Locuitorii comunei Stâlpeni știu unde se află dispus căminul de la Livezeni, pe un teren cuprins între DN 73 Pitești – Câmpulung și calea ferată 905 Golești – Argeșel.
Cele două comunicații menționate sunt dispuse pe un teren mai înalt (rambleu) față de terenul unde este construit căminul cultural. Delimitările fac din acest loc o zonă umidificată excesiv (ZUE), fapt ce poate fi observat cu ochiul liber și este specificat în detaliu în studiul geotehnic (se poate vizualiza aici) realizat în anul 2016 de PFA Marinescu Ion din București, document care însoțește contractul de proiectare și execuție încheiat în 2019 de primăria Stâlpeni cu S.C. ZEUS S.A., câștigătoarea licitației pentru modernizarea Căminului Livezeni.
Forajele făcute atunci au arătat că în toate sondajele, la adâncimea de 1,4 metri a fost interceptată apă subterană în stratul de pietriș cu bolovăniș. Zona prezintă astfel umiditate excesivă, cu băltiri și vegetație hidrofilă specifică, terenul având caracteristicile unei veritabile bălți, cu un sol stratificat în pământ vegetal slab coeziv (aproximativ 20cm), sub care se găsesc argile mâloase cu calcar cu o coeziune medie (până la 1,4 metri), urmate de pietriș cu bolovăniș colmatat (peste 1,4m), fapt care nu ajută la drenarea naturală a apei.
Pentru modernizarea corectă a Căminului de la Livezeni, studiul geotehnic recomanda „drenarea și evacuarea corespunzătoare a apelor pluviale din zona săpăturii, dacă este cazul, epuizmente”.
Continuarea, în Gazeta de Stâlpeni!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!