Vibrația misterioasă care a zguduit planeta timp de nouă zile | Aktual24

Data:

spot_img

Topirea unui ghețar a declanșat, în septembrie anul trecut, o alunecare de teren masivă în Groenlanda, urmată de un mega-tsunami de 200 de metri. Ulterior, o vibrație misterioasă și inexplicabilă a zguduit planeta timp de nouă zile.

În ultimul an, zeci de oameni de știință din întreaga lume au încercat să afle ce a fost acest semnal.

Acum au un răspuns, conform unui nou studiu publicat în revista Science, și acesta oferă încă un avertisment că Arctica intră în „ape necunoscute”, pe măsură ce oamenii împing temperaturile globale tot mai sus.

Unii seismologi au crezut că instrumentele lor s-au stricat când au început să detecteze vibrații prin sol în septembrie, a declarat Stephen Hicks, coautor al studiului și seismolog la University College London.

Nu erau tonuri înalte și zgomote la care te-ai putea aștepta în cazul unui cutremur, ci mai degrabă un zumzet monoton, a declarat el pentru CNN. Semnalele cutremurelor tind să dureze câteva minute; acesta a durat nouă zile.

El a fost nedumerit, a fost „complet fără precedent”, a spus el.

Citește și: Ocolul Silvic Bucovina este suspectat că a folosit nade feromonale pentru infestarea unei păduri sănătoase

Un pericol cauzat de schimbările climatice

Seismologii au localizat semnalul în estul Groenlandei, dar nu au putut stabili un loc anume. Așa că au contactat colegii din Danemarca, care primiseră rapoarte privind un tsunami declanșat de o alunecare de teren într-o parte îndepărtată a regiunii numită Dickson Fjord.

Rezultatul a fost o colaborare de aproape un an între 68 de oameni de știință din 15 țări, care au analizat date seismice, din satelit și de pe teren, precum și simulări ale valurilor tsunami pentru a rezolva enigma.

Ceea ce s-a întâmplat reprezintă un „pericol în cascadă”, a spus Svennevig, și totul a început cu schimbările climatice provocate de om.

De ani de zile, ghețarul de la baza unui munte uriaș care se înălța cu aproape 2.000 de metri deasupra fiordului Dickson se topea, așa cum se întâmplă cu mulți ghețari în Arctica.

Pe măsură ce ghețarul s-a subțiat, muntele a devenit din ce în ce mai instabil înainte de a se prăbuși pe 16 septembrie anul trecut, trimițând în apă suficiente pietre și resturi pentru a umple 10.000 de piscine olimpice.

Mega-tsunami-ul care a urmat – unul dintre cele mai mari din istoria recentă – a declanșat un val care a rămas blocat în fiord timp de mai bine de o săptămâna, învârtindu-se înainte și înapoi la fiecare 90 de secunde.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Candidații drone sinucigașe

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com / mariohagen)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești | Aktual24

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești. Pagerul este...

Val de explozii în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah au explodat | The Epoch Times

Val de explozii în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah...

Avertismentul unei mari companii miniere. Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea duce la o penurie de cupru | Aktual24

Avertismentul unei mari companii miniere. Dezvoltarea inteligenței artificiale ar...