VIDEO Când scăpăm de pensiile „nesimțite”. Soluția PNRR, posibil ratată

Data:

spot_img

Pensiile speciale rămân una dintre cele mai mari nedreptăți din România. Categorii privilegiate de români primesc pensii uriașe, de mii de euro pe lună, într-o țară în care majoritatea bătrânilor abia supraviețuiesc cu câteva sute de lei.

YouTube video

Partidele aflate la guvernare în ultimii ani au promis că rezolvă problema, dar am rămas deocamdată doar cu promisiunile. O soluție părea să vină prin PNRR, care are prevederi clare privind pensiile normale și așa numitele pensii speciale.

Citește și: Legile Justiției, criticate de magistrați: „Se menține un număr extrem de mare de funcții în care numirea este politică”

Doar că actuala coaliție PSD-PNL-UDMR a rămas rău în urmă cu jaloanele asumate.

Discutăm la Interviurile PressHUB cu profesorul de economie Cristian Păun despre schimbările pe care ar trebuie să le aducă Planul Național de Redresare și Reziliență.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII
  1. Asa numitele pensii speciale implica o suma relativ mica ca efort bugetar al Statului .Pensiile speciale pot fi refacute cu exceptia celor oferite magistratilor . Rezolvarea egalizarii acestor venituri, usor speciale, cu veniturile obtinute urmare a contributiei personale la sistemul de pensii poate fi facuta pe masura treceri timpului ,atunci cind , de la sine , ele vor ramane , ca valoare , stationare si celalate pensii vor creste urmare a dezvoltarii economice a statului Romania sau poate fi decisa aparitia unui noi legi a pensiilor ce ar putea fi parte a contributivitatii sau poate prin plafonarea acestor pensii speciale ce vor fi prinse , in timp , ca valoare , ce restul pensiilor .

    • Pensiile speciale sunt primele care se indexeaza cu inflatia sau se actualizeaza cu salariile in plata.
      E ilogic sa scoti un magistrat la pensie inainte de 50 ani, basca sa ii mai dai si o pensie uriasa mai mare decat vreun salariu net primit vreodata. Asta in timp ce un nespecial cu 35 ani vechime iese la pensia cu jumate din net.
      Nu s-ar castiga sume enorme la buget, pentru ca pensiile militare si politistii nu pot fi eliminate in totalitate si alea sunt grosul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...