În spaţiul public se vehiculează, tot mai intens, varii teorii menite să acrediteze ideea că virusul care a pus pe jar planeta fie nu există, fie este rodul unui plan malefic căruia îi vom cădea cu toţii victime dacă nu suntem vigilenţi.
Promotorii teoriei potrivit căreia virusul fie nu există, fie gravitatea lui a fost mult exagerată, încearcă să ne convingă că miza este vaccinarea obligatorie, evident cu vaccinuri care să omoare pe mulţi dintre noi sau care să ne transforme în creaturi tâmpe şi obediente, prin nanoparticule din seruri care vor fi activate de antene 5G „instalate pe furiş” cât am fost noi în carantină. Alte persoane susţin că, din contră, virusul este periculos şi că a fost eliberat în lume să omoare bătrânii pentru ca guvernele să nu le mai plătească pensii…
Şi aceste teorii „evoluează” permanent. Mai nou, se încearcă şi acreditarea ideii că purtarea măştii e mai mult rea decât bună şi că luarea temperaturii la intrarea în marile centre comerciale nu poate fi făcută de oricine și că că e nocivă. În Moldova de peste Prut, s-a mers până la a se spune că luarea temperaturii e prima fază a microcipării, termometrul bagându-ți izotopi în corp.
Acest gen de teorii, odată aruncate în spaţiul public şi îmbrăţişate de cetăţeni, pot afecta sănătatea şi chiar viaţa oamenilor. În plus, induc şi mai multă divizare în societate, neîncredere în autorități slăbind statele.
Aşa că este foarte important să înţelegem cum apar ele, cum se propagă şi cui foloseşte vehicularea lor. Vă invităm să ascultaţi informaţiile furnizate pe acest subiect de dl Nicolae Ţîbrigan, sociolog şi cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române. Dl Ţîbrigan este expert în cadrul consiliului Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS).
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.