Când am pornit spre Constanța, cu colegul meu Petrică Răchită, știam foarte bine care ne e destinația: arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, avea deja o reputație de prelat corupt.
Acum își spune Tomitanul, dar când era episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor se numea Snagoveanul.
Și pentru faptele sale din culise primise numele Șpagoveanul.
Așadar, am pornit spre Constanța încrezători că vom atinge scopul investigației noastre cu camera ascunsă: planul era ca colegul meu Petrică Răchită, absolvent de seminar, să îi dea șpagă lui Șpagoveanul, pentru ca înaltul prelat să-l facă preot peste rând.
Drumul de la civil la preot durează în mod obișnuit mult: patru ani de seminar teologic, apoi patru ani de facultate de teologie. După absolvire, începe lupta pentru o parohie, căci nu sunt atât de multe libere. Fie te alături unei rude care este deja e preot și are parohie, fie ungi un nume greu din Biserica Ortodoxă Română (cu bani, nu cu mir), fie aștepți. Și de multe ori aștepți degeaba.
Mai e o cale prin mănăstire. Intri ca frate și după circa șapte ani ajungi călugăr, apoi intri în preoție. Dar cine are răbdare să piardă șapte ani din viață când poate rezolta totul cu câteva mii de euro.
Așadar, anii până la preoție pot fi scurtați cu ajutorul „ochiului dracului”. Care e foarte îndrăgit de Tomitanul.