Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a fost primit, joi, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele României a declarat că a discutat cu preşedintele CE despre intensificarea sprijinului către Ucraina și că se lucrează pentru operaţionalizarea cât mai rapidă pe teritoriul României a unui hub umanitar care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în Ucraina.
„Am discutat despre (…) intensificarea sprijinului mai ales umanitar către Ucraina. Vreau să-i mulţumesc preşedintei Comisiei Europene pentru susţinerea acordată pentru înfiinţarea pe teritoriul României a unei facilităţi logistice, un aşa-numit hub umanitar, un centru care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar în Ucraina. Lucrăm pentru operaţionalizarea cât rapidă a acestui centru”, a declarat Iohannis, în conferinţa comună cu Ursula von der Leyen.
Principalele declarații ale președintelui Iohannis:
În ceea ce privește situația refugiaților de la frontiere, președinta Comisiei Europene știe că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat din calea războiului din Ucraina.
România intenționează să acceseze în perioada următoare fondurile disponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fluxul masiv de refugiați din Ucraian, respectiv Fondul pentru azil migrație și integrare și Fondul pentru gestionarea frontierelor și viză.
De asemenea, ne vom coordona și cu celelalte state membre ale Uniunii Europene și cu alți parteneri și organizații internaționale.
Doamna președinte von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna președinte aceste chestiuni.
Este nevoie de o abordare pe termen scurt pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească. Și avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată.