Nu există colț din Marea Britanie în care să nu existe tinere sechestrate sau vândute ca sclave sexuale. Multe sunt aduse din România, prin rețele de trafic de persoane, arată un documentar difuzat de BBC.
„Într-o zi dacă făceam 1.000 de lire. Poate și mai mult de 1.000”, a povestit jurnaliștilor o tânără, care a fost exploatată sexual în Marea Britanie.
Fetele din România reprezintă acum o mare afacere, susține documentarul BBC „Sold. Sex slaves next door/Vândut. Sclavii sexuali de lângă tine”, prezentat de jurnalista Jean Mackenzie și produs de Sara Monetta and Emma Ailes.
„Eram doar un copil, aveam 12 ani. Dar eram doar o sclavă pentru ei. Făceam tot ce spuneam”, spune o fată victimă a traficanților de persoane.
Echipa a filmat atât în Marea Britanie, cât și în țara noastră, iar filmul abordează și revoltătorul caz de la Caracal, unde Alexandra Măceșanu a murit și pentru că autoritățile nu au fost în stare să găsească la timp.
Citește și: O aniversare greșită: „Mica Unire”. Ce înseamnă 24 ianuarie pentru România
„Sunt domnișoară, am 15 ani, și ieri am fost sechestrată de către un domn. (…) A venit, a venit. Veniți repede, vă rog”. BBC a difuzat inclusiv ultimele cuvinte ale Alexandrei Măceșanu, ultimul său apel disperat la 112.
„Dacă cineva îți răpește copilul, te duci la poliție și nu se întâmplă nimic. Cum te simți?”.
„Este o lume în care traficanții au învățat să joace sistemul; unde, când copiii dispar, disparițiile lor sunt ignorate. Pe măsură ce Jean le întâlnește pe fetele cumpărate și vândute, ea descoperă secretele șocante ale acestui comerț nemilos. Au creat traficanții o crimă de neoprit?”, menționează documentarul „Sold. Sex slaves next door/Vândut. Sclavii sexuali de lângă tine”.
În fiecare săptămână, în West Midlands, Poliția percheziționează cel puțin o casă care este folosită ca bordel. Fetele exploatate în astfel de locuințe sunt drogate cu forța și li se dă mult alcool, pentru a se supune.
Cele mai mult au sub 20 de ani, nu vorbesc engleză și sunt speriate. De multe ori le e teamă să spună adevărul și afirmă că sunt acolo pe cont propriu.
„Dintre toate victimele traficului de persoane, de anul trecut, cele mai multe au venit din România”, a constatat echipa de jurnaliști britanici.
De ce a devenit România unul dintre cei mai mari furnizori de sclavi sexuali din lume?
Traficul de persoane nu e o consecință doar a sărăciei.
„Este vorba despre copii neiubiți. Dacă le spun <<Te iubesc>>, apoi a doua zi le bat și le trimit pe stradă, și ce? Au mai fost bătute de atât de ori, au trecut prin orori. Dar nimeni nu le-a spus <<Te iubesc>”, a explicat Iana Matei, care se ocupă de singurul adăpost din România pentru persoane exploatate sexual.
Iana Matei a explicat BBC că victimele traficanților sunt tot mai tinere, pentru că sunt mai ușor de manipulat și de speriat. Devin sclave sexuale în Occident chiar și de la 10 ani.
Iar politicienii, poliția și autoritățile protejează sau măcar ignoră acest fenomen tot mai grav.
BBC prezintă și cazul unor părinți români care au fost nevoiți să își salveze singuri fata din mâinile traficanților, pentru că Poliția a refuzat pur și simplu să îi ajute. Româncele se feresc și de polițiștii britanici, pentru că au avut experiențe negative cu cei din România.
„Dacă cineva îți răpește copilul, te duci la poliție și nu se întâmplă nimic. Cum te simți?”