Viața off- grid. Români care au ales să trăiască fără grija facturilor: „Vreau să văd sălbăticiuni, nu sălbatici de la oraș”

Data:

spot_img

În ultima vreme, mulți români au adoptat ceea ce se numește un stil de viață „off-grid”. Adică au ales să trăiască debranșați de la utilități precum apă, electricitate și în contact direct cu natura, așa cum au fost pe vremuri bunicii noștri de la țară. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă la modul concret acest stil de viață, am stat de vorbă cu câțiva dintre ei.

Așa cum „mișcarea tiny house” își are rădăcinile în America, în plină criză financiară, când o economie colapsată și o serie de dezastre naturale, precum uraganul Katrina, i-au făcut pe oameni să-și piardă casele, iar tinerii au găsit în asta o alternativă ieftină de a avea un cămin, și „mișcarea off-grid” vine tot din SUA, din dorința de „rupe legătura cu societatea”.

În plan concret, „off grid” înseamnă să nu fii conectat la o rețea electrică, dar termenul s-a extins și vine și ca un statement politic, într-o încercare de a căuta simplitatea, conexiunea cu natura și de a duce o existență complet sustenabilă.

„Înainte respectam reguli, acum le facem”

Andrei (30 de ani) și iubita lui Oana (29 de ani) locuiesc de aproape doi ani off-grid, în comuna Livezile, Bistrița Năsăud, aproape de locurile unde au crescut. El este șofer de tir, ea casnică, iar până să ia decizia unui trai independent, au locuit împreună cu părinții, „într-o casă normală, cu utilități.

Totul a început în clipa în care și-au cumpărat un teren retras, dar aproape de oraș. „Nu știu dacă a fost o dorință neapărat să ne mutăm off-grid, dar avem zece câini, așa că am luat decizia asta în cele din urmă”, explică Andrei. Cei doi și-au cumpărat o rulotă cu 2000 de euro, iar lângă ea au o construcție din lemn, cu o cameră, pe care au construit-o după ce au realizat că nu pot rezista doar în mașină pe timp de iarnă.

„Off-grid pentru noi e liniște, organizarea noastră și rezultatele pe măsură”, adaugă tânărul. Apă au din fântâna proprie, baia este „uscată, ca pe timpuri”, curentul vine de la un panou solar, încălzirea o fac la sobă pe lemne, iar cablu și TV nu au, însă sunt conectați la internet prin telefon și au un laptop. „Pentru mâncare avem aragaz. Duș avem în rulotă și facem vara acolo, iar iarna ne încălzim apa pe sobă și ne spălăm la lighean sau mergem la părinți. În ceea ce privește mâncarea, avem găini, vara cultivăm, iar în rest cumpărăm de la supermarket”, mai spune Andrei.

Cuplul nu locuiește complet izolat de vecini, dar spune că nu are „mari tangențe cu ei”, iar ceea ce-i convinge să trăiască așa este independența pe care o au. „Aceasta ne face să trăim off-grid, înainte respectam reguli, acum le facem. Am renunțat la confort și uneori îi ducem lipsa, alteori ne bucurăm că nu-l avem. Utilități nu plătim, fiind independenți, oarecum. Pe mâncarea câinilor dăm ceva bănuți, dar nu foarte mulți, și pe mâncarea noastră la fel, în jur de 2000 lei/lună”, povestește șoferul, titrează HOTNEWS.RO.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca Gazprom | Contributors.ro

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

PNL ar fi luat în calcul varianta candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale

PNL ar fi luat în calcul varianta candidaturii lui...