VIDEO Rusia nu va renunța la război. „Trebuie să ne schimbăm economiile și modul cum gândim”

Data:

spot_img

Putin nu va accepta o înfrângere în Ucraina și va continua conflictul inclusiv cu Europa printr-un război economic, energetic și informațional. Prin urmare, UE și țările membre trebuie să își regândească economiile, iar NATO trebuie să își schimbe poziția militară, a explicat, la Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

YouTube video

Urmează o iarnă complicată și costisitoare. Cât de mult vor rezista țările vestice și, mai ales, cât timp vor fi dispuse să susțină Ucraina?

„Cred că evaluările și ipotezele făcute cu privire la conflictul din Ucraina au fost că va fi limitat în timp. Ceea ce s-ar putea să nu fie cazul. Desigur, există mai multe scenarii cu privire la dezvoltarea viitoare a conflictului.

Vedem că, din moment ce Rusia are dificultăți foarte mari în a-și atinge scopurile militare, nu mai zic de țelurile politice din Ucraina, încearcă acum să limiteze cumva planurile lor imediate din Ucraina doar la ocuparea întregului teritoriu din Donbas, respectiv oblasturile Donețk și Lugansk, respectiv oblasturi Zaporojie și Herson. Deci, coridorul terestru spre Crimeea”, a arătat Marek Menkiszak.

Marek Menkiszak a fost membru al grupului operativ UE – Rusia la Institutul UE pentru Studii de Securitate între 2008 și 2009 și a participat la Academia Transatlantică, organizată de German Marshall Fund al Statelor Unite, la Washington, în 2015.

Rusia vrea o victorie vizibilă

Expertul polonez afirmă că marea întrebare despre evoluția războiului din Ucraina nu este despre cât de doritori ci mai degrabă cât de capabili sunt rușii să-și extindă zona de ocupație spre Odesa și spre un coridor terestru spre Transnistria.

„Sunt mai multe opțiuni posibile pentru asta. Rușii au nevoie să aibă un succes vizibil în Ucraina. Și sunt mai multe speculații că ar putea, de exemplu, să anexeze formal republicile Donețk și Lugansk la Rusia.

Și, de asemenea, posibil zona Herson, ca un fel de succes vizibil, care ar putea aduce la finalizarea unui fel de perioade a războiului. Deci, ar putea fi o oarecare pauză în conflict.

Dar acesta este doar unul dintre scenarii”, a menționat șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Citește și: VIDEO Vestul nu a crezut că Ucraina va rezista mai mult de o săptămână. Nu a livrat arme, să nu rămână la ruși

Rusia vizează Europa și SUA

Cel de al doilea scenariu se referă la un conflict mai mult sau mai puțin perpetuu, pentru mai multe luni sau chiar mai mulți ani, cu lupte continue, de mai mare sau mai mică intensitate.

„Dar, cel mai important obiectiv al conflictului va fi de a distruge și de a sufoca economic statul ucrainean, de a face din Ucraina un fel de stat eșuat, de a-l transforma într-un teritoriu de tipul Siriei, de exemplu.

Aceasta este o altă amenințare. Și cred că mulți actori occidentali nu sunt pregătiți mental pentru un astfel de scenariu. Ei cred că trebuie să fie o înțelegere politică, care este departe de a fi garantată, sau vreun fel de stabilizare ori de pauză.

Care s-ar putea întâmpla, dar nu e obligatoriu. Așa că s-ar putea să ne confruntăm cu un conflict prelungit”, a precizat Marek Menkiszak.

Planul creării de refugiați

Expertul polonez afirmă că mai important să înțelegem actualul conflict din Ucraina, căci acesta este doar o parte dintr-un conflict mai larg dintre Rusia și Vest.

„De fapt, Rusia admite destul de deschis că vede Ucraina ca un război proxy dus de către Vestul dirijat de Statele Unite. Așa încât, nu trebuie să ne așteptăm că acest conflict sistemic, pe care Rusia îl consideră un război, se va încheia.

Nu. Va continua. Va lua multe alte forme hibride. Putem deja simți presiunea economică.

Avem acum o întrerupere a livrărilor de energie către Polonia și Bulgaria dinspre Rusia. Vom vedea, de asemenea, alte valuri de emigranți, cauzate în majoritate de către agresiunea rusească.

Pe lângă cele 6 milioane  de ucraineni care au plecat din Ucraina, dintre care jumătate au venit în Polonia, am putea vedea și mai mulți oameni care pleacă, din păcate, ca rezultat al acestui război continuu cu Ucraina.

Ceea ce este, de fapt, parte din planul Rusiei.  O parte din planul rusesc este să mărească acest debit de refugiați pentru a destabiliza astfel țările vestice, dar mai ales pe cele vecine cu Ucraina”, a menționat, la Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Citește și: VIDEO Polonia vs România: Varșovia s-a pregătit din timp pentru oprirea gazului rusesc

Trebuie să ne schimbă poziția de la o atitudine defensive la una de apărare avansată

Deci, Vestul nu ar trebui să creadă că ar putea termina ceva și să nu se mai îngrijoreze.

„Este un conflict de lungă durată. Trebuie să fim pregătiți pentru asta. Trebuie să ne schimbăm modul de gândire. Trebuie să ne schimbăm economiile, pentru a ne elibera de orice dependență de Rusia. Trebuie să ne decuplăm de Rusia. Trebuie să schimbăm poziția noastră militară.

Poziția NATO este extrem de importantă. Deciziile care vor fi luate, inclusiv la apropiatul summit NATO de la Madrid, din iunie, vor fi foarte importante pentru a schimba abordarea mentală, credința că suntem într-un conflict direct cu Rusia și că trebuie să ne pregătim.

Trebuie să ne schimbă poziția de la o atitudine defensive la una de apărare avansată, de la descurajare prin respingere.

Deci, acestea sunt  moduri complet diferite de a dezvolta politicile noastre de securitate. Rusia luptă deja cu Vestul prin politicile sale privind gazul”, a arătat Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
4 COMENTARII
  1. Nu cred ca Occidentul este atit de naiv incit sa nu intelega costurile unui razboi de felul celui pornit intre Rusia si Ucraina .Mai degraba vedem cum Occidentul si aliatii nu fac altceva decit sa izoleze Rusia ,mediatic si economic , sa slabesca , cit mai aproape de disparitie, armata Rusiei , sa isi creasca forta militara prin primirea in structurile NATO a Finlandei si Suediei , fapt ce aduce Rusiei inevitabile noi cheltuieli si programe noi de inarmare .Rusia nici macar nu mai pomeneste de cerintele ei initiale si nici macar grija razboiului cu Ucraina nu cred ca mai poate fi luata in calcul .Acum au alte prioritati ce tin de reasezarea fortelor militare si a capacitatilor pe granita cu Finlanda iar pe masura ce Occidentul aduce in zona capacitati militare de atac si probabil nucleare Rusia are in fata o noua problema . Toata lumea isi face griji , noi toti asteptind cu „ sufletul la gura ” deciziile belicoase ale Rusiei dar nimeni nu pomeneste de momentul in care capacitatile NATO vor fi fata in fata cu rusii la granita cu Finlanda .Pare cum scopul final al NATO a fost chiar aderarea celor doua natiuni iar o data cu decizia prosteasca a rusilor de as ataca fratii (probabil din interior si exterior s-a fortat aceasta decizie )ne aflam in fata unui viitor atac al NATO ce prin declaratiile recente arata cum Rusia a fost tara care a renuntat la costructia pacifista de control dual intre fortele NATO si fortele militare ale Rusiei .Din acest moment orisice se poate intimpla .Daca fortele Ucrainei reusesc sa rupa in doua sau trei locuri frontul sud estic deschis de Rusia atunci trupele Rusiei sunt puse in fata unor alternative greu de digerat militar si politic .Practic trupele Rusiei vor fi puse cu spatele la MARE .Viteza este parte a acestei modalitati de reocupare a teritoriilor pierdute .Vom vedea rapid care sunt cele trei directii, principale ,de contratac ale ucrainienilor .In acest context va aparea si sprijinul aviatic oferit rapid de Occident ce acum are sansa sa determine conditiile viitoare de pace .Probabil ca expertilor militari rusi li se va arata viitorul imediat si decizia nu poate fi decit una singura .Renuntarea .

    • Nimic nu a forțat Rusia din exterior.
      Simplu pus, Rusia, în loc să urmeze exemplul Chinei (față de care avea dublul avantaj al unei game de resurse naturale imense comparativ cu cele ale Chinei, și al unui set de populație – cel urban european, dar nu numai – mult mai educat) a preferat să se complacă în visele de mărire imperială pe seama unei economii de lumea a treia. Toată tehnologia modernă a fost importată, cu excepția celei militare (dar și în cazul acesteia componentele hi-tech sunt de proveniență occidentală). Putin a declarat război Occidentului încă din 2008 – vezi reuniunea NATO de la București. Și a continuat printr-un război hibrid, cu propagandă antioccidentală de tip gargaric ”Occidentul decadent” – când Rusia are un președinte ahtiat după putere, care schimbă femeile ca pe chiloți – și-a luat amantă înainte de a divorța, oligarhii fac la fel, iar statutul femeii în Rusia este la nivel subteran, nu la pământ.
      În consecință Putin este un autocrat inconștient, care nu a luat nici un moment în considerare puterea Occidentului, amăgindu-se că dacă Occidentul nu a reacționat cum ar fi trebuit în cazul raptului Crimeei, a Donbasului și Luhanskului, o să facă același lucru și cu întreaga Ucraină.
      Deci se pot întrevedea trei ipoteze pentru viitor:
      1. Înfrângerea categorică a Rusiei, Putin înlăturat, reluarea relațiilor comerciale Rusia-Occident cu prevederi clare și la fel de categorice. Denazificarea Rusiei.
      2. Înfrângerea de facto a Rusiei, cu un război prelungit în regiunile din est; Rusia va continua luptele cu costuri imense; un nou Război Rece și o Cortină, nu de Fier, ci de Inox. Europa va înfrunta și ea dificultăți imense.
      3. Rusia înfrăntă, dar Putin rămâne la putere, Cortina de Inox se instalează la granițele Rusiei, cu consecințele de rigoare. La moartea lui Putin se va reevalua situația Rusiei.
      Resursele imense ale Rusiei îi permit să supraviețuiască fără marile probleme pe care le are Coreea de Nord. Însă acest lucru se va face în detrimentul progresului economic și tehnologic, Rusia va rămâne în urma țărilor civilizate și va depinde de China.
      https://ziare.com/rusia/rusia-invazie-ucraina-razboi-economie-companii-germane-1741342
      Acesta este URL-ul articolului; titlul este cu mult mai interesant și relevant:
      Ce este creșterea prin regresie tehnologică, mecanismul bizar prin care Rusia vrea să se redreseze economic. „Cine are nevoie de produse evident învechite?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...

Judecători italieni, obligați să plătească daune unui muncitor nedreptățit

Judecători italieni, obligați să plătească daune unui muncitor nedreptățit....