miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterVIDEO Deputatul Adriana Săftoiu: Statul ascunde că are o problemă cu traficul...

VIDEO Deputatul Adriana Săftoiu: Statul ascunde că are o problemă cu traficul de persoane

Dacă autoritățile ar intra în profunziumea fenomenului de trafic de persoane din România, s-ar putea să dăm de nume sonore, a declarat deputatul Adriana Săftoiu a declarat, în cadrul Interviurilor PressHUB.

România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește traficul de persoane, fiind principala furnizoare de tineri și tinere care ajung să se prostitueze în Occident, potrivit statisticilor UE.

Cu toate acestea, statul român nu doar că nu încearcă să elimine rețelele de traficanți, ci este în faza în care nici măcar nu recunoaște că se confruntă cu o problemă, a declarat deputatul Adriana Săftoiu, în cadrul dezbaterii organizate de PressHUB cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Traficului de Persoane.

„Eu cred ca principala cauză e ca faptul ca statul nu recunoște faptul că avem o problemă si când spun acest lucru ma bazez pe audierile care le facem la comisiei și instituțiile statului raportează niște statistici care vin cumva cu contradicție și cu rapoartele internaționale care așează România de ani buni pe locul întâi la traficul de persoane și în contradicție cu informațiile, rapoartele pe care le primim de la ongeurile care sa ocupă de domeniu.

Deci ca să pot să combat lipsa educației, sărăcia statul ar trebui să recunoască ca avem o problemă și în momentul în care tu recunoști că ai o problemă, evident începi să lucrezi cu cauzele.

Cea ce facem noi e de mai degrabă o cârpeală”, a precizat Adriana Săftoiu.

La dezbatere au mai participat Giorgiana Hosu, procuror-șef al DIICOT, parlamentarul Adriana Săftoiu și Iana Matei, președintele Asociației ReachingOut, care administrează un adăpost pentru victimele traficului de persoane.

Citește și: VIDEO Interviurile PressHUB: Cum a devenit România o pepinieră pentru traficul de persoane

Adriana Săftoiu a precizat că o mare parte dintre copii care dispar în România provin din centrele de plasament. Parlamentarul conduce o comisiede anchetă tocmai pe tema minorilor dispăruți.

„Reprezentantul Ministerului de Interne ne-a spus la prima audiere că 40% dintre copii care dispar provin din DGASPC. Întrebarea e de ce pleacă acești copii? Pleacă că le e foarte bine acolo? Eu nu cred asta.

Sigur că ei vin cu un bagaj emoțional negativ îngrozitor de traumatizant. Ei ajung deja în aceste direcți fiind abuzați de familia lor fizic, verbal, sexual, fug de acasă, ajung pe stradă, așa cum spunea și Iana Matei, sunt foarte ușor de recrutat”, a precizat deputatul.

Citește și: VIDEO Statul abandonează copiii, traficanții le spun că-i iubesc. De ce funcționează metoda „loverboy”

Adriana Săftoiu a dat și exemple concrete.

„Dacă tu ești fată de zece ani, dar se întâmplă și cu băieții, ești abuzată sexual de tatăl tău, nu ai încredere să îi spui mamei, pentru că mama consideră că tu ești vinovată.

Pleci de acasă, ajungi în stradă, ești recrutată de acești loverboy, primești afecțiune, nu îți dai seama la acea vârstă la ce fel de afecțiune primești și din momentul acela este foarte ușor să intri în aceste rețele.

Sunt fete cu care am vorbit, care au fost sechestrate, care au avut relații cu bărbați de 50 de ani, ele având 13 ani, care încă mai cred că acele persoane le iubesc.

E o problemă atât de gravă, atât de complicată”, a menționat parlamentarul.

Dacă statul român nu e decis să recunoască că noi avem un fenomen, noi nu vom acționa, a subliniat Adriana Săftoiu, care a menționat că este evident că acești copii au nevoie de foarte multe ore de terapie psihologică.

„Dar când vine directorul de la DGASPC Brălia și recunoaște că are cinci centre de plasament cu câte 70 de copii și un psiholog, cum am putea noi să îi ajutăm să se recupereze?”, a întrebat Adriana Săftoiu.

Întrebată de ce nu recunoaște, totuși, statul că România are o probemă majoră cu traficul de persoane, parlamentarul a sugerată că ar putea fi vorba de mai multe decât incompetență.

„Rușine, jenă? Habar n-am. Sigur, putem merge mai departe și să amintim că se vorbește despre faptul că din traficul de persoane se câștigă mai mulți bani decât din traficul de droguri.

Se vorbește despre faptul că e o încrengătură extraordinară între reprezentanți ai justiției, politicieni, polițiști. Practic, dacă am intra in profunzime, s-ar putea să ajungem la nume sonore, la lucruri care să sune foarte prost.

Dar eu cred ca ar trebui sa ne asumam acest risc pentru ca altfel acest fenomen nu va putea fi oprit”, a precizat Adriana Săftoiu.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE