VIDEO „Quo vadis, Aida?” a câștigat Premiul Publicului LUX 2022

Data:

spot_img

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a decernat Premiul Publicului LUX 2022 filmului „Quo vadis, Aida?” al regizoarei Jasmila Žbanić, în timpul unei ceremonii organizate miercuri.

„Acest film reprezintă un apel puternic la justiție pentru femeile și mamele din Srebrenica care au fost martore la uciderea atroce a peste 8,000 de persoane dragi. Astfel de atrocități și crime împotriva umanității nu trebuie uitate niciodată”, a declarat președinta Metsola la ceremonia care a avut loc în hemiciclul de la Strasbourg. „Premiul Publicului LUX creează punți între activitatea noastră politică și activitatea creativă a cineaștilor din Europa. Filmele LUX reflectă, prin artă, sentimentul luptei pentru drepturile civile, drepturile omului, justiție, democrație și libertate.”, a adăugat aceasta.

„Quo vadis, Aida?” a fost ales prin combinarea votului publicului și a votului eurodeputaților

Acceptând premiul, regizoarea Jasmila Žbanić din Bosnia și Herțegovina a declarat: „Când pregăteam un film despre genocidul din Srebrenica, m-am gândit că războiul din Bosnia, din Croația, din regiunea noastră, a fost ultimul din Europa. Am fost atât de șocată să aflu că noi, europenii, am permis existența războiului în Ucraina. Vă solicit tuturor să găsiți o modalitate de a opri acest război.”

Supraviețuitoarea masacrului din Srebrenica și președinta Asociației mamelor din Srebrenica Munira Subašić, s-a adresat de asemenea eurodeputaților și a declarat: „În Ucraina, mamele plâng, căutând oasele fiilor lor. Prin urmare, vă rog să opriți războiul din Ucraina, astfel încât cât mai puține mame din lume să fie nevoite să sufere.”

Celelalte două filme selecționate pentru premiu au fost „Flee” al regizorului danez Jonas Poher Rasmussen și „Great Freedom” al regizorului austriac Sebastian Meise.

„Quo vadis, Aida?” Foto: Facebook Biroul Parlamentului
„Quo vadis, Aida?” Foto: Facebook Biroul Parlamentului European în România

Aflați mai multe despre filmele nominalizate la Premiul Publicului LUX.

Filmul câștigător a fost ales prin combinarea votului publicului și a votului eurodeputaților, fiecare având o pondere de 50%. Votul publicului a fost deschis până la 25 mai, iar eurodeputații au putut vota până la 7 iunie.

Despre filmul câștigător „Quo vadis, Aida?”

„Quo vadis, Aida?” al regizoarei Jasmila Žbanić, a fost produs în colaborare de Bosnia și Herțegovina, Austria, Olanda, Franța, Polonia, Norvegia, Germania, România și Turcia. Aida este translator pentru forțele de menținere a păcii din Srebrenica în vara anului 1995. Familia acesteia se află printre miile de civili care își caută adăpost în tabăra ONU. Aida află că o soartă teribilă îi așteaptă pe ai ei și pe ceilalți refugiați. Poate ea să facă ceva să oprească tăvălugul?

Conferință de presă și evenimente conexe

Puteți urmări conferința de presă împreună cu câștigătorul, reprezentanții Academiei Europene de Film și vicepreședinta Parlamentului European, Evelyn Regner, miercuri după ceremonie, pe EbS și EP Live.

Urmăriți pe Facebook în direct un interviu cu câștigătorul, la ora locală 14:15 (15:15 ora României).

Urmăriți înregistrarea video a seminarului de presă cu eurodeputații și cu reprezentanții filmelor, care a avut loc marți, 7 iunie.

Context

Începând din 2020, Premiul Publicului LUX a fost decernat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film.

Prin Premiul LUX, Parlamentul sprijină distribuirea filmelor europene începând din 2007 și oferă subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.

Comisia Europeană și rețeaua Europa Cinemas sunt, de asemenea, parteneri în cadrul Premiului LUX.

Aflați mai multe despre procedura de selecție a filmelor.

Sursă:

Parlamentul European (europa.eu)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A murit pictorul Neculai Iorga

Pictorul Neculai Iorga a murit la vârsta de 91...

Prima galerie de artă permanentă din Cetatea Sighişoara, amenajată într-o casă din 1601

Subsolul unei case din 1601, una dintre puţinele construcţii...

Opera Națională Română din Iași deschide anul 2025 cu „Bărbierul din Sevilla”

Opera Națională Română din Iași anunță că pe 9...