Victor Ponta vinde consultanță unor corporații care se intersectează frecvent cu banii publici | Captura

Data:

spot_img


Victor Ponta vinde consultanță unor corporații care se intersectează frecvent cu banii publici sau cu măsurile fiscale ale guvernului, scrie Captura.

Potrivit sursei citate, tranzacțiile din ultimii doi ani ale firmei lui Victor Ponta, consilier onorific al lui Marcel Ciolacu, arată conexiuni profitabile cu holdinguri mari din Turcia și China, cu una dintre companiile austriece active în pădurile românești, cu o agenție de impresariat faimoasă în piață sau cu diferiți constructori de proiecte guvernamentale.

Victor Ponta nu vorbește despre contractele sale de consultanță pe persoană juridică, dar oferă o expertiză similară primului-ministru, pe persoană fizică, în domeniul relațiilor economice internaționale.

Încasări de o sută de mii de lei pe lună dintr-un parteneriat

Corporația turcească Cengiz Holding este unul dintre clienții de bază ai firmei de consultanță privată înființate de Victor Ponta la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Ponta încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat .

Firma lui Victor Ponta facturează direct către o filială minieră de aici a grupului turc, Cuprumold Mining SA. Este vorba despre fosta societate de stat Moldomin, care administrează zăcământul de cupru de la Moldova Nouă, al doilea ca mărime din România, estimat la aproximativ un miliard de euro.

Pe parcursul ultimilor doi ani, Cengiz Holding a pompat astfel aproximativ 390 de mii de euro (1,9 milioane lei) în firma lui Victor Ponta. Suma a fost defalcată în 18 plăți.

11 facturi plătite de Cuprumold Mining în 2022 către firma lui Victor Ponta. Total: 1.183.914 lei

Alte șapte facturi au fost plătite de Cuprumold Mining până în iulie 2023 (inclusiv). Total: 691.460 lei.

Suma medie facturată de Ponta către Cuprumold Mining este de 98 de mii de lei (19.700 euro). Excepție face noiembrie 2022, când compania lui Ponta a încasat dublu (196.814 lei).

Fosta societate de stat Moldomin a fost cumpărată tot în 2021, la două luni după ce Ponta s-a lansat în consultanță, de Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia, parte a grupului Cengiz.

Citește și: Mii de Porsche, Bentley și Audi sunt blocate în porturi din SUA din cauza unei piese din China interzise

Victor Ponta vinde consultanță. Avantaj strategic

Preluarea la pachet a portului industrial de la Moldova Nouă, construit special pentru transportul concentratelor cuprifere pe Dunăre către Marea Neagră, le oferă investitorilor turci un avantaj strategic pe piața globală a metalelor esențiale pentru noile tehnologii.

Citește și: Procurorul Iorga Moraru a clasat o anchetă esențială referitoare la plagiatul lui Ciucă. A ajuns șefa secției de combatere a corupției din DNA, propusă de ministrul PNL, la câteva zile după închiderea anchetei

În urmă cu doi ani, societatea Cuprumold Mining, clienta consultantului Victor Ponta, a câștigat în instanță licența de exploatare a zăcământului după un proces lung cu ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale).

Articolul integral, în Captura.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Facebook Victor Ponta

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

USR va candida pe liste proprii la următoarele alegeri

USR va candida pe liste proprii la următoarele alegeri,...

Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Guvernul american a blocat 32 de site-uri false care...

Cum ajung banii rusești să influențeze alegerile din SUA

Procurorii din Statele Unite au pus sub acuzare doi...