Imnul României, cântat de Corul Madrigal, s-a auzit și deasupra Americii. În an aniversar și la 35 de ani de la ultima prezență pe continentul american, Corul Madrigal s-a întâlnit cu românii și publicul de peste ocean, în al șaselea Turneu Madrigal în Statele Unite ale Americii – „The Magic of Winter: The Romanian Madrigal Choir Jubilee Tour in the U.S.”.
Turneul are loc în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie 2023.
“Imnul României s-a auzit și deasupra Americii! Cu inima și gândul la România noastră frumoasă, ne-am alinat dorul de acasă cântând Imnul național în avionul care ne duce spre următoarele concerte. Am sărbătorit împreună cu toți cei aflați la bordul avionului și vă trimitem și vouă emoția noastră. La mulți ani, România! La mulți ani, nouă, românilor, oriunde ne-am afla!”, a transmis Corul Madrigal pe pagina de Facebook.
Organizat de Ambasada României în SUA, împreună cu Institutul Cultural Român de la New York, cu sprijinul Ministerului Culturii, turneul Corului Madrigal anticipează sărbătorile de iarnă, dar marchează și Ziua Națională a României.
Ansamblul a pregătit pentru turneul în SUA un repertoriu amplu de muzică renascentistă, colinde românești și internaționale, precum și compoziții corale universale.
Madrigal a cântat în New York, Washington și Chicago și mai are programat un concert în Seattle, în 2 decembrie.
Citește și: Tabăra de jurnalism de date și storytelling. Cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș
Potrivit site-ului Madrigal, corul a fost înființat în 1963 de maestrul Marin Constantin, iar primul concert a avut loc în 7 iulie 1963, la Brașov.
În 1966, Corul Madrigal a cântat pentru prima dată colinde în România comunistă.
În 1967, are loc primul turneu în Europa de Vest – Italia, Franța, Austria, Germania și Spania.
În 1968, filmul documentar „Cântecele Renașterii”, având ca protagonist Corul Madrigal, a câștigat Marele Premiu „Palme d’Or” la Cannes.
Radio Europa Liberă începe să transmită, de Crăciunul anului 1968, discul de colinde al Corului Madrigal, interzis la vânzare pe teritoriul României.
În 1969, la Paris, Corul Madrigal este distins cu Diploma de Onoare UNICEF.
În 1975, Corul Madrigal a susținut un concert extraordinar la celebrul Pantheon de la Roma.
Marin Constantin a primit în 1992 titlul de Ambasador al Bunăvoinței UNESCO, înmânat de Federico Mayor, directorul General UNESCO.
Corul Madrigal a primit în 2003, din partea Președinției României, Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor.
În 2011, creatorul Corului Madrigal, Marin Constantin, s-a stins din viață.
În 2015, Corul Madrigal ia numele fondatorului său și devine Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, inaugurând primul sediu propriu din istoria sa, la Sala Mare a Palatului din București.
Mai multe informații despre istoria Corului Madrigal găsiți AICI.
Citește și: Revoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)