luni, 6 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitateVIDEO. Noi proteste în Myanmar pentru revenirea la democrație. Forțele de ordine...

VIDEO. Noi proteste în Myanmar pentru revenirea la democrație. Forțele de ordine au deschis focul: 2 morți și 30 de răniți

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte circa 30 rănite sâmbătă în timpul protestelor împotriva juntei militare care pe 1 februarie s-a instalat la putere în Myanmar în urma unei lovituri de stat, scrie Agerpres.

Protestul soldat cu victime s-a desfășurat în oraşul Mandalay, în centrul ţării. Potrivit unor relatări încă neconfirmate din surse independente, forţele de ordine au deschis focul cu muniţie de război împotriva manifestanţilor. Într-un alt protest, desfăşurat pe 9 februarie, o femeie a fost de asemenea ucisă de gloanţe.

Deadly violence as Myanmar security forces shoot into anti-coup protest
Sursa Video: France 24


Junta militară care a înlăturat guvernul condus de Aung San Suu Kyi continuă să accentueze presiunea asupra mişcării pro-democraţie care o susţine pe şefa executivului aflată în prezent în arest la domiciliu. Noi arestări au avut loc sâmbătă, în timpul scurs de la lovitura de stat circa 550 de persoane fiind plasate în arest, responsabili politici, funcţionari, grevişti, călugări sau activişti, potrivit unui ONG care oferă asistenţă prizonierilor politici.

Cu toate acestea, mii de contestatari, printre care şi reprezentanţi ai numeroaselor minorităţi etnice, au ieşit sâmbătă din nou în stradă la Rangoon, capitala economică a ţării. Protestatarii cer revenirea la un guvern civil, eliberarea deţinuţilor politici şi abolirea Constituţiei foarte favorabile militarilor. Conexiunile la internet au fost aproape tăiate pentru a şasea noapte consecutiv, fiind restabilite sâmbătă dimineaţă.

În acest timp se intensifică şi protestele internaţionale faţă de junta care a preluat puterea în Myanmar, dar fără ca generalii aflaţi în fruntea acesteia să facă deocamdată vreun pas înapoi. La rândul său, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat sâmbătă violenţele împotriva manifestanţilor în Myanmar, adăugând că Uniunea Europeană ”va lua deciziile adecvate” la reuniunea de luni a miniştrilor europeni de externe.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE