miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterVIDEO Judecătorul Horațius Dumbravă: CCR a confiscat puterea judecătorească și nu acesta...

VIDEO Judecătorul Horațius Dumbravă: CCR a confiscat puterea judecătorească și nu acesta e rolul ei

Decizia CEDO împotriva României, în cazul fostului procuror șef al DNA Laura Codruț Kovesi, a fost previzibilă, a declarat judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la Interviurile PressHUB.

„Cauza CEDO a venit după altă cauză celebră, privindu-l pe fostul președinte al curții supreme din Ungaria, legată tot de faptul că unui magistrat i s-a încălcat libertatea de exprimare, deci era de așteptat că instanța ca constata încălcarea dreptului la liberă exprimare, și în cazul Kovesi.

De fapt, în cazul Ungariei, CEDO a dat o decizie care conține esența privind libertatea de exprimare a unui judecător, al unui magistrat în sens generic”, a declarat Horațius Dumbravă.

Judecătorul a precizat că starea de fapt s-a degradat în sistemul de justiție din 2018, când s-au simțit puternic presiunile împotriva dreptului judecătorilor de a se exprima.

„S-a simțit o presiune asupra libertății de exprimare a judecătorilor, din diferite motive. Probabil din cauza unui CSM destul de imprevizibil în astfel de situații, pentru că au fost unii colegi care au fost sancționați disciplinar pentru că s-au exprimat public, în timp ce alți colegi, pentru situații relativ asemănătoare, nu au fost sancționați.

În plus, a fost această zbatere publică privind legile justiției, care a condus la manifestații fără precedent în istoria justiției române, în care mii de judecători și procurori au ieșit în fața instanțelor și parchetelor, să protesteze în favoarea statului de drept, iar lucrurile cum au decurs după aceea au pus o oarecare presiune asupra libetății de exprimare.

Și evident, ce i s-a întâmplat doamnei Kovesi, care a fost pur și simplu hărțuită pentru că a îndrăznit să spună public ceea ce era oricum obligație de serviciu, adică să critice tehnic anumite dispoziții de lege care se doreau modidicate, critici care au făcut corp comun cu cererea de demitere a sa de către fostul ministru al Justiției Tudorel Toader”, a menționat Horațius Dumbravă.

Fostul președinte al CSM a dezavuat reacția Curții Constituționale din România, care a susținut că decizia CEDO în cazul Kovesi nu ar însemna o critică asupra judecătorilor constituționali.

„Realitatea este că tocmai asta face. Este fără precedent faptul că CEDO a constatat încălcarea unui drept fundamental al omului de către CCR.

Sigur, deciziile CCR trebuie respectate, atât în spirit, cât și în literă. Dar, Curtea Constituțională trebuie să își reanalizeze propria practică, de poziționare în spațiul public”, a arătat magistratul.

Horațius Dumbravă a criticat faptul că CCR și-a depășit atribuțiile și încet încet a devenit din arbitru al respectării Constituției, un jucător în sistemul de justiție.

„CCR a spus că judecătorii care judecă un anumit gen de speță au judecat greșit. Nu este rolul său să spună acest lucru, ci al Înalte Curți de Casație și Justiție.

De zece ani, are loc confiscarea spațiului public al altor autorități publice, cum este cazul nostru, al puterii judecătorești.

De fapt, CCR este o instanță judecătoarească, alta decât Înalta Curte și restul instanțelor, integrată în puterea judecătorească, ceea ce nu cred că este rolul ei. .

Sau măcar să o spună deschis și să renunțăm la ICCJ, care acum nu mai are rost, a devenit o instanță ordinară.

Toate deciziile pe care le ia Înalta Curte sunt răstălmăcite și întoarse de Curtea Constituțională.

E un pericol care s-ar putea să submineze legitimitatea în timp a CCR. De aceea, trag un semnal de alarmă, deși nu mă aude nimeni.

Clasa politică va pune piciorul pe CCR și o va subordona total”, a avertizat Horațius Dumbravă, în cadrul Interviurilor PressHub.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE