De la lume adunate și-napoi la lume date. Cam așa sunt discursurile fostului candidat Călin Georgescu pentru cea mai înaltă funcție în stat – cea de Președinte al României. În majoritate goale de conținut, dar rostite pe un ton grav, cu pauze studiate și privire sigură, de om care “știe ce spune”, Călin Georgescu reproduce replici din filme, atribuindu-și-le cu nonșalanța deținătorului adevărului absolut.
Georgescu trece de la Decebal din filmul “Columna” la regina elfă Galadriel din “Stăpânul inelelor” sau la samuraiul din introducerea filmului “Ultimul samurai” – la care face traducere și adaptare, înlocuind mitologia japoneză cu cea geto-dacică. I-a plăcut și o replică a lui Rică Venturiano din “O noapte furtunoasă” a lui Caragiale, dar și una a jurnalistului interpretat de Jeff Daniels în serialul “The Newsroom”. Georgescu mai spune, într-o emisiune la care a fost invitat, povestea lupului dacic. O poveste inventată după o fabulă indiană din „Filozofiile Indiei” scrise de Heinrich Zimmer, dar în care lupul nu e lup – ca în povestea lui Georgescu – că e tigru, turma de oi e, de fapt, de capre, tigrul cel bătrân nu ii spune celui tânăr: “Bă, ești prost?”, așa cum povestește Georgescu în emisiune, iar legenda nu are absolut nicio legătură cu dacii. Pe lângă filme și legende, Georgescu se uită și-n gura unor oameni reali – vii sau morți, cum ar fi Ion Antonescu sau Ion Iliescu. Și a venit cu un “Proiect de președinte” numit “Hrană, Apă, Energie” la doi ani după ce Ilan Șor, candidat la prezidențiale în Republica Moldova, a venit cu un “Proiect de țară” pe principiul “Hrană, apă, energie”.
PressHub a făcut o selecție din presă cu declarații copiate – mai noi sau mai vechi – ale candidatului Călin Georgescu.
HotNews
Călin Georgescu s-a inspirat din intro-ul filmului „Ultimul Samurai”, pentru unul dintre discursurile sale, păstrând structura, tonul și chiar o frază aproape identică.
Diferența principală este înlocuirea mitologiei japoneze cu cea geto-dacă, dar ideea de bază și mesajul final sunt aceleași.
„Se spune că Japonia a fost creată de o sabie. Se spune că vechii zei au înmuiat o lamă de coral în ocean, iar când au scos-o, patru picături perfecte au căzut înapoi în mare, iar acele picături au devenit insulele Japoniei. Eu spun că Japonia a fost creată de un grup de oameni, războinici dispuși să-și dea viața pentru ceea ce pare să fi devenit un cuvânt uitat: onoare.”
“România a fost creată de energia dată de Zamolxe. Zeul supreme al strămoșilor noștri geto-daci. Acum 2500 de ani, șapte unități de conștiință s-au desprins din energia condensată în urmă cu cinci milioane de ani. Ele s-au desprins pentru a întrupa și a da un nou sens evolutiv civilizației noastre. Una din cele șapte s-a întrupat în România. Se numea Zamolxe. Eu cred că România a fost creată de o mână de războinici viteji și de oameni demni, care și-au dat viața pentru un cuvânt ce astăzi pare uitat: onoare”. Hotnews.ro
Adevărul
Un videoclip în care Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale 2024, plagiază replicile reginei elfe Galadriel din „Stăpânul Inelelor” face furori pe rețelele sociale.
De această dată, Călin Georgescu și-a exersat profunzimea pe tema schimbării lumii.
„Lumea s-a schimbat. Nu mai este ce-a fost. Se simte asta în tremurul apei, în freamătul pădurii, în adierea vântului, în vibrația pământului“, spune Georgescu în tentativa de a-și seduce urmăritorii.
Internauții au pus în paralelă discursul plastic al candidatului cu replicile reginei elfe Galadriel, iar plagiatul e evident.
„The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air“. (Lumea s-a schimbat. O simt în apă, în pământ, în aer)”, spune, în filmul „Stăpânul Inelelor”, Galadriel, personajul trilogiei scrise de J.R.R. Tolkien, a cărei ecranizare s-a bucurat de un succes enorm. Adevarul.ro
B1TV, Antena3 CNN
Călin Georgescu plagiază la greu orice prinde. După ce s-a inspirat din filmul „Stăpânul Inelelor” când a transmis un mesaj susținătorilor săi, la fel s-a inspirat și dintr-un discurs al lui Ion Antonescu rostit în 1940, la o manifestație legionară. Pe lângă că a folosit aproape aceleași cuvinte, a copiat și gesturile lui Antonescu, cum dădea din mână.
Georgescu a mai plagiat și discursul dintr-un celebru serial, „The Newsroom”, precum și replicile lui Rică Venturiano din piesa lui Caragiale, „O noapte furtunoasă”.
Călin Georgescu a rostit, într-o emisiune la Televiziunea Română, un discurs mot-a-mot din serialul „The Newsroom”. În acest serial jurnalistul interpretat de Jeff Daniels este întrebat de ce este America cea mai minunată țară din lume, iar personajul răspunde, iritat, că nu este și explică și de ce.
„Nu există absolut nicio dovadă care să susțină afirmația că suntem cea mai măreață țară din lume. Suntem pe locul șapte la alfabetizare, 27 la matematică, 22 la științe, al 49 la speranța de viață, 178 la mortalitatea infantilă, al treilea la venitul mediu pe gospodărie, al patrulea la forța de muncă și al patrulea la exporturi. Suntem lideri mondiali în doar trei categorii: numărul de cetățeni încarcerați pe cap de locuitor, numărul de adulți care cred că îngerii sunt reali și cheltuielile de apărare”, a spus personajul serialului.
Iată că Georgescu a învățat pe de rost discursul personajului din serial și a rostit aceleași cuvinte, fără să verifice dacă statisticile invocate în serial sunt adevărate.
„America poate nu știe lumea, hai să spunem și noi niște, adică vă spun și eu niște cifre, așa la întâmplare. America. Păi America este pe locul 7 la alfabetizare, e pe locul 27 la matematică, în lume, pe locul 22 la științe, pe locul 49 la speranță de viață, pe locul 174 la mortalitatea infantilă. Și locul 1 la cetățenii încarcerați pe cap de locuitori în lume și locul 1 la bugetul militar”, a spus Georgescu la TVR. B1TV
Călin Georgescu a insistat în declarațiile sale că „familia e țara cea mică, iar țara e familia cea mare“. Aceasta este, de fapt, replica faimoasă care îi aparține personajului Rică Venturiano din piesa de teatru „O noapte furtunoasă”.
Rică Venturiano spunea: „Da, familia e patria cea mică, precum patria e familia cea mare; familia este baza societății”, potrivit Antena 3 CNN.
De asemenea, Georgescu pare că e și fan Ion Iliescu. Candidatul independent a făcut, de mai multe ori, afirmații similare cu cele ale fostului președinte. De pildă, Călin Georgescu a spus „Nu există est sau vest. Există doar România”, în timp ce Ion Iliescu spunea în urmă cu peste 30 de ani „Nu trebuie să ne orientăm nici spre est, nici spre vest, ci spre România, înainte de toate”.
Cum spuneam, l-a plagiat și pe Ion Antonescu. „Prin muncă și iubire, cu Dumnezeu înainte” sunt alte cuvinte faimoase copiate de Călin Georgescu. Acestea sunt cuvintele rostite pentru prima dată de Ion Antonescu în 1940 la o manifestație legionară. Aceleași cuvinte le-a rostit și Călin Georgescu, în 2021, la un protest împotriva măsurilor anti-Covid. B1TV
Citește și: Dosar penal privind finanțarea campaniei lui Călin Georgescu
Critic Media
Fostul candidat prezidențial Călin Georgescu a oferit un nou moment de revelații stranii într-o emisiune în care a fost invitat.
Și de această dată, Georgescu a confirmat legenda urbană conform căreia poate depăna, cu o expresie imperturbabilă dublată de o voce calmă și monotonă, cele mai năstrușnice lucruri.
„…O poveste de demult, pe vremea dacilor, când se spune că lupoaica a simțit că naște. Și sărea din piatră în piatră să-și caute o vizuină. Spune povestea că, în momentul în care a sărit, Dumnezeu i-a hotărât să nască. Și a născut puiul de lup atunci, și puiul de lup a căzut exact în mijlocul oilor, al unei turme de oi. Și căzând acolo, când a deschis ochii, a văzut oile și a crescut alături de oi. A mâncat iarba, a crescut, s-a dezvoltat împreună cu ele și a devenit ditamai lupul tânăr. Și, într-un rând, a dat târcoale un lup bătrân. Îi era foame și, când să se repeadă pe turmă, a văzut un lup tânăr în mijlocul oilor și nu-i venea să creadă: ‘Ce se întâmplă aici?’ Era cu ele. Mergea cu ele. A atacat turma, dar direct pe el. Lupul cel tânăr a fugit, cel bătrân l-a prins. Și cel tânăr i-a zis: Iartă-mă, lasă-mă în viață, cruță-mi viața! Și ăsta (lupul bătrân, n.r.) i-a spus: ‘Băi, tu ești prost? Vino cu mine, nu-ți fac nimic, dar vino cu mine. Și l-a dus la marginea apei și (i-a zis): Ia uite, ia uită-te în apă. (Lupul tânăr) nu se uitase până atunci (în apă). Și când și-a văzut fața în apă, atunci urletul demnității a ieșit din el și a știut cine este”.
Fabula pe care a povestit-o Călin Georgescu există, sub o altă formă, întâmplarea nu e de pe vremea dacilor, lupul nu era lup, ci tigru, iar tigrul bătrân nu l-a întrebat pe cel tânăr dacă e prost. Fabula este una indiană și apare în „Filozofiile Indiei” scrise de Heinrich Zimmer, fără nicio legătură cu dacii.
„Exemplul de față e cel al unui pui de tigru care a fost crescut printre capre, dar care, sub îndrumarea luminoasă a unui învățător spiritual, a fost ajutat să-și realizeze propria natură nebănuită. Mama lui murise dându-i naștere. Grea de pui, ea se târâse vreme de multe zile fără să găsească nicio pradă, când ajunse la cioporul acesta de capre sălbatice.
Tigroaica era înnebunită de foame, ceea ce poate explica violența saltului; dar, în orice caz, tensiunea săriturii a declanșat chinurile nașterii, tigroaica expirând din pricina epuizării. Caprele, care se împrăștiaseră, s-au întors apoi la locul de pășunat și l-au găsit pe puiul de tigru scheunând lângă maică-sa. Din compasiune maternă, l-au adoptat pe bietul pui (…) Într-o noapte, când tânărul tigru crescut printre capre atinsese vârsta rațiunii, turma a fost iarăși atacată, de data asta de către un tigru bătrân și fioros, și iarăși caprele s-au risipit; dar tigrișorul a rămas pe loc, neînfricat. Era, desigur, surprins. Văzându-se față-n față cu teribila făptură a junglei, i-a privit cu uimire apariția. (…)
Tigrul din junglă îl duse apoi pe puiul cel speriat la un iaz din apropiere, unde îi dădu drumul, silindu-l să se privească în oglinda apei, care era luminată de lună.
Privește acum fețele astea două. Nu sunt la fel? Ai capul rotund de tigru, e ca al meu. De ce-ți închipui oare că ești capră? De ce behăi? De ce paști iarbă?“ (…) Întinzându-și trupul, își arcui spinarea, lungindu-și și rășchirându-și labele. Coada îi mătură pământul și, dintr-odată, din gâtlej îi țâșni răgetul fioros și triumfător de tigru.” Criticmedia.ro
Ziariștii
Într-un alt interviu, la o altă televiziune, Călin Georgescu plagiază replicile lui Amza Pellea din filmul de propagandă protocronistă „Columna“, din 1968. În film, Amza Pellea – care îl interpretează pe Decebal – spune: „Am păzit o singură lege! Să nu ne plecăm genunchii niciodată! În fața nimănui!“.
În interviul său, Călin Georgescu spune: „(…) Și vom sta în picioare, nu în genunchi. Eu am de apărat, așa cum au apărat strămoșii, o singură lege: nu stăm în genunchi în fața nimănui!“ (minutul 15.15). Ziariștii.com
Reporter de Iași
Ilan Șor propunea, în urmă cu doi ani, elaborarea unui „Proiect de țară”, formulat pe principiul „hrană, apă, energie” pentru moldoveni. Acesta presupune implementarea unor strategii, în primă fază la nivel local, menite să consolideze domeniul agricol, prin dezvoltarea unei vaste rețele de irigare, asigurarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate, precum și garantarea securității energetice, prin identificarea unor surse de alternativă, precum centralele nucleare modulare mici.
Cu aceeași viziune venea puțin mai târziu și Călin Georgescu. În programul lui de președinte „Hrană, Apă, Energie”, Georgescu propune o întoarcere la rădăcinile neamului românesc, după cum îl definește – candidatul independent la președinție spune că statul trebuie să fie stăpân peste toate resursele. Reporteris.ro.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)