VIDEO: Rezervația de 65 de milioane de ani, din Apuseni. Dealul cu melci, format pe când Transilvania era fundul unei mări

Data:

spot_img

Rezervația Dealul cu melci este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Apuseni. Așa cum îi spune și numele, în rocă pot fi observate cochiliile unor melci marini, aflate acolo de când Transilvania era fundul unei mări. 

Rezervația este aproape imposibil de observat din mers, deși este la marginea drumului. Zona este protejată datorită valorii sale ştiinţifice, reprezentată de sedimentele Cretacicului superior, formate în fundul stâncos al unei mări.

Dealul cu Melci este mai mult decât o simplă curiozitate. Este o rezervaţie naturală paleontologică de interes naţional, situată în Ţara Moţilor, pe stânga Văii Arieşului, în comuna Vidra.

YouTube video

Urmele a 35 de specii de moluște, vechi de peste 65 de milioane de ani

Este o zonă unică din punct de vedere geologic, veche de 65-70 de milioane de ani, întâlnindu-se aici urmele a 35 de specii de moluşte. La vremea respectivă, acest teritoriu era acoperit de apele calde ale unei mări, marea Tetis (sau oceanul Thethys), care întrunea condiţiile dezvoltării unor astfel de vieţuitoare. Cel puțin aceasta este una dintre cele mai vehiculate ipoteze. Au rămas sedimentele care în timp s-au pietrificat, iar astăzi Dealul cu Melci, reprezintă practic o stâncă, la margine de drum. Pe aceasta se văd foarte bine cochiliile pietrificate ale melcilor de mare.

Rezervaţia naturală a fost înfiinţată în anul 1954 şi declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate). Potrivit Enciclopediei României, pe o suprafaţă de 4,30 hectare pot fi întâlnite depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode Acteonella: gigantea, lamarcki sau conica şi specii aparţinând genurilor Modiolus, Astarte, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glaucinia.

Dealul cu Melci este un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentând o alternanţă de conglomerate cu gresii şi marne unde sunt încrustate 35 specii de moluşte. Specia dominantă este Acteonella gigantea. Zona protejată are 0,6 ha.

Marea Tetis a existat în era Mezozoică. ”Melcii” de la Vidra le permit oamenilor de ştiinţă să descopere şi să cunoască o parte dintre ecosistemele marine de acum zeci de milioane de ani.

Se ajunge ușor pe ruta Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Nemeși (DJ 762). Distanţă de la Alba Iulia la rezervație este 100 de kilometri.

Citește integral în Alba24.

spot_imgspot_img
alba24.ro
alba24.rohttps://alba24.ro
Publicație online dedicată județului Alba editată de Independent SRL din Alba Iulia. Conținut făcut de o echipă de 10 oameni de media cu experiență diversă și mare în presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...