VIDEO Miting de amploare al profesorilor. Sindicaliștii nu sunt de acord cu soluțiile Guvernului

Data:

spot_img

Circa 15.000 de angajați din sistemul de învățământ sunt așteptați, joi, în Piața Victoriei, la protestul care începe la ora 11.00, ca răspuns la oferta Guvernului pentru revendicările profesorilor. Protestul din fața guvernului va continua cu un marș între orele 12:00 și 16:00.


UPDATE: Primele grupuri de profesori au ajuns în piața din fața Parlamentului, după ce au mărșăluit pe străzile din București pentru a-și manifesta revendicările.

Într-o declarație oferită pentru Antena 3, în timp ce mărșăluia spre Parlament, liderul sindical Marius Nistor a anunțat că greva va continua și vor mai fi organizate alte manifestații similare.

„Trebuie să vorbim de o salarizare decentă, trebuie să înceapă rapid negocierea pe grila de salarizare în domeniul învățământului preuniversitar, să se stabilească foarte clar modificarea acelui reper legat de salariului debutantului care trebuie să fie echivalentului salariului mediu brut pe economie.

Creșterile salariale trebuie aplicate rapid”, a precizat liderul federației „Spiru Haret”.

Citește și: „Oferta finală” pentru profesori anunțată de Guvern: carduri cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie


UPDATE: Pe caldarâm, în fața Palatului Victoria, profesorii au lăsat pixuri și manuale, înainte de a pleca în marș spre Palatul Parlamentului.


UPDATE: Sindicaliştii din Educaţie care au protestat joi în Piaţa Victoriei au plecat în marş pe Calea Victoriei, după ce liderii de sindicat au anunţat că resping oferta Guvernului în vederea încetării grevei.

Alături de profesori, în Piaţa Victoriei au fost şi reprezentanţi ai elevilor.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat joi că sindicaliştii au spun „nu” ofertei venite de la Guvern, care includea un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic, suma propusă a fi acordată în acest fel este de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie.

„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect.

Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nictor.

Sindicaliștii au anunțat deja că nu sunt de acord cu propunerile Guvernului și vor protesta în acest sens.


UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut joi apel la dialog către liderii sindicali din învăţământ şi a menţionat că Executivul „nu este în grevă”.

„Facem încă o dată un apel la dialog către liderii sindicali. (…) Guvernul nu este în grevă, suntem aici, membrii cabinetului sunt aici, disponibilitatea noastră la dialog este aici. Nu am discutat cu liderii de sindicat doar la Palatul Victoria. Au fost miniştri din cabinet care au mersi ieri la întâlnirea cu liderii sindicatelor chiar la sediul lor. Este un dialog care trebuie să continue.

Desigur, nu ne împiedică să spunem, chiar poate ar fi mai bine ca acest dialog să continue în timp ce copiii noştri învaţă la şcoală, în timp ce profesorii lor, educatorii lor, la rândul lor, sunt la şcoală”, a declarat Dan Cărbunaru într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că cei doi ani de pandemie au afectat oricum procesul de învăţământ.

„Au afectat emoţional copiii noştri, au afectat poate şi interacţiunea cu dascălii lor şi orice întârziere suplimentară a întoarcerii la şcoală nu este decât de natură a afecta în plus elevii, tinerii noştri, mai ales într-un context în care cel puţin o bună parte dintre ei, cei care sunt încă în clasa a opta sau a douăsprezecea, se pregătesc de examene şi au nevoie de pregătire, au nevoie să îşi vadă profesorii, au nevoie să înlocuiască emoţiile generate de faptul că au sau nu medii încheiate, intră sau nu în examene, cu emoţiile pregătirii în sine, care sunt singurele emoţii pe care ar trebui să le aibă în acest moment elevii din România”, a afirmat Dan Cărbunaru.

„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității solutionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor.

Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învăţământ”, se arată în documentul sindicatelor remis presei.

Sursa foto – video Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...