Victorie zdrobitoare a laburiștilor la alegerile legislative din Marea Britanie

Data:

Victorie zdrobitoare a laburiștilor la alegerile legislative. Premierul Rishi Sunak, liderul Partidului Conservator, a recunoscut înfrângerea.

Victorie zdrobitoare a laburiștilor în alegerile legislative din Marea Britanie. Aceștia vor reveni la putere în urma victoriei asupra conservatorilor la alegerile legislative.

Liderul laburiștilor, Keir Starmer, a promis că, după instalarea la Downing Street, va încarna „schimbarea” şi „renaşterea naţională” aşteptată de alegători, informează vineri AFP, citată de Agerpres.

După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în ultimii ani – Brexit, explozia preţurilor sau succedarea la putere a premierilor -, o pagină este întoarsă acum în Regatul Unit.


Citește și Contracandidatul care l-ar putea învinge pe Trump. Ce spun sondajele


Premierul în exerciţiu Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea înaintea de terminarea numărării voturilor, anunţând că l-a contactat telefonic pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-şi responsabilitatea unui eşec ce pare a fi unul istoric.


Victorie zdrobitoare a laburiștilor la alegerile legislative

Vineri dimineaţa, Keir Starmer, 61 de ani, fost avocat specializat în drepturile omului, va fi însărcinat de regele Charles al III-lea cu formarea guvernului, mai scrie sursa citată.

Prin urmare, la Downing Street va ajunge un lider moderat de centru-stânga, într-un moment în care este de aşteptat ca extrema dreaptă să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă în SUA.

„Schimbarea începe acum„, a declarat viitorul premierul britanic, mulţumindu-le susţinătorilor săi şi reînnoindu-şi promisiunea de „renaştere naţională”, notează Agerpres.

Citește și „Discursurile instigatoare la ură” din campaniile electorale, motiv de îngrijorare pentru reprezentantul Organizației Națiunilor Unite

„Nu vă promit că aceasta va fi uşor. Nu este suficient să apeşi pe un buton pentru a schimba o ţară. Aceasta cere muncă grea, o muncă tenace, o muncă hotărâtă”, a subliniat Keir Starmer.


Laburiștii, 367 de locuri în Camera Comunelor


Laburiştii şi-au asigurat peste 367 de locuri în Camera Comunelor, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obţine majoritatea absolută şi a putea forma singuri viitorul guvern britanic.


Citește și Datorii, economie militarizată, foamete și privațiuni. Egiptul, o țară aproape de colaps economic


BBC estimează, după anunţarea unei treimi din rezultate, că laburiştii vor câştiga în total 408 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor. Doar cu zece mandate mai puțin față de ceva scorul istoric al lui Tony Blair , din 1997.


Cel mai prost rezultat de la începutul secolului al XX-lea


Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 136 de deputaţi aleşi, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sura foto: Facebook/Keir Starmer)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Instabilitatea politică din Franța produce îngrijorare în rândul afaceriștilor

Instabilitatea politică din Franța produce îngrijorare în rândul afaceriștilor....

Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să ne rezolvăm problemele cu lumea sau nu?”

Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să...

Summit NATO la Washington. Lista discuțiilor

Summit NATO la Washington. Lista discuțiilor include angajamentul liderilor...