VIDEO Soldatul de la graniță care se bucură că doi oameni scapă de comunismul românesc

Data:

spot_img

Istoricul britanic Dennis Deletant, un bun cunoscător al României comuniste, pe cea a tranziției și pe cea din prezent, și-a lansat la București o nouă carte, „În căutarea României: O aventură personală din ’65 până azi“.

La lansarea volumului, Alina Pavelescu, traducătoarea cărții, a povestit despre cum a perceput volumul, dar și câteva episoade emoționante din aventura istorcului în România comunistă.

„Am arhivat sufletește cartea aceasta în timp ce o traduceam. Cred că sunt singura de la masa aceasta (la lansarea de la Librăria Humanitas Cișmigiu – n.r.) care nu-l cunoștea personal pe Dennis Deletant înainte să-i traducă acest volum de amintiri, cred că ne-am cunoscut la o lună după aceea.

Îl știam foarte bine ca istoric și când editura Humanitas mi-a propus să traduc acest volum, mă gândeam că va fi o carte de istorie în stilul celor scrise de Dennis Deletant într-un fel sau altul, în care eu o să mă scufund cu profesionalismul rece al istoricului

Numai că nu a fost așa și pe măsura ce intram în traducerea aventurii, bine zis aventură, pe care o descrie Dennis Deletant în această carte îmi dădeam seama că încep să am și eu un fel de aventură a redescoperirii personale a mea și a românității mele, pentru că Dennis Deletant este un istoric bun, dar este și un scriitor bun, pentru că această carte nu este în totalitate sau nu este în primul rând o carte de istorie, ci este mai degrabă un fel de literatură autobiografică”, a menționat Alina Pavelescu.

Cartea cuiva care ne iubește pe noi, românii

Traducătoarea a arătat că Dennis Deletant că are o scriitură prin care se simte dragostea acestui față de români.

„Este cartea unui om bun. Asta a fost primul lucru pe care l-am simțit la traducere, este cartea cuiva care ne iubește pe noi, românii, dar probabil că în același fel și sfios și respectuos și generos iubește umanitatea.

Cred că acest mod de a scrie cu bunătate este unul dintre puținele moduri pe care nu le poți mima. Ești autentic sau nu ești autentic în modul în care îți dedici bunătatea, iubirea ta celora li te adresezi.

În mod sigur este genul acela de sentiment pe care cititorul îl detectează imediat dacă este real sau este automat. Ei bine, eu l-am detectat din prima fără să-mi fi propus.

Pur și simplu instinctiv, mi-am dat seama că această carte și vocea autorului pun asupra mea și a românilor un ochi mai bun, mai iubitor și mai generos decât punem noi înșine asupra noastră”.

Alina Pavelescu o povestit și despre unul dintre pasajele din carte care au impresionat-o profund.

„Eu nu m-am oprit la acele portrete minunate de personaje pe care le face, ci la micile povești cu oameni de fiecare zi.

Povestea cu funcționara care cere chitanță de pantofii sport, poveștile nu tocmai frumoase și înălțătoare din biroul unui tovarăș cu funcții înalte în securitate care purta ochelari de soare într-o cameră întunecată.

După o goană disperată către graniță, ca nu cumva autoritățile să se răzgândească și purtând și niște oale de zestre în portbagaj, cei doi tineri căsătoriți ajung la graniță, unde sigur că în primă fază oamenii se arată foarte oficiali, li se cer documentele, sunt trimiși într-un birou, stau acolo temându-se și, în cele din urmă, li se dau pașapoartele, li se spune la revedere.

Când ies din cabina aceea, găsesc pe parbrizul din spate al mașinii scris în zăpadă «casă de piatră».

Asta era contribuția la momentul acela, la emoția aceea nu tocmai pozitivă până atunci, a soldatului în post, care își dăduse seama că cei doi oameni care părăseau definitiv țara tocmai se căsătoriseră și a simțit nevoia să le ureze casă de piatră.

M-a emoționat foarte tare povestea și la modul cel mai sincer vă spun că la momentul în care am tradus-o cumva lăcrimam.

Mă gândeam cât am investit noi, cât efort intelectual și probabil bani, în toți acești ani după 1990 pentru un brand de țară.

Acea imagine cu soldatul comunist care se bucură că doi semeni de ai lui au scăpat din România comunistă și se duc undeva să fie fericiți și simte nevoia să le ureze casă de piatră este genul de imagine care salvează un popor și istoria unui popor în ochii posterității. Este probabil cel mai reușit brand de țară pe care cineva îl găsește pe gratis pentru noi.

Toată cartea este așa, este scrisă de cineva care, nu numai pentru că este istoric, nu judecă și încearcă să înțeleagă, nu condamnă și explică. Chiar și atunci când vorbește despre realități detestabile încearcă să nu uite că umanitatea este ceva ce merită iubit.

Viața în general, chiar și în cele mai rele și ticăloase aspecte ale ei este ceva ce merită iubit și cred că eu, dacă ar fi să mă întrebe cineva ce merită să citească această carte, indiferent de vârsta lui, indiferent de profesia lui, i-aș spune să o citească pentru că rareori undeva găsești o bucățică atât de autentică de bunătate omenească care să te facă și pe tine să te simți mai bun.

Te face să simți că meriți să fi iubit și te face pentru 5 minute să spui uite, sunt un om normal, vin dintr-o istorie care sigur că a fost rea și traumatizantă, dar nu a secat umanitatea, lucru pentru care trebuie să-i mulțumit lui Dennis Deletant și eu îi mulțumesc personal la modul cel mai sincer pentru că demult nu mi s-a mai întâmplat ca o carte pe care o credeam de istorie să mă facă se lăcrimez”, a povestit Alina Pavelescu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto principală: Dennis Deletant, la lansarea cărții sale, „În căutarea României”, alături de Alina Pavelescu (stânga), Ana Blandiana și Cristian Preda

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related