vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăNewsletterVIDEO Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme în comunism. Cazul...

VIDEO Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme în comunism. Cazul „Reconstituirea”

Ion Iliescu a fost mai vehement și decât Nicolae Ceaușescu când s-a pus în discuție retragerea din cinematografe a filmului „Reconstituirea”. Filmul a rezistat în sălile de proiecție doar zece zile.

„Reconstituirea” a intrat în cinematografe în 1970, fiind regizat de Lucian Pintilie. În film, este reconstituit un incident minor petrecut într-un orășel de la poalele Carpaților, fără nume, iar filmarea se termină tragic. Pelicula este o critică la adresa instituțiilor represive ale regimului, respectiv milițianul și procurorul. Ambii primitivi. 

„Reconstituirea” a fost scos din cinematografe nu pentru că ar fi avut probleme politice, nu a deranjat regimul, ci tocmai pe cei vizați direct: Ministerul de Interne și Securitatea. Care au și reacționat.

„Filmul intrase deja în cinematrografe, a rulat 10 zile, apoi a fost retras. Povestește Dumitru Popescu Dumnezeu că problema principală a pornit de la Ministerul de Interne, de la modul cum era portretizate instituțiile represive, polițistul și procurorul”, a explicat istoricul Bogdan Jitea, autorul studiului „Cinema în RSR. Conformism și disidență în industria ceaușistă de film”. 

Newsweek România
Newsweek Romania duce jurnalismul de calitate la un alt nivel pe piata autohtona, cu analize si opinii pertinente despre probleme politice si economice, interne sau internationale, informatii atent selectate din lumea afacerilor, a culturii, a sporturilor sau a tehnologiei si recomandari din zona de lifestyle, de la automobile si vacante, la gadget-uri si accesorii vestimentare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE