Moartea domnului Doru Lazăr la doar câteva ore după ce a fost externat din Spitalulul Municipal Vulcan a stârnit indigranrea familiei, care acuză că nu a fost îngrijit pentru afecțiunile cardiace de care suferea.
El a fost internat zece zile, fiind suspicionat că ar fi infectat cu COVID-19. După dispariția sa, a fost deschis un dosar penal de care se ocupă procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani, și Poliția Municipiului Vulcan.
În data de 8 mai, Doru Lazăr s-a simțit rău și s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Urgență Petroșani. Pentru că acuza dureri în piept, i s-a făcut un EKG, care a relevat bătăi neregulare ale inimi. Cu toate acestea, nu a primit tratament pentru afecțiunea cardiacă, ci a fost suspicionat că ar fi infectat cu COVID-19 și a fost trimis la Spitalul Municipal Vulcan, desemnat spital suport.
„În data de 8 mai, s-a simțit rău și s-a dus singur, pe la ora 7 seara, la spital la Petroșani. Acolo, i-au făcut testul de COVID, acel test rapid, i-au luat sânge și în 30 de minutre i-a venit rezultatul pozitiv 30%. (…) L-au mai ținut până spre 12 seara și i-au mai făcut trei sau patru EKG-uri, care nu au ieșit foarte bine.
Apoi s-a dus înapoi la Vulcan, a sunat-o pe mama pe la ora 12 și i-a spus că o să-l interneze la Vulcan, la Infecțioase, că are COVID. A ajuns la Vulcan pe la 12 și ceva și a stat două zile, sămbătă și duminică și numai luni au venit să-I facă testul din gât și din nas”, povestește Dorin Lazăr, fiul lui Doru Lazăr
Zile întregi fără a fi consultat de un medic
Întrucât a ajuns la Vulcan în jurul orele 0,30, prima consultație i-a fost făcută abia lui, 11 mai, când i s-au recoltat și probe pentru testul COVID-19, fapt confirmat chiar de medicul Claudiu Valas, care s-a ocupat de el.
Medicul susține că după orele 15,00 nu se mai ocupă de pacienți, întrucât programul său se încheie.
„Eu am vorbit sâmbătă cu el și mi-a spus că i-au făcut testul și a ieșit pozitiv. Spunea că nu are niciun simptom și nu știe de ce e acolo. L-am întrebat dacă l-au adus la Vulcan cu izoleta și mi-a spus că l-au adus doar cu ambulanța.
Luni i-au recoltat probe din gât și din nas, în rest în fiecare zi asistenta îi aducea de mâncare și îi făcea tratamentul cu antibiotic prin branulă și nimic altceva. Știu că la solicitarea lui, pentru că spunea că nu are aer, i-au adus un tub de oxigen. De la început a reclamat că îl doare în pierpt și nu are aer”, a povestit Ramona Coltescu, fiica lui Doru Lazăr.
Conform copiilor lui Doru Lazăr, Ramona Coltescu și Dorin Lazăr, tatăl lor a reclamat în dese rânduri atât durerile în piept, cât și faptul că nu a fost vizitat zile în sir de un medic. La un moment dat, acesta a amenințat că dacă nu vine niciun medic să îl vadă, se aruncă pe geam. Reacția personalului medical a fost să blocheze geamurile.
„Medicii l-au văzut după vreo cinci zile, miercuri sau joi. Când am vorbit cu el mi-a spus că: i-a amenințat că se aruncă pe geam <<dacă nu vine vreun doctor să-mi spună ce am>>. Au venit și au blocat geamurile. Abia după aceea a venit o doamnă doctor și i-a spus să stea liniștit că are infecție la plămâni, testul de COVID încă n-a ajuns și cam atât”, continuă Dorin Lazăr.
Contact, medicul Claudiu Valas susține că a văzut prima dată pacientul luni, 11 mai. „Stiți cum intrăm noi acolo… Ca cosmonauții. Am mai avut pacienți la care am intrat și n-a știut cine a intrat”, explică medicul.
„Eu sunt medic curant în compartiemntul de Paleative. Domnul lazăr a fost internat vineri seara, la 11,30, eu vineri după ora 3, sămbătă și duminică nu sunt la spital, sunt liber”, mai spune medicul.
Testul dispărut
Rezultatul testului pentru care i s-au recoltat probe în data de 11 mai a fost eliberat în data de 13 mai, cu toate acestea pacientul a aflat rezultatul abia în data de 18 mai, când a și fost externat.
„Pentru al doilea test COVID, în 11 i-au luat proba și pe hârtie arată că s-a eliberat rezultatul în data de 13, lui i s-a adus la cunoștință rezultatul în data de 18, puteți să-mi spuneți de ce?”, întreabă Ramona Coltescu.
Medicul Valas a răspuns că testul a fost de negăsit mai multe zile. El susține că a sunat în mai multe rânduri la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara pentru a cere informații despre acest test.
„În data de 11 i s-a recoltat domnului Lazăr probe pentru testul PCR, iar rezultatul a venit în data de 18. Și noi ne-am mirat că nu aveam un rezultat și în data de 18, discutând cu directoarea medicală, doamna dr. Ingrig Darcy, i-am explicat că nu mi se pare normal ca după atâta timp să nu am un rezultat de la domnul Lazăr.
