VIDEO Protestul tăcut al fotbaliștilor iranieni

Data:

spot_img

Partida de debut a Iranului la Mondialul din Qatar a contat, pentru fotbaliștii persani, mai mult decât strict sportiv. Jucătorii au transmis un mesaj puternic pentru conaționalii care protestează acasă.

Din difuzoarele stadionului Khalifa se aude imnul Iranului. Pe gazon domnește însă liniștea. Buzele jucătorilor rămân lipite, privirea fixă este ațintită parcă în gol. Nici unul dintre fotbaliști nu cântă. Tac ostentativ.

În câteva minute urmează să înceapă meciul pe care selecționata iraniană îl va disputa împotriva Angliei. Mulți dintre suporterii echipei Iranului au, în tribune, ochii în lacrimi.

Tăcerea fotbaliștilor este forma de protest aleasă de „Team Melli”, cum este supranumită selecționata iraniană, față de brutalitatea regimului mullahilor de la Teheran manifestată împotriva conaționalilor care de săptămâni bune își cer în stradă libertatea.

„Atmosfera din jurul jucătorilor mei nu este deloc propice angajamentului și concentrării. Sunt cu toții afectați de această problemă”, mărturisește Carlos Queiroz, antrenorul mozambicano-portughez al selecționatei iraniene.

„Sunt oameni. Sunt copii. Și vă dați seama prin ce trec acești copii care vor să își spună părerea”.

YouTube video

Citește și: Legăturile cu mafia imobiliară ale milionarului căruia i-a explodat Mercedesul de 150.000 de euro

Ce așteptau suporterii de la Team Melli

Nu la fel de liniștit a fost drumul spre stadion, înaintea celei de-a doua partide a acestui campionat mondial. În tunelul care dă dinspre metrou către intrarea în tribune s-au întâlnit fanii englezi cu cei ai Iranului. Iar mesajele au fost cât se poate de limpezi: nu este vorba doar despre o confruntare sportivă.

Solidaritate cu protestatarii din țară: mulți fani iranieni au protestat în tribunele stadionului Khalifa din Qatar

Fatima nu a mai participat la o competiție de fotbal și spune reporterilor DW că este fericită pentru că acasă, în Iran, femeilor nu le este permis accesul la meciuri, pe stadioane. „Este prima oară când merg împreună cu fratele meu la un meci”.

Printre femeile, copiii și bărbații din Iran care se îndreaptă spre tribune sunt unii care poartă tricouri sau pancarte cu mesajele explicite ale revoltelor de acasă: „Femei, viață, libertate” și „Libertate pentru Iran”.

Sunt însă și iranieni care nu au venit în Qatar pentru a-și transmite solidaritatea cu protestatarii de acasă. Abdullah este aici pentru fotbal, nu pentru a discuta despre politică.

Totuși, întreaga suflare iraniană din tribunele arenei Khalifa a așteptat să vadă ce semnal transmite Team Melli.

„Jucătorii trebuie să facă ceva, oricât de periculos este”, crede Aref, venit la stadion împreună cu soția sa, Naima, care îl completează: „Așteptăm un semn de la fotbaliști”.

Continuarea în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...

O mașină a intrat în mulțime la târgul de Crăciun din Magdeburg: peste 60 de răniți

O mașină a intrat în mulțime la târgul de...

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...