A fost prins unul dintre autorii jafului din casa lui Adrian Kreiner. Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Mihaela Ruginosu, a anunţat joi seară că a fost prins unul dintre cei trei autori ai jafului din casa omului de afaceri sibian care a fost bătut şi a decedat ulterior la spital.
UPDATE 17 noiembrie: Reținere greșită în cazul omului de afaceri Kreiner. Anchetatorii au încătușat și audiat un bărbat care nu a participat la crimă, în baza declarației unuia dintre complici, fără alte probe. Bărbatul, din Dolj, a fost eliberat.
Citește și: Reținere greșită în cazul omului de afaceri Kreiner. Adevărații criminali, de negăsit
„Confirmăm că a mai fost prins unul dintre autori”, a transmis procuroarea Mihaela Ruginosu, potrivit Agerpres.
Şeful IPJ Sibiu, chestorul Tiberiu Ivancea, anunţase joi seară că vor fi prinşi toţi cei trei suspecţi.
„Cu siguranţă vor fi prinşi. Dacă peste o săptămână sau peste o lună, dar cu siguranţă vor fi prinşi”, a afirmat Tiberiu Ivancea.
Potrivit sursei citate, doi dintre cei trei autori au cazier pentru furturi şi tâlhărie. Cei trei autori sunt din judeţul Dolj.
A fost reţinut şi un bărbat din judeţul Timiş, care i-a ajutat pe cei trei, i-a transportat cu maşina şi pe unul dintre ei l-a dus cu maşina şi peste graniţă.
Peste 30 de poliţişti de investigaţii criminale participă la anchetă
„Tot astăzi, procurorul criminalist a dispus reţinerea unui bărbat în vârstă de 44 de ani din localitatea Dumbrăviţa, judeţul Timiş, faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, constând în aceea că ar fi ajutat autorii crimei cu găzduire şi transport, contribuind şi la plecarea din ţară a unuia dintre autori. La locuinţa acestuia şi la sediul firmei sale s-au efectuat percheziţii domiciliare”, a precizat Ruginosu.
Cei trei autori ai jafului de la Sibiu au furat 16 ceasuri în valoare de peste 200.000 de euro.
În casă mai erau iubita şi fiica omului de afaceri, însă acestea nu au fost lovite. Fiica acestuia a fost ameninţată cu un pistol să spună unde sunt banii ascunşi, însă aceasta nu a ştiut să le spună hoţilor.
Afaceristul sibian a decedat la spital, ca urmare a rănilor cauzate de cei trei hoţi.
Citește și: Prima reținere în cazul omului de afaceri din Sibiu omorât în bătaie
„Permiteţi-mi ca prin intermediul dumneavoastră să mă adresez în primul rând comunităţii sibiene, pe care vreau să o asigur că poliţiştii sibieni au fost şi sunt la datorie în sprijinul acestei comunităţi, pentru a-i menţine şi asigura ordinea şi liniştea publică.
Suntem şi noi parte din această comunitate, avem şi noi familii, iar acest eveniment ne-a tulburat şi ne-a sensibilizat pe toţi. Precizez însă că ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 6 noiembrie nu este un caz reprezentativ pentru climatul de ordine şi siguranţă publică din judeţul nostru.
Am simţit şi noi presiunea publicului în a oferi date şi informaţii din anchetă, însă până în acest moment aceste date şi informaţii nu au putut fi făcute publice întrucât complexitatea acestui caz ne-a determinat nu să fim închistaţi, nereceptivi şi necomunicativi, ci să fim foarte atenţi la fiecare detaliu şi să păstrăm o tăcere profesională absolut necesară pentru a nu greşi în munca noastră şi a nu periclita rezultatul anchetei. (…)
Ne-am confruntat cu un eveniment deosebit de grav, însă după multe ore de muncă depusă de o echipă complexă formată din peste 30 de poliţişti de investigaţii criminale, la care se adaugă poliţiştii criminalişti şi cei din structurile de analiza informaţiilor şi operaţiuni speciale, activităţile specifice desfăşurate au condus la rezultatul de astăzi, mai precis la identificarea persoanelor suspectate de săvârşirea faptei”, a transmis şeful IPJ Sibiu.
Acesta spune că în cadrul anchetei au fost vizionate imagini din peste 100 de locaţii care acoperă aproximativ 10 km pătraţi din suprafaţa municipiului Sibiu şi a comunei Şelimbăr, au fost ridicate imagini din 67 de locaţii ce însumează peste 1.500 de ore de filmare continuă şi au fost ridicate sute de urme de către specialiştii criminalişti în vederea prelucrării şi exploatării acestora.
O formă de tortură unde durerea este extremă
Totodată, IJP Sibiu prezintă firul evenimentului:
* în data de 4 noiembrie,
cei 5 suspecţi (4 bărbaţi şi o femeie) au plecat de pe raza localităţii Dumbrăviţa, judeţul Timiş, cu două autoturisme aparţinând a doi dintre suspecţi. Un autoturism a fost lăsat pe raza municipiului Deva, judeţul Hunedoara, urmând ca acesta să reprezinte o maşină de rezervă pentru o deplasare ulterioară, cu care să nu fi intrat pe raza oraşului Sibiu.
Suspecţii au ajuns la Sibiu cu celălalt autoturism, condus de către unul dintre suspecţi, care nu a participat la săvârşirea faptei, după care au ajuns în parcarea Promenada Mall Şelimbăr în jurul orei 17,30.
După mici cumpărături, s-au deplasat cu toţii pe strada Doamna Stanca, unde suspecta închiriase un apartament pentru 3 nopţi. După ce a preluat apartamentul închiriat de la proprietar, suspecta şi şoferul au părăsit municipiul Sibiu cu autoturismul cu care veniseră, lăsându-i în apartamentul închiriat pe cei trei suspecţi.
* în jurul orei 00.00 în ziua de 5 noiembrie,
suspecţii au plecat pe jos spre strada Moldoveanu, unde locuia victima.
În jurul orei 00,30, cei trei suspecţi au sărit gardul şi au pătruns în imobilul nelocuit cu nr. 11, situat vizavi de locuinţa victimei şi apoi au urcat în podul imobilului, pe o scară laterală. Din acel moment şi până în noaptea de 6 noiembrie, suspecţii au supravegheat locuinţa victimei la intervale diferite de timp, având şi perioade în care au părăsit imobilul pentru a merge să cumpere diferite produse alimentare.
Citește și: De ce nu ma interesează că Rareș Bogdan s-a dus la piață cu un ceas de 30.000 de euro
* în dimineaţa zilei de 6 noiembrie, în jurul orelor 02.20,
cei trei suspecţi au părăsit podul casei, au sărit gardul proprietăţii şi s-au dus la gardul locuinţei victimei, doi dintre ei au forţat un element metalic din gard şi au pătruns în curte, în timp ce al treilea a rămas în stradă, supraveghind ce se întâmplă în exteriorul locuinţei, dar şi în stradă.
După ce au pătruns în curtea victimei, cei doi suspecţi au deşurubat becurile de la iluminatul perimetral, au deschis o fereastră de la garajul locuinţei, care era rabatată şi au pătruns în garajul victimei, în jurul orei 02,38. Din garaj, suspecţii au intrat direct în casă, unde, la parter, în living, se afla victima, care probabil adormise pe canapea.
* victima a fost legată de mâini şi de picioare, în mod solidar în poziţie de barcă, astfel încât orice mişcare a oricărui membru să antreneze după sine autostrângerea, după care a fost lăsată la sol în modul „legăturii de tip Arbatachar”.
Anchetatorii explică faptul că legătura Arbatachar este o formă de tortură unde durerea este extremă, fiind folosită pentru a determina victima să dezvăluie locul în care depozitează banii sau obiecte de valoare.
* la plecarea din locuinţă, după comiterea faptei, suspecţii au acoperit corpul şi capul victimei cu pătura de pe canapeaua unde dormise aceasta.
Citește și: Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii accesului la informații de interes public”
* în timpul activităţii infracţionale, suspecţii au fost surprinşi de fiica victimei, aflată la etajul locuinţei. Doi dintre cei trei bărbaţi au urcat unde se afla fiica victimei şi, sub ameninţarea unui pistol, i-au solicitat acesteia, în limba engleză, să spună locul în care tatăl său ascunde banii.
* după ce le-a dat atacatorilor banii pe care aceasta îi avea în portofel (40 de euro şi aproximativ 100 de lei), a fost ameninţată cu pistolul de către unul din atacatori, întrebând-o de mai multe ori unde sunt banii.
În acest timp, celălalt atacator, observând în interiorul dressingului mai multe ceasuri de valoare ce se aflau la vedere, le-a luat şi le-a introdus într-o geantă, scotocind şi prin sertarele din dormitor. Suspecţii au părăsit locuinţa şi curtea victimei, în fugă, prin grilajul dizlocat al gardului.
* IJP Sibiu a fost sesizat la ora 03,01 prin SNUAU 112 de către concubina victimei cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns prin efracţie în imobilul situat în Sibiu pe str. Moldoveanu nr. 4, unde locuiau împreună, exercitând acte de violenţă asupra persoanei vătămate care se afla la parterul locuinţei.
La faţa locului primul echipaj de poliţie a ajuns într-un interval de 2 minute, acordând primul ajutor victimei şi solicitând sprijinul SAJ Sibiu.
* anchetatorii au stabilit că, după comiterea faptei, suspecţii s-au întors, în jurul orei 04,20, la apartamentul închiriat şi au părăsit municipiul Sibiu cu un taxi în aceeaşi dată, în jurul orelor 07,20, cursa fiind făcută până la Deva, judeţul Hunedoara, unde aveau un autoturism. În continuare, suspecţii s-au deplasat pe raza localităţii Dumbrăviţa, judeţul Timiş, la locuinţa suspectului care i-a adus în Sibiu.
Citește și: 48.000 euro de la Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje fără impact
* în seara zilei de 7 noiembrie,
în momentul în care s-a aflat public despre decesul victimei, doi dintre suspecţi şi suspecta au părăsit cu certitudine ţara, în prezent desfăşurându-se activităţi de localizare pentru cel de-al treilea suspect, despre care există date şi indicii că se află pe teritoriul României, mai arată IPJ Sibiu.
„În final, precizăm faptul că am beneficiat de coordonarea şi sprijinul conducerii şi specialiştilor din cadrul Poliţiei Române, Direcţiei de Investigaţii Criminale şi de suportul structurilor de specialitate din Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Timiş, Hunedoara, Braşov, Dolj, Tulcea, Galaţi, Brăila şi Vâlcea, Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Mulţumim pe această cale mass-mediei pentru interesul arătat evenimentului, dar şi societăţii civile pentru înţelegerea şi emoţia generală care ne-au motivat o dată în plus să facem totul pentru soluţionarea dosarului”, subliniază sursa citată.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!