Europarlamentarii au discutat marți despre cele mai recente dezvăluiri conform cărora unele guverne au folosit programul spion Pegasus asupra jurnaliştilor, politicienilor și altora.
Ei au chestiont Președinția franceză a Consiliului și Comisia cu privire la posibilele acțiuni ale UE care pot fi întreprinse pentru a opri utilizarea ilegală a programelor spion care colectează informații în UE și în alte părți.Urmăriți dezbaterea
VIDEO: http://epfacebook.eu/Dezbateri_SesiunePlenaraFeb
Tot marți, Autoritatea europeană de supraveghere a protecţiei datelor a solicitat o interdicţie asupra controversatului software Pegasus, dezvoltat de grupul israelian NSO, care a permis spionarea telefoanelor unor jurnalişti, politicieni, militanţi pentru drepturile omului şi şefi de companii din diverse ţări, potrivit Reuters.
Proiectul Pegasus, inițiativa jurnalistică care a arătat cât de periculos e programul spion Pegasus
Proiectul Pegasus este o inițiativă de jurnalism internațional sub coordonarea „Forbidden Stories” (Povești Interzise), un consorțiu de jurnaliști a căror misiune este să investigheze cazuri de jurnaliști uciși, închiși sau amenințați.
În iulie 2021 peste 80 de reporteri din 17 organizații media din 10 țări au dezvăluit că programul de spionat (spyware) „Pegasus” a fost vândut de compania israeliană de spionaj cibernetic NSO Group Technologies unor guverne care au folosit acest soft împotriva a cel puțin 50 000 de persoane din toată lumea. Datele obținute arată că cel puțin 180 de jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, lideri religioși, politicieni și personal militar au fost vizați în țări cum ar fi India, Mexic, Maroc, Ungaria și Franța, potrivit Parlamentului European.
Premiul pentru jurnalism Daphne Caruana Galizia
Premiul pentru jurnalism Daphne Caruana Galizia, lansat pe 16 octombrie 2020, la aniversarea a trei ani de la uciderea acesteia, recompensează contribuțiile excepționale la jurnalism în spiritul valorilor UE.
Acesta se acordă jurnaliștilor sau echipelor de jurnaliști de orice naționalitate ale căror articole de fond au fost publicate sau difuzate în media din Uniunea Europeană. Candidații și laureații sunt aleși de un juriu independent.
Daphne Caruana Galizia fost o jurnalistă malteză, blogger și activist anti-corupție, care a scris pe larg despre corupție, spălare de bani, crimă organizată, vânzare de cetățenie și legăturile guvernului din Malta cu scandalul Panama Papers. După amenințări și hărțuiri repetate, ea a fost ucisă în explozia unei mașini capcană pe 16 octombrie 2017.
Revolta publică în urma felului în care autoritățile au gestionat investigarea crimei a dus în cele din urmă la demisia premierului Joseph Muscat. Criticând lacunele investigației, europarlamentarii au cerut în decembrie 2019 Comisiei Europene să ia măsuri.
Publicat pe 28 aprilie, raportul Consiliului Europei intitulat „Platforma pentru a promova protejarea jurnalismului și siguranța jurnaliștilor” enumeră 201 violări grave ale libertății mass-media în 2020. Această cifră reprezintă un record de la înființarea platformei în 2014, iar față de 2019 marchează o creștere cu 40%. Un număr record de alerte s-au referit la agresiuni fizice (52 de cazuri) și hărțuire sau intimidare (70 de cazuri).
Parlamentul pledează pentru importanța presei independente. Într-o rezoluție adoptată în mai 2018, deputații au cerut țărilor UE să asigure finanțare publică și să promoveze o presă liberă, independentă și pluralistă. Parlamentul a reiterat importanța libertății mass media în contextul pandemiei Covid-19.