sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăLa ziActualitateVIDEO. Cum arată cel mai avansat sector al viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești. Anul...

VIDEO. Cum arată cel mai avansat sector al viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești. Anul acesta ar putea ajunge la 70%

Asociația Pro Infrastructură a făcut publice, săptămâna aceasta, noi imagini cu stadiul lucrărilor la viitoarea autostradă Sibiu-Pitești. Cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport apreciază că, până la finele anului 2021, sectorul 1 Sibiu-Boiţa ar putea fi realizat în proporție de până la 70%.

„Vă prezentăm o filmare aeriană marca API cu lotul 1 al autostrăzii Sibiu-Pitești, între localitățile Sibiu/Veștem și Boița. Constructorul austriac Porr avansează într-un ritm susținut. Stadiul lucrărilor este aproape de 31% cu posibilitatea ca anul acesta să ajungă la 65% – 70%. Lucrări complexe precum viaductul de la Boița pot duce darea în trafic a acestui lot în 2023, dar unii membri API pariază pe a doua jumătate a anului 2022. În orice caz, le dorim spor la treabă în continuare celor de la Porr și colaboratorilor lor și urmărim cu atenție și oarecare îngrijorare procesele îndelungate prin care CNAIR desemnează antreprenorii loturilor grele de munte: 2, 3 și 4”, scrie API, pe Facebook.

Autostrada A1 Sibiu Pitesti lot 1 - Constructor Porr
Sursa Foto: Asociația Pro Infrastructură/Youtube

 122 de kilometri, împărţiți în 5 loturi

Secţiunea 1 Sibiu-Boiţa, atribuită firmei austriece Porr Construct este, de altfel, cel mai avansat sector al viitorului drum de mare viteză. Pentru că Ministerul Transporturilor alocă pentru anul acesta nu mai puțin de 477 de milioane lei pentru acest obiectiv, cu cca. 70 % mai mult faţă de anul trecut, 2021 ar putea fi anul demarării lucrărilor pe secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti, secţiune adjudecată de italienii de la Astaldi.

Amintim că pe 16 februarie s-a mai făcut un pas important în privința autostrăzii ce va lega Sibiul de Pitești: depunerea candidaturilor pentru procedura de atribuire a contractului Proiectare şi Execuţie pe Secţiunea 2 Boiţa-Cornetu. CNAIR a primit 11 oferte pentru construcţia traseului de 31,33 kilometri, din care va selecta, la licitaţia restrânsă, doar 6 ofertanţi care vor depune oferte tehnice şi financiare în etapa a II-a a procedurii de achiziţie publică. Este vorba de un contract estimat la 4,635 miliarde de lei fără TVA. Între Boița și Cornetu vor fi 49 de poduri şi viaducte, şapte tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m şi 1590 m şi ecoduct în zona localităţii Lazaret. Termenul de realizare prevăzut este de 18 luni proiectare şi 50 de luni execuţie.  

În ceea ce privește secţiunea 3 Cornetu-Tigveni (37,40 km, pe teritoriul judeţelor Vâlcea şi Argeş), anunţul de licitaţie pentru proiectare şi execuţie (estimate la 5,8 milioane lei) a fost lansat de CNAIR abia în septembrie anul trecut. Referitor la secţiunea 4 Tigveni-Curtea de Argeş, perioada de evaluare a ofertelor ar fi trebuit să se încheie pe 19 ianuarie 2021, însă Compania de Autostrăzi a mai prelungit cu două luni termenul pentru finalizarea evaluărilor şi stabilirea unui câştigător, mai exact până pe 19 martie 2021, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice

Componentă a Coridorului 4 Pan-European, autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de peste 122 km (împărţită în 5 loturi) și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi.

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE