joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterVIDEO Statul abandonează copiii, traficanții le spun că-i iubesc. De ce funcționează...

VIDEO Statul abandonează copiii, traficanții le spun că-i iubesc. De ce funcționează metoda „loverboy”

Una dintre cele mai răspândite metode pentru racolarea tinerelor fete care sunt apoi obligate să se prostitueze în străinătate este cea numită „Loverboy”. Iana Matei, președintele Asociației ReachingOut, a explicat, în cadrul Interviurilor PressHUB, de ce funcționează această metodă și de ce România rămâne cea mai importantă pepinieră de victime din Europa.

„România a ajuns pe primul loc la traficul de persoane pentru că noi nu am cooperat. Cooperarea instituțională este pe primul loc, este și recomandarea Comisiei Europene, și noi nu stăm foarte bine la acest capitol.

Sărăcia este un factor, dar nu este singurul. Dar nu avem programe antisărăcie. În toate celelalte țări, dacă există o comunitate cu risc, o iei în vizor, faci anchetă socială, notezi copilul care e cu risc de a fi abuzat în propria familie și iei niște măsuri.

La noi, aceste măsuri nu există”, a explicat Iana Matei, în cadrul dezbaterii organizate de PressHUB, cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane.

Aceasta lucrează de peste două decenii cu victime ale traficului de persoane și cunoaște în detaliu problemele din sistem și traumele prin care trec fetele care sunt obligate să se prostitueze.

„S-a menționat ca alt factor și educația. Victimele noastre sunt cele mai educate sunt cele care au terminat liceul. Întrebarea mea este de ce renunță copii la școală? Să vă uitați la programa școlară și la complexitatea exercițiilor de la matematică sau fizică. Nu avem o programă școlară difersificată pentru toate genurile, noi băgăm pe toți în aceași cutie, trebuie să fie toți foarte deștepți și să meargă toți la facultate.

Din acest comunicați sărace despre care vorbeam, copii merg la școală până în clasa întâi, maxim a treia. La a treia sau a patra, se opresc, căci încep deja exerciții complexe și noțiuni complexe, iar părinții nu au bani necesari sa plătească pentru meditație și nici nu sunt ei însăși suficient de educați să îi ajute pe copii cu temele.

Atunci copilul se duce la școală în fiecare zi și se întoarce cu un mesaj de acolo: «Sunt prost, mai bine mă las de școală, ca oricum nu înțeleg nimic»”, a precizat Iana Matei

Citește și: VIDEO Interviurile PressHUB: Cum a devenit România o pepinieră pentru traficul de persoane

Președintele Asociației Reaching Out este de părere că statul trebuie să se implice mai mult în programe de combatere de sărăciei și în reformarea sistemului educațional, dar cu implicarea organizațiilor „de la firu ierbii” care au cele mai multe informații despre situația reală a acestor familie.

„Să facem nprograme prin care să îi includem, nu să îi excludem. Până acuma, asta am făcut”.

Iana Matei, președintele Asociației Reaching Out.

Iana Matei a explicat ce înseamnă metoda „loverboy” și de ce are succes.

„Acești copii sunt copii care au fost abuzați emoțional, fizic, sexual până la vârsta la care sunt recrutați în acele rețele. Ei sunt obișnuiți cu violența, cu bășcălia, au văzut tot se poate vedea în ceea ce numim abuz. Dar nu au văzut niciodată ce este dragostea, n-au auzit niciodată «te iubesc» de la mamă lor sau din centrele de plasament, dacă de acolo vin.

Și atunci, acel recrutator le spune cuvântul cheie: te iubesc”, a menționat cea care se ocupă de două decenii de victimele rețelor de trafic.

Citește și: VIDEO Deputatul Adriana Săftoiu: Statul ascunde că are o problemă cu traficul de persoane

Între violența din familie sau din centrul de plasament, respingerea pe care o primesc de la societate și cuvintele frumoase ale unui om, chiar dacă acesta este un traficant, victimele aleg cuvintele frumoase, pentru că pentru ele doar acelea sunt noi și le acoperă o nevoie emoțională.

„Ele sunt obișnuite cu violența. Faptul că o scoate «la produs» nu este ceva nou, au experimentat deja. Cea ce este nou pentru ele este acel «te iubesc» pentru care stau în acea relație”, a arătat Iana Matei.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE