Victorie la limită a pro-europenilor din Moldova | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Diaspora a salvat referendumul constituțional pentru introducerea vectorului european în Constituția Republicii Moldova. Viitorul președinte al Moldovei urmează a fi ales în turul doi.

După numărarea a 99,19% din voturi, opțiunea „DA” pentru UE este susținută de 50,32%, iar calculele arată că procentul rămas va înclina balanța în favoarea acestei opțiuni. Asta înseamnă că referendumul va trece la limita pragului şi va produce efecte juridice. Duminică, fără votul diasporei, rezultatele referendumului arătau dezolant: 54% în defavoarea parcursului european. După miezul nopții, președinta Maia Sandu a denunțat într-un briefing o „fraudă de dimensiuni fără precedent” comisă de grupările criminale conectate la Kremlin.

Crima organizată a reușit să controleze 10% din totalul alegătorilor

În pofida operațiunilor structurilor de securitate din ultimele săptămâni cu destructurarea grupărilor care pregăteau fraudarea votului prin mituirea în masă a alegătorilor și destabilizarea post-electorală a țării, crima organizată a reușit să controleze, potrivit șefei statului, aproximativ 300.000 de voturi (10% din totalul alegătorilor).

Rusia și coordonatorul grupului criminal organizat adăpostit de Kremlin, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în lipsă în Moldova la 15 ani de închisoare pentru jaful bancar din 2014, au comis o singură greșeală tactică: partidele și candidații controlați de ei au îndemnat alegătorii pro-ruși să boicoteze referendumul pro-UE, adică să nu ia buletinul de vot pentru referendum, ci doar pe cel pentru alegerile prezidențiale. Aproximativ 82.000 de alegători au dat curs acestui îndemn al condamnatului adăpostit de Moscova. Dacă aceștia luau buletinele și votau „NU”, nici diaspora nu ar mai fi putut salva referendumul.

Deși referendumul trece la limită, în societatea moldovenească se simte o puternică presiune. Oamenii se simt furați și așteaptă ca votul lor să fie apărat.

Continuarea în Deutsche Welle

Citește și: Campanie prezidențială „made in Romania”: de fapt și social democrații și liberalii au câte doi candidați 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: dw.com/ro)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related