Angajații din mai multe penitenciare din țară protestează, miercuri, o parte dintre ei refuzând să intre în tură pe motiv că au depășit plafonul de ore de muncă.
Protestele au loc în penitenciarele Aiud, Codlea, Deva, Miercurea Ciuc, Oradea, Constanța – Poarta Albă și Târgu Jiu.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat, miercuri, că a adoptat o serie de măsuri menite să asigure continuitatea activităţilor pe linia siguranţei locului de deţinere, în contextul protestelor desfăşurare în mai multe penitenciare din ţară.
„Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a luat act de acţiunile de protest ale organizaţiilor sindicale din penitenciarele Aiud, Codlea, Deva, Miercurea Ciuc, Oradea, Constanţa – Poarta Albă şi Tg. Jiu, cu care, de altfel, se află într-un dialog permanent. În consecinţă, mesajul transmis echipelor de management ale unităţilor penitenciare este unul ce priveşte deschiderea către dialog şi comunicare în raport cu acei colegi care protestează şi adoptarea unor măsuri menite să asigure continuitatea activităţilor pe linia siguranţei locului de deţinere, acordarea drepturilor persoanelor private de libertate şi preîntâmpinarea unor evenimente negative”, a transmis ANP într-un comunicat de presă.
Potrivit instituției, cu toate că acţiunile de protest vor îngreuna considerabil activităţile curente, deficitul de personal fiind semnificativ în toate unităţile, siguranţa locurilor de deţinere nu este şi nu va fi periclitată în niciun mod.
Citește și: Ce ne așteaptă în anul 2024: organizarea rezistenței pentru democrație
Sindicaliștii din Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) au notificat începând de luni unitățile cu privire la refuzul muncii suplimentare, refuz care va sta la baza imposibilității desfăşurării activităților în penitenciarele din România.
Motivele pentru care FSSP refuză să mai presteze muncă suplimentară sunt: nerespectarea promisiunii, făcute de către guvernanți în luna mai, de aplicare a Legii cadru 153/2017 în sensul plății integrale a drepturilor salariale cuvenite prin lege; exceptarea sistemului penitenciar de la prevederile oricărui act normativ ce are învedere diminuarea numărului de posturi precum și reanalizarea radierii unor posturi de conducere în sistemul penitenciar, ținând cont de modul de organizare a acestui sistem. Punerea în acord a regulamentelor cu nevoia de protecției a personalului din sistemul penitenciar, raportat la standardele convenite, pentru a elimina situații ca cele întâmplate la Crevedia; forma trecută de Curtea Constituțională cu privire la pensia de serviciu pentru angajații din penitenciare.
Citește și: Cum a reacționat opinia publică din Israel după întâlnirea dintre George Simion și ambasadorul Reuven Azar
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: fsanp.ro)