Partidul de la conducerea Georgiei a declarat că va retrage un proiect de lege controversat, în urma protestelor în masă și a criticilor internaționale pe scară largă. Mii de protestatari furioși au ieșit în străzile din Tbilisi săptămâna aceasta când o lege în stil rusesc a trecut în Parlament.
Citește și: Manipulările pro-ruse care au prins în România. Ce frici sunt alimentate intenționat
Ce prevedea legea
Conform proiectului de lege, grupurile neguvernamentale și mass-media ar fi vizate dacă preiau peste 20% din finanțare din străinătate.
Principalul partid de guvernământ a declarat că retrage proiectul de lege „necondiționat”, scrie BBC.
Descriindu-se ca un partid guvernamental responsabil față de toți membrii societății, Georgian Dream s-a referit la necesitatea de a reduce „confruntarea” în societate.
Georgia a solicitat statutul de candidat al Uniunii Europene și a căutat să adere la NATO. Oficialii UE au condamnat proiectul de lege ca fiind incompatibil cu valorile UE.
Citește și: 3 mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE
Într-o declarație, delegația UE în Georgia a declarat că mișcarea de a renunța la legea a fost un „anunț de bun venit” și a încurajat liderii politici să reia „reformele pro-UE”.
Decizia Guvernului a dus la o a doua noapte de conflicte între polițiștii și protestatarii din fața Parlamentului. Gaze lacrimogene și tunuri cu apă au fost folosite pentru a dispersa manifestanții în timp ce aceștia scandau „nu legii ruse”, potrivit BBC.
Cum se apără partidul de la putere
În declarația sa, Georgian Dream a spus că propunerea a fost etichetată pe nedrept și a spus că, pe măsură ce „fondul emoțional se va diminua”, aceasta va explica publicului importanța proiectului de lege și a transparenței finanțării externe.
În ciuda deciziei de a renunța la proiectul de lege, partidele de opoziție au spus că nu au de gând să oprească protestele. Ei au cerut claritate cu privire la modul în care propunerile vor fi retrase și au cerut eliberarea protestatarilor reținuți în această săptămână, relatează BBC.
Prim-ministrul Irakli Gharibashvili a condamnat mai devreme „agitarea” din cauza proiectului de lege. Partidul său a susținut că legislația imita legile americane din anii 1930, un argument folosit și de Kremlin când a adoptat o lege similară în 2012.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!