VIDEO Ștampila CNA. Cât de „toxice” sunt filmele comuniste

Data:

O recomandare a CNA pentru televiziunile care difuzează filme din perioada comunistă a stârnit pasiuni neașteptate. Unii au considerat acțiunea Consiliului Național al Audivizualului (CNA) echivalentul unei cenzuri, alții au spus că demersul este inutil. 

Ce a propus CNA? Consiliului recomandă televiziunilor ca, înaintea difuzării unui film produs în regimul comunist, să prezinte o dezbatere cu specialiști despre contextul în care a fost produs acel film.

Citește și: Presiunile mafiei asupra jurnaliștilor: 10 litri de fecale, aruncați în redacția unei publicații din Iași

Sau să afișeze unul din următoarele mesaje: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii” sau „Film realizat în perioada comunistă, în care funcționau cenzura și propaganda de stat”. 

Discutăm la Interviurile PressHUB cu scenaristul Răsvan Popescu, membru al CNA, și cu istoricul Bogdan Jitea, autor al unei foarte bune cercetări despre propaganda în filmele comuniste.

Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactorul-șef al PressHUB (presshub.ro), din ianuarie 2022.Anterior, a fost redactor șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021. Între 2015 și 2017, a fost redactor-șef la cotidianul România liberă, unde lucrase anterior ca reporter de investigații.Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București.Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași, România. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei.A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură.Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Die Welt: Spaţiul Schengen are cu totul alte probleme decât România şi Bulgaria

Nu doar Croaţia, ci şi Bulgaria şi România voiau...

Europarlamentar după eșecul Schengen: „Zero barat – plecați acasă!”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe îi face responsabili de eșecul intrării...