 29 decembrie anul trecut, când cel puțin trei persoane au fost ucise la Harkov și 31 în întreagă Ucraina, într-unul dintre cele mai mari atacuri aeriene rusești din război de până acum.
De atunci, 17 persoane au fost ucise și 168 au fost rănite numai în oraș, potrivit Națiunilor Unite.
În cea mai mortală zi de la intensificarea atacurilor, 10 persoane au fost ucise și zeci rănite în mai multe lovituri pe 23 ianuarie.
O familie de cinci persoane și un cuplu în vârstă au fost uciși într-un atac cu drone asupra unui depozit de petrol pe 9 februarie.
Hoteluri, clădiri istorice și blocuri de apartamente au fost, de asemenea, lovite, iar printre armele lansate asupra Harkovului în ultimele săptămâni s-au numărat rachete din Coreea de Nord, potrivit autorităților ucrainene.
Harkovul este mai puțin bine protejat de apărarea aeriană decât capitala Kiev și este mai vulnerabil la rachetele lansate din apropiere.
În ciuda pericolului frecvent, în Harkov există viață agitată în timpul zilei, iar multe afaceri afectate de lovituri își revin rapid, a declarat Nataliia Popova, consilier al consiliului regional.
Dar orașul se simte sub asediu, iar fațadele magazinelor închise cu scânduri servesc că o amintire constanța a războiului.
Arhitectura istorică a orașului, un amestec impresionant de structuri din epoca țaristă și sovietică, este, de asemenea, marcată de urmele loviturilor de artilerie.
„Simți această iluzie”
Liniștea stranie pune noaptea stăpânire pe oraș, când bulevardele sale largi se întunecă chiar înaintea stingerii de la ora 23.00.
„Simți această iluzie a unei vieți liniștite”, a declarat Mykola Demydenko, în vârstă de 26 de ani, care și-a deschis o frizerie în centrul orașului vara trecută. La sfârșitul lunii decembrie, o dronă rusească s-a izbit de o clădire din apropierea casei și atelierului lui Demydenko, aruncând în aer ferestrele atelierului.
În momentul în care Ucraina și-a câștigat independența în 1991, orașul era puternic rusificat și era un bastion al politicii pro-Moscova.
Citește și: VIDEO Drama tinerei Hanna din Odesa
„Trebuie să facem lucrurile chiar acum”
Într-o seară rece recentă, tinerii au trecut de securitatea strictă și s-au înghesuit într-un spațiu industrial numit Centrul pentru o nouă cultură, care a fost cândva o fabrică de echipamente de refrigerare din epoca sovietică, pentru un concert de muzică electronică.
„Dacă nu vrem ca orașul să piardă această scânteie creativă, trebuie să facem lucrurile chiar acum, să începem să construim chiar acum”, a spus Nazarko, în vârstă de 37 de ani.
Citește și: O sculptură Brâncuși, în premieră în România!
Campanie de rupere a legăturilor culturale și istorice cu Moscova
Viața învinge bombele Rusiei, iar oficialii locali din Harkov au semnalat un interes similar în formarea unei noi identități, parte a unei campanii naționale de rupere a legăturilor culturale și istorice cu Moscova.
În noiembrie, teatrul național de opera și balet din Harkov a comandat un imn al orașului.
Primarul Ihor Terekhov a propus redenumirea unei străzi centrale după filozoful ucrainean Hryhoryi Skovoroda în locul poetului rus Alexander Pușkin.
Ca și în alte orașe bombardate de Rusia, oamenii din Harkov au învățat să se adapteze.
Aricolul integral, în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!