VIDEO Secretul medicului Laura Mareș. Cum a făcut să aibă toată lumea la picioare

Data:

spot_img

Secretul medicului Laura Mareș. A povestit cum s-a antrenat pentru moment, ce înseamnă o ascensiune fără oxigen suplimentar și ce condiții sunt acolo sus, pe un vârf de munte înalt de 8163 de metri din Himalaya. Abia a ajuns acasă ieri și deja se gândește la următorul pisc de peste 8000 de metri.

Ieri a ajuns acasă doctorița Laura Mareș, ieșeanca a cărei pasiune de a urca fără mască de oxigen cei mai înalți munți încă nu are limite. Ultima „ispravă” de acest fel a fost vârful Manaslu, din Nepal, 8163 de metri.

Medic oftalmolog cu normă întreagă, după cum ne-a spus, deci cu foarte puțin timp la dispoziție, a găsit totuși vreme să se pregătească pentru astfel de ascensiuni, pe care nu le acceptă altfel decât cu forțe proprii, adică fără oxigen suplimentar.

Când nu aleargă pe stadion sau pe pârtia de schi, terenul predilect de antrenament e la 150-200 km de Iași, Ceahlăul, Călimanii și alte piscuri din zonă, pentru că ceilalți sunt prea departe. Încă nu a bifat toate culmile și vârfurile de la noi, unde ar fi mult mai ușor de ajuns decât în Masivul Himalaya.

Citește și INTERVIU – „Ridicarea MCV pentru România nu e un motiv de celebrare. Să nu ne culcăm pe o ureche, mai sunt multe de făcut”

„Încă nu-mi vine să cred”, spunea Laura Mareș la sosirea pe Aeroportul Iași. „Joi a fost ziua de vârf, pe 28 septembrie, și am reușit să coborâm în aceeași zi la tabăra de bază.” Urcușul a început la miezul nopții, iar pe vârf au ajuns la 8 dimineața.

În ciuda antrenamentelor riguroase ale Laurei Mareș și coechipierului său, Justin Ionescu, alpinist profesionist, muntele a fost cel care s-a impus anul trecut. Annapurna, 8091 de metri altitudine, este al zecelea ca înălțime din lume, dar binecunoscut pentru dificultatea ascensiunii.

„Scorul” a devenit săptămâna trecută 2-1 pentru cei doi curajoși, care în 2021 au urcat pentru prima dată la peste 8000 de metri, pe vârful Gasherbrum II, în Pakistan. Spre deosebire de revenirea în țară de acum, în cinci zile, în Pakistan s-a întâmplat să aștepte 50 de zile.

Seria escaladelor a început cu zece ani în urmă, cu muntele Elbrus, din Caucazul rusesc, 5642 m. Mai în glumă, mai în serios, Laura spune că înclinația de a face „și altceva” a apărut de la „prea mult stat pe scaun” – cum a fost perioada facultății.

„Pur și simplu îmi place, iar planul pe termen lung este să abordez cât mai multe vârfuri”, a adăugat ea.

„Planul este să am o expediție pe an, să reușesc să am și sponsori care să mă susțină”, ne-a explicat cum se vede viitorul privind de aici, de jos, spre cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya.

Mai multe, în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Anca Alexandrescu o acuză pe „Raisa” de pe TikTok: Erau niște povești dintr-un dosar | Aktual24

Anca Alexandrescu o acuză pe „Raisa” de „diversiune”: Erau...

Gestionarea economiilor în 2025. Sfaturi utile de la specialiști | Ziarul de Iași

Gestionarea economiilor în 2025. „Ziarul de Iași” a discutat...

Amendă pentru Spitalul Județean din Botoșani. Neregulile grave descoperite | Monitorul de Botoșani

Amendă pentru Spitalul Județean din Botoșani, după un control...