Oficialii și experții ucraineni spun că până la finalul lunii aprilie se va negocia încetarea focului, a declarat directoarea Institutului de Relații Internaționale (IRI) de la Kiev, Nadija Afanasieva, într-un interviu pentru PressHUB.
Aceasta a explicat de ce armata ucraineană nu poate capitula în fața Moscovei și de ce ucrainenilor le este greu să mai comunice cu rudele care trăiesc în Rusia, care sunt supuse unei propagande continue dinspre Kremlin.
„Nu se pune problema unei capitulări. Capitularea înseamnă moartea pentru ucraineni. Noi înțelegem că țara nu ar mai putea exista, dacă Ucraina ar capitula. Noi am plătit un preț foarte mare prin acest război și înțelegem că de capitulare nici nu putem discuta. Credem că avem acum o poziție foarte bună, datorită armatei și voluntarilor”, a precizat Nadija Afanasieva.
Directoarea Institutului de Relații Internaționale de la Kiev a menționat că Ucraina și ucrainenii au plătit un preț mare și în 2014, în perioada Euro-maidanului, a anexării Crimeii și Donbas.
Rudele din Rusia nu le cred pe cele din Ucraina
Ucrainenii sunt dezamăgiți că NATO nu a fost de acord să blocheze zborurile avioanelor militare rusești.
„Referitor la ajutorul occidental, cea mai mare dezamăgire pentru noi a fost refuzul de a închide cerul Ucrainei. Oamenii suferă în regiuni diferite ale Ucrainei”, a menționat Nadija Afanasieva.
Totuși, aceasta este optimistă în ceea ce privește societatea ucraineană, dar pesimistă privind viitorul în familiile extinse ruso-ucrainene.
„Cred că societatea ucraineană se schimbă și vom avea o societate civilă foarte puternică. Societatea este in transformare, unii etnici ruși au decis să treacă la limba ucraineană. Iar alții au decis să plece în Rusia și să trăiască acolo.
Ucrainenii au multe rude în Rusia, dar în această perioadă lucrurile au devenit acute. Noi avem sursele noastre de informare. Cei din Rusia cred că știu mai bine decât noi ce se întâmplă la Kiev sau Mariupol. Timp de 50 de ani nu vom putea avea relații normale între oameni” este previziunea directoarei Institutului de Relații Internaționale de la Kiev”, Nadijei Afanasieva.
După război, a fost oprită conexiunea telefonică dintre Ucraina și Federația Rusă. Din Ucraina nu se pot face apeluri la operatori ruși de telefonie.
„Dar putem comunica prin Telegram și Whatsapp. Numai că în această situație acută, nu ne înțelegem unii pe alții. Dacă noi spunem că armata rusă a bombardat Kievul sau că armata rusă a lăsat oamenii din Mariupol fără apă și mâncare, rudele noastre ne spun că nu, că asta a făcut armata ucraineană. Dialogul este foarte greu, practic imposibil.
Probabil între rude, vom putea discuta și altfel după încetarea focului. Dar accentuez, între rude. Nu cu societatea rusă care susține războiul. Ei cred că noi suntem fasciști și cred că noi vom introduce armata în Rusia. Există această propagandă, iar ei nu au altă surse de informare”, a arătat directoarea Institutului de Relații Internaționale de la Kiev.
Citește și: Pericolul alunecării României în extremism este real. Dar deriva poate fi evitată
Limba rusă, granița din mintea lui Putin
Aceasta a explicat, la interviurile PressHUB, de ce a devenit foarte important să vorbească în ucraineană și ca ucraineana să devină principala limbă în Ucraina.
„Putin a spus un lucru: Rusia se termină acolo unde se termină limba rusă. Iar pentru noi este foarte important să trecem la limba ucraineană.
Cel mai mult, ne-au deranjat termenii de „de-nazificare” și termenii de „de-militarizare”. Nu am înțeles ce înseamnă exact asta.
Canalele de propagandă rusă au fost interzise in Ucraina, dar au trecut in Youtube. Încă din 2016, 2017, 2018, propagandiștii vorbeau de război și că Ucraina va fi distrusă ca țară și că o să fie Novorusia. Vorbitorii de limbă rusă au înțeles cumva că trebuie să treacă în limba ucraineană, iar asta e primul pas.
Propaganda rusă spunea că sunt de vină Statele Unite ale Americii. Același lucru s-a spus și la Euromaidan. Rusia tot timpul caută un dușman extern, decât să discute ce se întâmplă în plan intern”, a declarat directoarea Institutului de Relații Internaționale (IRI) de la Kiev, Nadija Afanasieva, la Interviurile PressHUB.
[…] CITESTE CONTINUAREA PE PRESSHUB […]
[…] CITESTE CONTINUAREA PE PRESSHUB […]
La orice ora din zi si din noapte daca o sa fiu nevoit sa aleg intre americani si rusi o sa-i aleg pe rusi.
La fel ca in pandemie s-a optat pentru cenzurarea uneia dintre parti si s-a lasat acces doar la informatii filtrate!
Trebuie sa fi prea prost ca sa nu vezi ceea ce se incearca.
Nu suntem toti oi ca sa acceptam manipularea unora!
NU sinteti oi dar sunteti boi daca preferati rusia…habar nu aveți sau ați uitat cum este sa trăiești intr-o dictatura
De ce nu pleci chiar acum in Rusia ta draga?
O sa plecam dar cu Romanie cu tot!!!!!
Troli rusi.
Stai linistit ca nu trebuie sa alegi pe nimeni. Ramai nevaccinat si nespalat (la propriu) in Romania, ca aici e loc pentru toata lumea…