VIDEO Scandal uriaș: jurnalistă palestiană, ucisă cel mai probabil de militarii israelieni. Poliția din Ierusalim i-a lovit pe cei care-i purtau sicriul

Data:

spot_img

Un incident controversat a reaprins conflictul dintre israelini și palestinieni: jurnalista Shireen Abu Akleh, palestiniană cu cetățenie americană, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune panarab Al-Jazeera, a fost împușcată miercuri, 11 mai, în timp ce relata despre un raid israelian în Cisiordania.

Un alt reporter, Ali Samodi, care lucra pentru publicaţia palestiniană Al-Kuds, a fost rănit în timpul aceloraşi confruntări de la Jenin, în Cisiordania.

Autoritățile palestiniene susțin că jurnalista a fost ucisă de un militar israelian, care ar fi țintit-o deși aceasta avea atât o vestă cât și cască pe care scria mare „Press”. Forțele de Apărare Israelienii (IDF) au susținut inițial că glonțul ar fi venit dinspre palestinieni, iar ulterior au zis că datele preliminare ale anchetei sunt neconcludente cu privire la direcția de unde a venit glonțul.

YouTube video

Shireen Abu Akleh, care a relatat despre situația palestinienilor și despre Orientul Mijlociu mai bine de două decenii, a fost împușcată în timp ce vorbea, pentru Al Jazeeera, despre un raid israelian în Cisiordania ocupată miercuri, 11 mai.

Guvernul israelian a sugerat inițial că un trăgător palestinian ar fi vinovat pentru uciderea jurnalistei, dar oficialii au recunoscut, totuși, că nu pot exclude că focul israelian a fost cel care a ucis-o, potrivit Jerusalem Post.

Armata israeliană a susținut în prima fază că forţe ale sale au ripostat după „focuri de armă intense” la Jenin, precizând că „există o posibilitate, care acum este analizată, ca reporterii să fi fost loviţi – posibil de gloanţe trase de bărbaţi înarmaţi palestinieni”, potrivit Reuters.

Ulterior, IDF a dat un comunicat în care a precizat că primele date ale investigației pe care o desfășoară nu ar fi fost concludente cu privire la partea de unde a venit glonțul.

Citește și: Ce se va întâmpla cu Sorin Oprescu și acoliții în urma condamnării. Ce se confiscă, ce drepturi se pierd. Explică judecătorul Cristi Dănileț

Jurnalista relata despre raidul israelian din Jenin

Din 22 martie, Israelul a fost ţinta mai multor atacuri, soldate cu cel puţin 18 morţi. Două au fost comise de arabi israelieni, iar alte patru de palestinieni, dintre care trei originari din Jenin, unde armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile în ultimele săptămâni, pentru a identifica alte „operațiuni teroriste”.

Shireen Abu Akleh relata despre una dintre aceste incursiuni ale militarilor israelieni în Jenin.

IDF a precizat că, după ancheta preliminară cu privire la moartea jurnalistei, este încă imposibil să se stabilească cine a împușcat-o, potrivit Jerusalem Post.

Trupele israeliene au intrat vineri, 13 mai, în Jenin și au fost văzute în locul în care Akleh a fost ucisă, relatează jurnaliștii. Varianta oficială este că armata israeliană încearcă să reconstituie incidentul pentru a înțelege de unde a fost tras glonțul.

IDF afirmă că o posibilitate ar fi fost ca pușcași palestinieni să fi tras sute de gloanțe din mai multe puncte, iar unul să o fi lovit din greșeală pe jurnalistă.

Cealaltă posibilitate ar fi că un militar al IDF să fi tras mai multe gloanțe dintr-un vehicul, printr-o lunetă telescopică, către palestinienii înarmați, iar Shireen Abu Aklehm, care stătea lângă palestieni, „să fi fost lovită de riposta forței împotriva teroriștilor”, a comunicat IDF, adăugând că jurnalista s-ar fi aflat la aproximativ 200 de metri de trupe, potrivit Jerusalem Post.

Citește și: „Apusul mondializării” nu este tocmai o veste bună, nici chiar pentru antiglobaliști

Martorii infirmă afirmațiile IDF

Toți martorii palestinieni, inclusiv ceilalți jurnaliști care au fost alături de ea, au negat că ar fi fost oameni înarmați în apropierea ei și au dat vina pe soldații israelieni pentru că au împușcat-o pe Shireen Abu Akleh, notează Jerusalem Post.

Israelul a cerut o anchetă comună cu Autoritatea Palestiniană (AP) și a solicitat conducerii de la Ramallah să predea glonțul care a fost extras din corpul femeii, pentru analize criminalistice, pentru a stabili cine l-a tras. AP a refuzat, spunând că va conduce propria investigație și va trimite rezultatele Curții Penale Internaționale, notează New York Post.

Șeful Statului Major israelian, lt.-gen. Aviv Kochavi, a instruit armata „să continue să acționeze și să investigheze incidentul, folosind toate instrumentele pe care le avem la dispoziție și cu angajamentul de transparență și de a dezvălui adevărul”, se arată în declarație, adăugând că „vede o mare importanță în libertatea presei și lucrează pentru a o păstra”.

Cei care purtau sicriul lui Shireen Abu Akleh, loviți de polițiștii israelieni

Ofițerii de poliție israelieni i-au luat la bătaie vineri pe palestinienii care purtau sicriul jurnalistei Al Jazeera Shireen Abu Akleh, pe drumul spre Orașul Vechi al Ierusalimului, într-o revărsare de durere și furie din cauza uciderii ei, relatează Reuters, citat de Hotnews.

Adunați în jurul sicriului lui Abu Akleh, zeci de oameni, unii fluturând steaguri palestiniene și scandând „cu sufletul și sângele nostru te vom răscumpăra Shireen”, au început să meargă spre porțile Spitalului Sf. Iosif, din estul Ierusalimului.

Ofițerii de poliție au intrat cu violență în mulțime și au început să lovească cu bastoanele. La un moment dat, grupul care îi purta sicriul s-a sprijinit de un perete și aproape că l-a scăpat, recuperându-l chiar înainte ca un capăt să lovească pământul.

Înmormântarea de la Ierusalim a fost întreruptă după ce forțele israeliene au confiscat steaguri palestiniene arborate de palestinieni la înmormântarea ținută într-o biserică din Ierusalim, lângă Poarta Jaffa. Poliția s-a apărat afirmând că a ripostat pentru că din mulțime au fost aruncate pietre.

Videoclipurile distribuite de la fața locului arată forțelor israeliene folosind metode de control al revoltelor, cum ar fi bastoanele și grenadele asomatoare, menționează și Haaretz.

Scenele violente au subliniat furia față de uciderea lui Abu Akleh, care adaugă un plus de combustibil unui conflict deja înfiorător.

Biden cere investigații pentru incidentele de la înmormântare

Violențele de la înmormântarea sa au stârnit reacții dure din partea comuntității internaționale.

„Am fost profund tulburați de imaginile cu poliția israeliană intrând în procesiunea funerară a palestinian-americanului Shireen Abu Akleh. Fiecare familie merită să-și odihnească cei dragi într-o manieră demnă și nestingherită”, a scris secretarul de stat al SUA Antony Blinken pe Twitter .

„UE condamnă folosirea disproporționată a forței și comportamentul lipsit de respect din partea poliției israeliene împotriva participanților la procesiunea de doliu”, a declarat vineri UE pe site-ul serviciului său diplomatic.

Citește și: România are puține gaze înmagazinate, deși UE cere stocuri de 80%

„Permiterea unui adio pașnic și lăsarea celor îndoliați să se întristeze în pace, fără hărțuire și umilire, este respectul uman minim”, susține UE.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut o anchetă asupra poliției israeliene care atacat cu bastonul în cortegiul funerar al jurnalistei care este și cetățean american.

Incidentul a avut loc chiar înainte de o întâlnire cu ușile închise la Casa Albă între Biden și regele iordanian Abdullah al II-lea. La ieșire, Biden a fost luat la întrebări de jurnaliști.

„Condamnați forțele de poliție din Israel pentru acțiunile lor la înmormântarea jurnalistului american palestinian?” a întrebat un reporter.

„Nu cunosc toate detaliile, dar știu că trebuie investigat”, a răspuns Biden, fără a preciza cine ar trebui să facă ancheta.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Ce îmbunătățiri urmează să fie aduse | Aktual24

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Tancurile americane Abrams în...

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din UE | The Epoch Times

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din...