Fentanilul este un drog sintetic care este de 100 de ori mai puternic decât morfina. Procurorii DIICOT au anunțat că în perchezițiile făcute la rețeaua de dealeri care îl alimenta pe Vlad Pascu, șoferul ucigaș de la 2 mai, au găsit o fiolă din această substanță periculoasă, care face ravagii în SUA și Canada.
Un drog foarte toxic care circulă deja în România
„În urma celor 11 percheziţii domiciliare au fost descoperite şi ridicate aproximativ un kilogram canabis, o fiolă de fentanil de 10 mililitri, un grinder, o cutie de lemn cu urme de materie vegetală, 76 de cartuşe de vânătoare, deţinute ilegal, 12.500 de lei, 3 telefoane mobile şi diverse arme albe: cuţite, săbii, macete”, a arătat DIICOT într-un comunicat de presă după ce au verificat domiciile rețelei despre care procurorii afirmă că îl alimentau pe Vlad Pascu cu droguri.
Este pentru prima dată când DIICOT menționează oficial că a identificat și în România acest drog sintetic care ucide zeci de mii de americani și canadieni în fiecare an. Până acum, deși procurorii au mai găsit această substanță și în alte anchete, au evitat să menționeze public faptul că este folosit în țara noastră, potrivit surselor PRESShub.
Fentanilul, un analgezic aprobat de autoritățile americane, folosit pe scară largă ca drog. Vine din China și este ieftin
Mai mult de 100.000 de americani au murit din cauza supradozelor de droguri numai între august 2021 și august 2022, potrivit Foreign Affairs.
O mare parte din această situație gravă este cauzată de fentanil, care ucide acum aproximativ 200 de americani în fiecare zi.
Fentanilul face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute ca opioide, utilizate pentru ameliorarea durerii. Poate crea dependență.
Principalul mod în care fentanilul diferă de opioidele mai cunoscute, cum ar fi morfina, codeina sau chiar heroina, este potența.
Potența se referă la cantitatea de substanță necesară pentru a produce un anumit efect. Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina, potrivit profesorului universitar David Kearns, de la American University.
Acest lucru înseamnă că, dacă este nevoie de 10 mg de morfină pentru a produce ameliorarea durerii, este necesară doar o zecime din un miligram de fentanil (0,1 mg) pentru a produce același efect.
Puțini oameni au acces la un cântar suficient de sensibil pentru a măsura cu precizie cantități atât de mici.
Fentanilul, de 50 de ori mai puternic decât heroina
Fentanilul este de aproximativ 50 de ori mai puternic decât heroina, dar mult mai ieftin decât aceasta. Un gram din această substanță, produs în China, costă 1 dolar. Adus ilicit în SUA, ajunge pe piață la doar 10 dolari. De zece ori mai scump, deci profitabil pentru traficanți, dar suficient de ieftin încât să fie atractiv pentru consumatorii din mediile sărace.
Decesele cauzate de supradoze s-au au crescut de la aproximativ 8.050 în 1999 la 33.091 în 2015. Din mai 2020 până în aprilie 2021, peste 100.000 de americani au murit din cauza unei supradoze de droguri, peste 64 % dintre aceste decese fiind cauzate de opioidele sintetice, cum ar fi fentanilul, scrie UMass Chan Medical School.
Fentanilul nu este o substanță nouă
Fentanilul poate fi atât de periculos, deoarece mici erori de calcul al dozei pot duce la un supradozaj fatal.
Deși este o substanță anagezică utilizată în siguranță în cadrul procedurilor medicale de rutină în fiecare zi, când este administrată de profesioniști instruiți care pot administra cu precizie cantitatea corectă, devine periculos pe stradă, unde consumatorii nu mai dispun de aparate de măsură de precizie.
Deși este o substanță cunoscută de foarte mulți ani, în prezent, este cauză pentru cea mai mortală criză a drogurilor din istoria SUA.
Fentanilul a fost prima dată folosit ca drog, pe stradă, la sfârșitul anilor 1990, când a avut loc primul din ceea ce CDC numește cele trei valuri ale epidemiei de supradoze de opioide.
Primul val a început cu pastilele eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi oxicotina (folosită și de Vlad Pascu, și de prietenii lui, după cum au declarat chiar ei într-un video postat pe rețele de socializare).
Al doilea val a început în jurul anului 2010, când opioidele eliberate pe bază de rețetă au devenit mult mai greu de obținut și mai scumpe. Consumatorii de opioide au trecut la heroină, care oferă același efect, dar era mult mai ieftină.
Motivele acestei schimbări nu sunt încă pe deplin înțelese de specialiștii din SUA, dar speculează că acest lucru se întâmplă pentru că în ultimii ani a devenit mult mai ieftin să se producă fentanil ilicit decât heroină din diverse motive.
Fentanilul fabricat în mod ilegal este sintetizat la nivel internațional în China, Mexic și India, apoi este exportat în Statele Unite sub formă de pulbere sau pastile presate.
În plus, apariția dark web-ului, un colț de internet criptat și anonim care reprezintă un paradis pentru activitățile infracționale, a facilitat vânzarea fentanilului și a altor opioide expediate prin intermediul serviciilor de livrare tradiționale, inclusiv prin serviciul poștal al SUA.
SUA înăsprește legea
Ca răspuns la amenințarea în creștere a fentanilului ilicit, a fost lansată, anul trecut, „End Fentanyl Act”, un proiect de lege menit să consolideze modul în care este aplicată legea la frontieră.
Acest proiect de lege ar impune „Serviciului vamal și de protecție a frontierelor SUA să revizuiască și să actualizeze, după caz, manualele și politicile legate de inspecțiile la porturile de intrare pentru a asigura uniformitatea practicilor de inspecție pentru a detecta în mod eficient activitățile ilegale de-a lungul frontierei, cum ar fi contrabanda de droguri și de persoane”, scrie pe pagina Congressmanului David Trone.
Legea privind eradicarea stupefiantelor și formularea de noi instrumente eficiente pentru a aborda pierderile anuale de vieți omenești la nivel național (END FENTANYL) a fost introdusă de senatorul Rick Scott (R-Fla) în iunie 2022.
La 14 decembrie 2022, aceasta a trecut în unanimitate de Senat și s-a îndreptat către Camera Reprezentanților, unde congresmenii Michael Guest și David Trone (D-Md., Districtul 6) au introdus legislația însoțitoare din Cameră.
„Mult prea mulți americani au pierdut persoane dragi din cauza supradozelor de opioide, iar alte milioane de persoane suferă în prezent de tulburări de consum de substanțe. Lucrând împreună, trebuie să facem tot ce putem pentru a opri fluxul de fentanil ilicit în comunitățile noastre”, a declarat Trone la 13 decembrie 2022.
Trone a declarat că „99 la sută din fentanil provine din droguri din China, iar apoi este fabricat de două carteluri, cartelurile Jalisco și Sinaloa, și ei sunt cei care îl aduc peste graniță”, adăugând că este important să îl oprim de la sursă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!