Fost lider USR, europarlamentar REPER şi fost lider al grupului politic RENEW Europe, Dacian Cioloș spune, de la Iași, că este pregătit să-și asume o candidatură la Președinția României.
Cât de gravă este situaţia din Republica Moldova, şi cum este pregătită România să răspundă unei situaţii de criză? Cum trebuie înţeles mesajul preşedintelui Iohannis că România va ajuta Republica Moldova „în orice situaţie”?
Este actuala coaliţie una „geopolitică”, gândită de preşedinte ca să treacă vremea tumultuoasă a războiului din Ucraina? Dacă s-ar întoarce în timp, în septembrie 2021, când miniştrii USR au ieşit din Guvernul Câţu, ar mai lua această decizie? De ce nu a mers coaliţia cu PNL şi UDMR, şi dacă aceasta ar fi fost suficient de solidă pentru a face faţă actualelor provocări externe?
Cum explică faptul că a plecat din USR după ce fusese ales democratic preşedinte al formaţiunii? Cât idealism şi cât pragmatism sunt de tolerat în politică? Dacian Cioloş, artizan al mai multor înţelegeri de compromis politic în Parlamentul European, descrie unde este, în opinia sa, linia roşie care desparte lucrurile pe care nu le doreşti, dar trebuie să le faci în politică, de compromisurile de neacceptat.
De ce nu reşeşte USR să treacă de „bariera” de 11% şi cum explică diferenţa dintre scorul de la europarlamentare şi cel de acum? Ce îşi propune REPER, formaţiunea pe care o conduce, şi care sunt previziunile acestui partid pentru anul electoral următor?
Care este diferenţa între REPER şi USR? Mai este posibil astăzi, aşa cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare din 2019, ca un partid lipsit de infrastructura clasică, bazat doar pe tehnologia comunicaţională a reţelelor sociale, să obţină scoruri mari la alegeri? Ce crede despre pericolul AUR?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!