Pensiile speciale rămân una dintre cele mai mari nedreptăți din România. Categorii privilegiate de români primesc pensii uriașe, de mii de euro pe lună, într-o țară în care majoritatea bătrânilor abia supraviețuiesc cu câteva sute de lei.
Partidele aflate la guvernare în ultimii ani au promis că rezolvă problema, dar am rămas deocamdată doar cu promisiunile. O soluție părea să vină prin PNRR, care are prevederi clare privind pensiile normale și așa numitele pensii speciale.
Doar că actuala coaliție PSD-PNL-UDMR a rămas rău în urmă cu jaloanele asumate.
Discutăm la Interviurile PressHUB cu profesorul de economie Cristian Păun despre schimbările pe care ar trebuie să le aducă Planul Național de Redresare și Reziliență.
Asa numitele pensii speciale implica o suma relativ mica ca efort bugetar al Statului .Pensiile speciale pot fi refacute cu exceptia celor oferite magistratilor . Rezolvarea egalizarii acestor venituri, usor speciale, cu veniturile obtinute urmare a contributiei personale la sistemul de pensii poate fi facuta pe masura treceri timpului ,atunci cind , de la sine , ele vor ramane , ca valoare , stationare si celalate pensii vor creste urmare a dezvoltarii economice a statului Romania sau poate fi decisa aparitia unui noi legi a pensiilor ce ar putea fi parte a contributivitatii sau poate prin plafonarea acestor pensii speciale ce vor fi prinse , in timp , ca valoare , ce restul pensiilor .
Pensiile speciale sunt primele care se indexeaza cu inflatia sau se actualizeaza cu salariile in plata.
E ilogic sa scoti un magistrat la pensie inainte de 50 ani, basca sa ii mai dai si o pensie uriasa mai mare decat vreun salariu net primit vreodata. Asta in timp ce un nespecial cu 35 ani vechime iese la pensia cu jumate din net.
Nu s-ar castiga sume enorme la buget, pentru ca pensiile militare si politistii nu pot fi eliminate in totalitate si alea sunt grosul.