VIDEO Avocata Laurei Kovesi, despre culisele procesului câștigat la CEDO: “E primul reclamant din viața mea care nu a dorit bani”

Data:

Fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a câștigat astăzi procesul intentat statului român la CEDO, după ce a fost revocată din funcție de către Klaus Iohannis, ca urmare a unei decizii a CCR.  

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că Laurei Codruța Kovesi i-au fost încălcate dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de Tudorel Toader, la vremea aceea, ministru al Justiției, fără a se putea apăra.

Plângerea la CEDO s-a făcut la finalul anului 2018, iar pentru cauză a pledat avocatul Nicoleta Popescu, cunoscută pentru palmaresul ei foarte bogat de procese câștigate la CEDO. Kovesi nu a cerut, însă, în cadrul procesului, nicio sumă de bani cu titlu de despăgubire.

În cadrul unui interviu realizat în exclusivitate de platforma Presshub, avocata Laurei Codruța Kovesi, Nicoleta Popescu, a spus că fostul procuror â-șef al DNA a fost singurul său client care nu a dorit de la CEDO nicio sumă de bani. Avocata susține că motivul ar putea fi acela că Laura Codruța Kovesi nu dorește ca despăgubirile să-i fie plătite de cetățenii României.

Din experiența mea, când doresc să se adreseze Curții Europene, reclamanții în general sunt foarte supărați pe instituțiile statului român, care le-au încălcat drepturile garantate. Și atunci când ajung în fața Curții consideră că trebuie să primească o sumă de bani cu titlu de despăgubiri morale , materiale și cu titlu de cheltuieli de judecată.

Curtea Europeană nu este o instanță care să acorde sume fabuloase de bani, însă este foarte greu și cred că toată viața mă va urmări un caz al unui părinte care s-a plâns că i-a fost înclăcat dreptul la viață al copilului lui bătut și omorât în cele din urmă în penitenciarul Rahova, și care mi-a spus că vrea să ceară câteva milioane de euro, pentru că viața fiului său nu are valoare pe care să o poată cuantifica în zeci de mii de euro.

Și atunci e foarte greu ca avocat să spui cât valoarează viața  unui copil. Dar revenind la ce m-ați întrebat, am avut o discuție cu doamna Kovesi în momentul în care trebuia să soclicităm aceste despăgubiri și am spus că este dreptul domniei sale să solicite, i-am dat ca și jurisprudență cauza Baka împotriva Ungariei, care a fost o cauză care a stat la baza deciziei de astăzi și care a acordat domnului judecător din Ungaria o despăgubire de 100.000 euro.

Asta pentru a avea dânsa o măsură sau un crietriu al solicitării pe care putea să o facă Curții Europene. Am fost extrem de surprinsă când mi-a spus că nu dorește să solicite absolut  nicio sumă de bani, nici cu titlu de despăgubiri morale, nici cu titlu de despăgubiri materiale. Putea să solicite și acea sumă de bani și nici să-și ramburseze cheltuielile de judecată.

Pentru că pentru dânsa este foarte importantă hotărârea în sine ca un remediu personal care este suficient și că nu dorește ca cetățenii români să îi plătească o sumă de bani.

Probabil acesta a fost și argumentul pentru care doamna Kovesi nu a dorit să solicite această sumă de bani, iar eu am precizat Curții Europene că dânsa nu dorește să primească nicio despăgubire. Recunosc, a fost primul reclamant din viața mea care nu a dorit nicio sumă de bani”, a declarant avocatul Nicoleta Popescu pentru PressHub.

Mai mult, aceasta susține că după această victorie a Laurei Codruța Koveși se impune o reformă a Curții Constituționale a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Lia Savonea ridică în slăvi legile Justiției propuse de ministrul Predoiu

Lia Savonea, președintele din „umbră” al Consiliului Superior al...

ULTIMA ORĂ David Popovici, campion european și la 200 metri liber

O nouă performanță pentru fenomenalul înotător David Popovici. Tânărul...

Gina Lollobrigida vrea să candideze pentru Senatul Italiei. Actrița are 95 de ani

Actriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de...