Dânsa a sunat la DSP Hunedoara, a vorbit de lângă mine cu doamna Cecilia Birău, șefa de la epidemologie de acolo și i-a spus că e imposibil să nu fie rezultat, că s-au trimis de la toți și că rezultatul este trimis de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.
Am mai verificat încă o dată pe calculator tot ce ni s-a trimis la spital și am văzut că de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca nu avem niciun rezultat, doamna director medical a resunat-o pe doamna Cecilia Birău și i-a spus că nu avem de acolo. S-a mai informat dânsa încă o data și a spus <<Am uitat să vă trimitem>>. Ăsta e adevărul. Și într-o oră ni s-a trimis rezultatul”, susține medical Claudiu Valas.
Chestionat dacă are ceva să-și reproșeze în acest caz, medicul a susținut că nu are. ”Vă spun sincer că chiar nu am”, a răspuns dr. Valas.
Externarea cu ședere la spital
În ziua în care a fost externat, Doru Lazăr a petrecut mai multe ore în parcarea Spitalului Municipal Vulcan, întrucât nu a putut fi găsită o ambulanță care să-l ducă acasă.
„Mi-a spus mama că a sunat-o pe la 2,30 după masa, că îi dau drumul, dar n-or avut abulanță. Și o trebuit să steie de la 2,30 după masa până la 6 seara, în mașină, în parcarea spitalului să-l aducă acasă ambulanța, pentru un drum de 3 minute.
Ambulanța l-a lăsat în fața blocului și a sunat-o pe mama să coboare să-l ajute cu plasele, pentru că nu putea să meragă. Era alb ca varu”, continuă Dorin Lazăr.
Și în cazul externării, medicul se disculpă și spune din nou că și-a încheiat programul la ora 15.
„Dânsul a devenit, la un moment dat, anxios, spunea că nu mai vrea să stea la spital, că se aruncă pe geam, că știe că nu are COVID. În data de 18, când am primit rezultatul negativ și i-am spus că nu are, în 20 de minute a fost cu bagajele făcute și mi-a spus că are mașina parcată în fața spitalului și că vrea să plece cu mașina acasă.
I-am spus că mai are încă trei zile de autoizolare la domiciliu și că imi pare rău, nu-l pot lăsa. I-am spus că nu poate pleca decât cu ambulanța. Eu nu știu cât a stat. Am plecat la ora 3, am solicitat ambulanța, pentru că programul meu s-a încheiat”, mai spune medicul Valas.
A murit tot în spitalul în care a fost internat
Întors într-un final acasă, lui Doru Lazăr i s-a făcut din nou rău. Durerile în piept erau din ce în ce mai puternice. Dacă inițial a amânat chemarea ambulanței, în cele din urmă a fost nevoit să o cheme. Și s-a întors în spitalul din care plecase cu doar câteva ore în urmă.
„Am vorbit cu el ultima oară pe la 9,30 și ne spunea că e bucuros că nu are COVID, dar tot rău se simte și se tot freca pe piept. Spunea că i-a coborât durerea pe mână. Am insistat să sunăm la SMURD și a zis că mâine dimineață se duce la spital.
Am închis și la ora 12 noaptea m-a sunat mama că l-a luat SMURD-ul. După vreo 5 minute, am sunat la spital la Vulcan și am întrebat dacă a ajuns un pacient cu numele Lazăr și au spus că da, și dacă îl transferă la Petroșani. Au spus că da. Dimineața a sunat unchiul meu și i-au spus că a murit la 1,30. Au fost indiferenți și l-au lăsat să sufere ca pe un câine”, mai povestește Dorin Lazăr.
Se fac cercetări pentru omor din culpă
Ca urmare a solicitării soției lui Doru Lazăr de a i se face acestuia autopsie, a fost deschis un dosar penal sub acuzația de omor din culpă.
Dosarul este înstrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani, iar cercetările sunt efectuate de Poliția Municipiului Vulcan. ”Poliția s-a autosesizat, pentru că mama a cerut autopsie. Așteptăm rezultatele de la autopsie, de la medical legist. Nu știu dacă ne vom adresa altundeva. Este atât de dureros să retrăiești momentele și cu fiecare înfățițare în fața oricărui organ să retrăiești…
Nu știu. Lucrurile ar fi mai simple, dacă am știi că facem toate acestea și ar intra pe ușă acasă. N-am sta să ne gândim dacă facem sau nu următorul pas. Din păcate, nu se poate și este trist… (…) Am un gust amar. Am un copil de 3 ani care vorbește cu mama și întreabă unde e bunicul Doru. Mama spune că doarme, iar el zice: arată-mi-l. Ce putem să aratăm?! A plecat prea repede, că așa au vrut unii. A fost înmormântat în saci de plastic, cu hainele lângă el și ni l-au dat sigilat. Așa este procedura, deși testul a fost negativ”, a mai spus fiica lui Doru Lazăr.
Până în momentul scrierii acestui articol, soția decedatului, Maria Lazăr, a fost audiată de polițiști, dar încă nu a fost chemat la audieri și medicul Claudiu Valas, care l-a îngrijit pe Doru Lazăr.
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.