Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut marți un discurs la evenimentul „20 de ani de luptă împotriva corupției”, organizat de DNA. Șeful statului a spus, printre altele, că reforma legilor justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene.
„Sunt convins că fără contribuția decisivă a Direcției Naționale Anticorupție în combaterea corupției la nivel înalt și a corupției sistemice, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este acum un pol de stabilitate în regiune și un partener strategic pentru partenerii noștri din cadrul NATO și din Uniunea Europeană.
Cu fiecare pas realizat în combaterea corupției la toate nivelurile, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. O societate în care corupția este sancționată le dă cetățenilor încredere în stat și le transmite investitorilor și partenerilor externi că există predictibilitate și stabilitate”, a declarat Klaus Iohannis.
„O legislație clară, coerentă, care să garanteze independența justiției”
Președintele a mai spus că în ultimii ani, provocările nu au fost deloc puține, dimpotrivă, și că pandemia de COVID-19 a scos în evidență noi riscuri în lupta anticorupție, legate de achizițiile publice, de alocarea și gestionarea fondurilor necesare depășirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical.
Citește și: Ministrul Educației, acuzat că și-a plagiat colegii și conducătorul de doctorat
„Restrângerea competențelor DNA prin preluarea unor atribuții de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, legislația lipsită de predictibilitate, absența unui dialog real în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanței constituționale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt doar câteva aspecte care au influențat activitatea și rezultatele instituției.
Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul așteptat de societate, este nevoie de o legislație clară, coerentă, care să garanteze independența justiției și să creeze mecanismele necesare pentru buna funcționare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene”, a adăugat președintele.
Parlamentul dezbate în această perioadă proiectele legilor justiției
Momentul aniversar al DNA are loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiției, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar și cu Comisia Europeană.
„Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie să răspundă dezideratelor pe care le-am menționat. Totodată, este nevoie de resurse umane suficiente, calificate și de alocări bugetare care să permită desfășurarea activității în condiții optime, acestea constituind inclusiv obiective asumate de România prin PNRR”, a mai spus Klaus Iohannis.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Poate ar fi momentul sa aratam adevarul deciziilor Presedintelui Iohannis ce a reusit in conditii de criza perpetua, de-a lungul celor doua mandate ,sa tina Romania „pe linia de plutire ” De exceptie intrega prestatie a Presedintelui Romaniei ce a maximizat, pe cit a fost posibil ,in conditiile politice ,sociale , militare si sanitare ce ne-au lovit intrega natiune si intrega Uninune Europeana ,impactul mediatic al Tarii in aceasta parte de lume ducind ,totul ,in nevoia de vizibilitate a Romaniei democratice .Sa amintim doar citeva componente decizionale ale Presedintelui .A reusit sa opreasca Iliberalizarea Romaniei si sa inlature de la putere seful unui Partid ce isi propusese oferirea statului de independenta asa zisului Tinut secuiesc si care modificase ,deja ,la nivel de ministere, legile pe Justitie .A dejucat intelegerea facuta de doi sefi de partide ce doreau al scoate pe Presedinte din formula decizionala totul fiind corectat dupa ce cei doi au iesit din vizibiltatea oferita de Media romanesca si s-au retras„ sa isi linga ranile ”. A oferit functia de Premier generalului Ciuca coagulind la guvernare doua mari Partide ce detin o majoritate confortabila si decizionala in Parlament . Presedintele a obtinut , aproape prin vointa proprie , sumele de bani oferite de catre Bruxelles din PNNR . Presedintele a marit spectrul politicilor militare si a reusit sa aduca in tara un batalion NATO aflat sub conducerea Francilor ce au venit impreuna cu sistemul lor de aparare numit Mamba .SUA a format si ea un batalion NATO aflat sub conducerea ei .In curind IRON Dome , sistemul de aparare anti racheta israelian , devine si el parte a fortelor armatei romane ,ce impreuna cu achizitia de sisteme Himars ofera o protectie sporita Romaniei .Legile pe Justitie devin si ele parte a formatului cerut de la Bruxelles iar intrarea Romaniei in structurile Schengen este foarte aproape .Romania ,urmare a deciziilor Presedintelui ,devine un factor de stabilitate in zona .Legea invatamintului este si ea parte a intentiilor Presedintelui de a moderniza Romania indiferent de cit de mare este contestarea unora la nivel particular .Jocul politic se reduce asftel la deciziile celor doua Partide , fie ele considerate si antagonice , ce vor fi obligate sa conduca Romania pina in anul 2028 .Umanismul si sprijnul acordat Ucrainei si cetatenilor ei fugiti din tara incununeaza si confirma succesul obtinut de Romania prin deciziile Presedintelui Iohannis .La brat cu presedintele J.R. Biden si cu cei doi conducatori ai Frantei si Germaniei Iohannis lasa in urma o Romanie din ce in ce mai democratica .