VIDEO Filmări de groază din spitalele din Vrancea aduc fonduri europene pentru „tratamentul” Secției TBC din Spitalul Focșani

Data:

spot_img

Din 2017 încoace, zeci de filmări apocaliptice din secția TBC a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani făcute publice de pacienți au creionat imaginea unei unități cu probleme grave, spitalul fiind printre ultimele din țară care nu au fost preluate de administrația locală. Unitatea intră însă acum în lucrări de modernizare, odată cu adoptarea unei legi care permite finanțarea mai facilă cu fonduri europene a spitalelor care țin de Ministerul Sănătății.

Ultimele imagini care au făcut turul presei locale și naționale datează din toamna anului 2018, când un pacient a filmat condițiile degradante în care sunt nevoiți să stea bolnavii internați la Secția TBC a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani. După publicarea imaginilor, Direcția de Sănătate Publică a făcut un control în urma căruia au fost închise trei saloane, iar pacienții au fost mutați în alte saloane. „Aspectele sesizate de mass media se confirmă în teren, astfel că s-au luat măsuri. Au fost închise trei saloane, iar pacienții relocați în altele. De asemenea, asistenta șefă de secție a fost amendată cu 5.000 de lei”, a declarat directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur. 

În același timp, autoritățile au anunțat că Secția va fi reabilitată cu bani europeni într-un proiect care va fi demarat în luna februarie, însă Ministerul Sănătății, de care aparține Spitalul Județean Focșani, „a aruncat pisica” pe manageriatul unității atunci când am solicitat să ni se spună în ce stadiu este proiectul european. 

În urma solicitării pe Legea Informațiilor Publice (544/2001), departamentul de comunicare a trimis un comunicat la ziarul de partid al PSD, Monitorul de Vrancea, în care oferea explicații despre proiect. Credem că a fost doar o coincidență nefericită ca aceste informații să fie livrate adresantului greșit, imediat a doua zi după primirea solicitării.

Oprișan refuză preluarea Spitalului Județean în subordinea CJ Vrancea

Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani este singura unitate spitalicească din reședința de județ care nu a fost preluată de autoritățile locale, și asta pentru că, în ultimii ani, unitatea a acumulat constant datorii, arierate pe care șeful Consiliului Județean nu este dispus să le plătească. Cu toate acestea, managerul instituției, Constantin Mândrilă, nu pregetă să-l laude pe cel care l-a pus în funcție (în ciuda condamnării definitive pe care o are, pentru furt de conserve din Rezerva de Stat – destinate sinistraților în urma inundațiilor din 2005, Mândrilă fiind, la acea vreme, secretar al Prefecturii Vrancea) și să explice că tot ce s-a făcut până acum în unitatea pe care o conduce este exclusiv meritul baronului Oprișan.

Parlamentul a dat voie spitalelor să primească bani europeni și de la buget

Din cauza apartenenței la rețeaua Ministerului Sănătății, finanțarea proiectelor pentru Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani era extrem de dificilă. Însă legislația adoptată în 2018 a lărgit aria de acoperire a acestor proiecte.

Astfel, Parlamentul a adoptat anul trecut legea de aprobare a OUG 30/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene, act normativ ce a dus la lărgirea ariei proiectelor nefinalizate ale căror cheltuieli pot fi decontate din fonduri europene, precum și posibilitatea asigurării din bugetul de stat a sumelor necesare cofinanțării proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă pentru spitale.

Legea are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene, care vizează: sporirea ritmului de implementare a programelor operaționale, prin identificarea unor condiții de decontare a unor cheltuieli eligibile în cadrul programului, deja efectuate de către beneficiarii de proiecte nefinalizate, și includerea acestora în aplicații de plată către Comisia Europeană, precum și instituirea posibilității asigurării din bugetul de stat a sumelor necesare cofinanțării proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă, ai căror beneficiari sunt spitalele.

Proiectul prevede lărgirea ariei proiectelor nefinalizate, ale căror cheltuieli pot face obiectul decontării din fonduri europene, prin adăugarea proiectelor finanțate și din alte bugete, respectiv finanțate integral sau parțial din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale, din bugetele instituțiilor finanțate integral din venituri proprii sau finanțate în cadrul programelor operaționale 2007-2013, din fonduri externe nerambursabile și cofinanțare de la bugetul de stat.

„În perioada de programare 2014-2020 sunt eligibile din fonduri europene structurale și de investiții cheltuielile aferente proiectelor nefinalizate finanțate integral sau parțial din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, din bugete locale sau din bugetele instituțiilor finanțate integral din venituri proprii, din împrumuturi de la instituții financiare internaționale sau bănci de dezvoltare/cooperare internațională sau finanțate în cadrul programelor operaționale 2007-2013, din fonduri externe nerambursabile și cofinanțare de la bugetul de stat”, prevede textul adoptat.

De asemenea, proiectele nefinalizate finanțate prin Programul național de dezvoltare locală pot face obiectul decontării din fonduri europene structurale și de investiții, în perioada de programare 2014-2020. Sumele cuvenite a fi rambursate beneficiarilor acestor proiecte se fac venit, la o poziție distinctă, în bugetul din care a fost asigurată sursa de finanțare a cheltuielilor, sau se transferă în conturile programului operațional 2007-2013 din care a fost finanțat proiectul, conform regulilor de implementare ale programelor operaționale.

„Spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății și Ministerului Transporturilor, beneficiare ale unor proiecte finanțate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020, pot primi, în completare, sume de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătății și Ministerului Transporturilor, după caz, pentru finanțarea cofinanțării care trebuie asigurată de către beneficiari potrivit contractelor de finanțare sau acordurilor de parteneriat”, mai prevede textul adoptat.

Ce prevede proiectul

Proiectul început din 2017, dar care a trenat până acum, este intitulat „Reabilitare energetică și lucrări conexe Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani, secția Pneumoftiziologie”. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3.

Proiectul are valoarea de 5,787.743,22 lei, din care valoarea totală eligibilă 4.164.296,08 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională 3.539.651,67 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 541.358,49 lei și valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului 83.285,92 lei.

Prin intermediul acestui proiect vor fi sprijinite activități specifice realizarii de investiții pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, respectiv:

  • izolarea termică a fațadei – parte vitrată (înlocuirea tâmplărie exterioare existente, inclusiv a acceselor);
  • izolarea termică a perețiilor exteriori si a soclului cu polistiren extrudat ignifugat de exterior de 10 cm grosime;
  • bordarea golurilor tâmplăriei cu polistiren extrudat ignifugat de 3 cm grosime;
  • izolarea termică a planșeului peste subsol;
  • sporirea rezistenței termice a terasei peste valoarea de 5,00 m2k/W prevăzute de norme, inclusiv hidroizolarea acesteia;
  • înlocuirea instalației de distribuție între punctul de racord (unde se va monta pompa de caldură) și planșeul peste canal termic, inclusiv izolarea termică si montarea de robineți de presiune diferențială la baza coloanelor pentru autoreglarea termohidraulică a rețelei;
  • înlocuirea cu corpuri de încălzire cu radiatoare din aluminiu în grupuri sanitare și spatii depozitare și ventiloconvectoare carcasate de pardoseală/perete în rest;
  • instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu;
  • înlocuirea și mărirea randamentului sursei de căldură și a traseelor de distribuție prin racordarea instalațiilor de încălzire și apă caldă de consum la sistemul propriu de distribuție a energiei termice în clădire;
  • reabilitarea si modernizarea sistemelor de climatizare, ventilare naturală si ventilare mecanică;
  • reabilitarea și modernizarea instalației de iluminat;
  • lucrările de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la realizarea obiectivelor proiectului;
  • lucrări conexe.

 Spitalul Județean Focșani, „campion la infecții nosocomiale” 

Deși se laudă cu investiții de milioane de euro în Spitalul Județean, managerul Mândrilă are o „performanță” greu de egalat de celalte unități spitalicești din Vrancea. În 2016, potrivit unui raport al Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Spitalul Focșani era „campion”, cu 216 cazuri. După acest document însă, nici un alt raport nu a mai fost făcut public.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.