VIDEO Șantaj la procuror. Florian Coldea ar fi cerut ca procurorul Doană să nu se mai ocupe de dosarul generalului Soare de la SRI

Data:

spot_img

Fostul procuror militar Vasile Doană a declarat, în cadrul „Interviurilor Presshub” că, în 2006, a fost șantajat cu o serie de înregistrări de Florian Coldea, pe când ancheta dosarul generalului SRI Ovidiu Soare. Coldea a venit la DNA și a cerut ca Doană să nu se mai ocupe de dosarul colegului Soare.

„În aceea perioadă dosarele au venit unele după altele. Unele îmi erau repartizate, veneau denunțători chiar și din sistemul dumnealor. A urmat și dosarul cu casele din SRI în care toată fosta conducere a fost trimisă în judecată, generalul Marin Ionel, Dumitru Zamfir – zis „Fonoteca de aur”, șeful „T”-ului din SRI timp de 30 de ani și alții. În acest context, când aveam multe verificări inclusiv pe corupție față de generalul Soare care era activ, până să-l pun pe acesta sub urmărire penală, am fost chemat la procurorul șef al DNA în birou, în timpul serviciului, și acolo era domnul Daniel Morar care mi l-a prezentat pe domnul Coldea și încă un domn, coleg de-al dumnealui, cu grad de general, care au vrut să discute în prezența domnului Morar, anumite lucruri cu mine. Am rămas surprins în mod total neplăcut de faptul că domnul Coldea și colegul dumnealui încercau, de fapt, să mă șantajeze. În sensul că aveau o serie de înregistrări ale unor convorbiri purtate de mine cu denunțători din Marea Britanie, care formulaseră un autodenunț față de millitari din Serviciul Român de Informații, cu care eu am discutat telefonic de mai multe ori. Acele convorbiri au fost înregistrate și mi le-au invocat domnii la acea discuție, încercând să mă acuze că am luat legătura, că am oameni în Londra, pe care-i determin să facă denunțuri mincinoase, ca să-mi fac eu dosare neadevărate împotriva bieților ofițeri SRI care sunt nepătați, ca lacrima”, a declarat fostul procuror militar din cadrul DNA.

Răspunsul DNA

Doană mai arată că și-a chemat șeful de Secție să explice faptul că respectivele conversații cu un martor denunțător sunt legale și că fac parte din dosar. Mai mult, i-ar fi spus fostului adjunct al SRI că infracțiunea de șantaj este de competența Secției militare a DNA și că nu înțelege demersul ofițerilor SRI.

„Noroc că toate aceste proceduri, cu dosarul, cu denunțul de la Londra erau foarte bine cunoscute atât de șeful meu de secție, cât și de domnul Daniel Morar. Și atunci l-am chemat pe șeful de Secție și i-am spus, dă tu răspunsul, ca să nu zică cineva că dacă-l dau eu…poate nu sunt credibil. Evident că i-a informat și pe domnii (de la SRI n. Red.) și pe domnul Morar, că era o acțiune oficială, totul înregistrat, pe procedură, și că așteptam să vină domnii din Londra să scrie, în calitate de martori denunțători, declarația. Până să capete aceste explicații, dumnealor mi-au sugerat că n-am căderea morală, având în vedere ce faptă gravă am făcut cu cei de la Londra, că nu am căderea morală să-l cercetez pe domnul Soare, care este un cadru de nădejde al SRI-ului și voiau să sugereze că așa cum încercam eu să obțin acel denunț, cam tot așa, în mod neadevărat, l-aș cerceta pentru niște fapte pretins imaginare pe bietul general Soare și că ar fi mai bine să mă retrag din această anchetă, că altfel s-ar putea să am probleme cu discuțiile de la Londra. Pentru mine a fost de răs, deși era de plâns. Sau invers. La sfârșitul acestor discuții, m-am retras însă, le-am spus că mie mi se pare că se duc spre o zonă infracțională a șantajului, să aibă grijă, și că șantajul conform legii și competenței la acel moment era strict în competența DNA-ului, adică a Secției militare. Și am zis, ați venit să mă șantajați pe mine, care sunt de fapt procuror militar aici, și care pot să vă anchetez, sau cum? Să vă fac dosar? Sau cum? Și am plecat”, mai susține fostul procuror.

Acțiune de intimidare

Fostul anchetator a mai arătat că ulterior acestei întâlniri, conducerea DNA a ajuns la concluzia că vizita lui Coldea nu a fost oportună și că acest lucru l-a determinat să termine ancheta cât mai rapid.

„Evident, ne-am reîntâlnit cu șeful de Secție și cu domnul Morar, am analizat, am constatat că a fost o acțiune neconformă a dumnealor, și că doreau să mă scoată pe mine din acea anchetă ca să-l salveze pe generalul Soare. Am uzat de toate forțele disponibile, am muncit mai mult, cu mai mulți colegi ofițeri, să termin ancheta mai repede și într-o săptămână generalul Soare a fost reținut și dus la arestare la Înalta Curte”, a mai declarat Doană.  

În 2013, generalul (r) Ovidiu Soare, fost șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției și Securitate Economică SRI, a fost condamnat definitiv de către ICCJ la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru corupție.

Tatăl condamnat, fiul avansat

Aceeași pedeapsă a primit-o și colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache, care împreună cu generalul (r) Ovidiu Soare și-a traficat influenț, pretinzând și primind de la oameni de afaceri din Prahova sume importante de bani și bunuri materiale în schimbul protecției acordate, atât în domeniul economic, cât și în domeniul activității organelor judiciare, dar și de justiție.

Din august 2021, fiul lui Gheorghe Dumitrache, Tiberiu Silviu Dumitrache, a fost numit prin ordin de ministru șeful Direcției de Protecție Internă din cadrul MAI.

YouTube video
spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Nenea ziaristu ultima propoziție e de cacao , oare cu ce e vinovată fica mea că am dublă cetățenie sau că am picior amputat acu 4 ani , că votez USR , că sunt soldat în rezervă, că bunicii ei au făcut ani grei de pușcărie între 48 și 64 , că …. ?
    Ai tăi copii cu ce sunt vinovați că tu ești ziarist ? Mă superi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related