marți, 18 ianuarie 2022
AcasăLa ziActualitateVIDEO De ce prind conspirațiile la români: Comunismul a fost o mișcare...

VIDEO De ce prind conspirațiile la români: Comunismul a fost o mișcare conspiraționistă, care le-a inoculat o tentație pentru ceea ce este inexplicabil

Politologul american de origine americană Vladimir Tismăneanu a explicat, în cadrul interviurilor PressHUB, că statul comunist a fost construit exclusiv pe minciună. Iar oamenii erau învățați să nu spună adevărul, pentru că doar minciuna asigura supraviețuirea.

„Comunismul a fost prin întreaga sa structură o mișcare conspiraționistă, care a inoculat celor supuși experimentului comunist o tentație sau o disponibilitate pentru ceea ce este inexplicabil.

Am citit că a murit Camil Marinescu, un mare dirijor român, după ce s-a infectat cu COVID. Prima postare a fost: nu există morți de COVID, ci morți de boli colaterale.

Or, prima postare ar fi trebuit să fie de condoleanțe. Găsim imediat o explicație invizibilă și apoi alte și alte explicații”, a declarat Vladimir Tismăneanu.

Pe de altă parte, politogul s-a declarat înțelegător cu unele reacții care vin din teama firească de o amenințare necunoscută.

„Starea de panică este absolut firească. Nimeni nu știe cum va apărea următoarea persoană care va fi grav afectată. De exemplu, după pandemia de gripă din 1918, a durat aproape doi ani, chiar spre trei, până lumea s-a reîntors la fără mască”

Iar în această stare firească de anxietate, a explicat Vladimir Tismăneanu, e mult mai ușor să poți blama pe altcineva. Dorința de blamare este o fugă de responsabilitate.

Politogolul a constatat că unele voci caută să diminueze responsabilitatea politică pentru criza de sănătate prin care trecem.

„Statul chinez este totalitar. Într-un regim autoritar tradițional, dacă se produce o catastrofă naturală, aceasta este comunicată imediat. Într-un regim autoritar bazat pe ideologie, cum era URSS, catastrofele sunt ascunse.

Ceea ce s-a întâmplat la Wuhan este un Cernobîl global. Dacă China ar fi fost deschisă de la început, ar fi fost mai multe victime. De aceea, regimul comunist chinez este extrem de ostil oricărei informații”, a precizat Vladimir Tismăneanu.

Autor al mai multor volume despre comunism și propaganda sa, politologul american de origine română a aminit că, de la început, regimul comunist sovietic a avut ca prime decrete pe cel al propagandei prin monumente.

Comuniștii au înțeles foarte clar care e importanța statuilor și al posterelor.

„Toate documentele Comitetului Central al PCUS pe care le-am văzut și pe cele din toate țările satelizate vorbesc despre metodele propagandei. Propaganda este un  stâlp al regimurilor totalitare, inclusiv al celui nazist, care avea un ministru al Propagandei și Iluminării Poporului, pe Joseph Goebbels.

La școala de partid «Ștefan Gheorghiu», erau cursuri despre cum să organizezi propaganda. În sistemele comuniste nu s-a pus niciodată problema să spui adevărul, ci să spui ce e credibil și în interesul partidului care conduce societatea.

În sistemele totalitare, omul e învățat să nu spună adevărul, căci supraviețuiește prin minciună”, a arătat Vladimir Tismăneanu.

Politologul a plecat din România comunistă în 1981, pentru ca în 1982 să se stabilească în SUA.

„Eu am plecat din România pentru că nu am vrut să particip la perpetuarea minciunii. Știam că în fruntea țării se află un analfabet. Elena Ceaușescu era o agramată, întreaga structură a aparatului propagandistic era formată din oameni care nu aveau legătura cu cultura.

NKVD sau KGB, de exemplu, nu spunea «vor fi executați liderii partidelor istorice». Spunea: «Vor fi luate măsuri drastice împotriva celor care calomniază noua putere».

Totul era camuflat, pentru a acoperi, pentru a nu lăsa nici o urmă a crimei care se comite”, a menționat Vladimir Tismăneanu în cadrul interviurilor PressHUB.

Sistemele totalitare încearcă să construiască un altfel de om, un om care să fie din punct de vedere al formulei de conștiință pliabil, un om care să răspundă pavlovian, prin reflex condiționat, la soneria partidului.

„Homo sovieticus se așeza cuminte și răspundea la această comandă. Totuși, homo sovieticus nu a reușit”, crede politologul.

Stefan Josan
Ștefan Josan este expert în relații internaționale și afaceri europene. Stefan a lucrat la Parlamentul European, Centrul Martens pentru Studii Europene și OSCE/ODIHR. În prezent, Stefan ocupă funcția de coordonator de proiecte la Freedom House Romania. Este absolvent de Relații Internaționale și Studii Europene al Colegiului Europei și al Universității Babeș-Bolyai.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE