marți, 18 ianuarie 2022
AcasăLa ziActualitateVIDEO. UE va impune sancțiuni juntei militare din Myanmar. ”Revoluția celor cinci...

VIDEO. UE va impune sancțiuni juntei militare din Myanmar. ”Revoluția celor cinci de doi” continuă pe străzi

Uniunea Europeană a decis luni să-i sancţioneze pe militarii responsabili de lovitura de stat din Myanmar, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, scrie AFP.

”Miniştrii de externe din UE au decis impunerea de sancţiuni ţintite împotriva intereselor economice şi financiare ale militarilor, deoarece în această ţară ei sunt antreprenori şi deţinători ai unor părţi ale economiei. S-a ajuns la un acord politic pentru a-i sancţiona pe militari şi a fost lansată operaţiunea tehnică pentru a finaliza (sancţiunile) şi a le adopta. Aceasta poate decurge foarte rapid”, au precizat surse diplomatice, pentru AFP.

Myanmar grieves as funeral rites held for young anti-coup protester
Sursa Video: France 24

UE a cerut luni în Myanmar ”o dezescaladare a crizei actuale prin încetarea imediată a stării de urgenţă”, restabilirea unui guvern civil şi eliberarea deţinuţilor, între care fosta lideră Aung San Suu Kyi.

Consiliul Afaceri Externe – care grupează miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene – reunit luni la Bruxelles, a condamnat în ”termenii cei mai fermi lovitura militară comisă la 1 februarie în Myanmar şi a subliniat că UE este pregătită să adopte sancţiuni împotriva militarilor responsabili de lovitura de stat.

Zeci de mii de oameni au ieşit luni în stradă în principalele oraşe din Myanmar pentru a protesta împotriva juntei militare în cadrul unei zile de grevă generală, după ce în weekend doi protestatari au fost ucişi în violenţele poliţiei. Protestatarii s-au adunat în Yangon, Naypyidaw, Mandalay și alte orașe în ciuda amenințării juntei militare că va face uz de violență și există riscul pierderii de vieți omenești.

Activiștii pro-democrație au făcut apel la demonstrații masive pentru ziua de luni, vorbind despre ”Revoluția celor cinci de doi”, aluzie la data de 22.02.2021. Protestatarii au comparat ziua de luni cu data de 8 august 1988 ( sau 8.08.88), atunci când armata a răspuns demonstrațiilor pro-democrație cu brutalitate, sute de oameni fiind uciși sau răniți. Într-un mesaj transmis de televiziunea de stat MRTV duminică seara, armata i-a acuzat pe protestatari că incită lumea, în special, adolescenții și tinerii, marșând pe latura lor emoțională, împingându-i astfel către o confruntare în care și-ar putea pierde viața.

Trei manifestanți au fost uciși în cele trei săptămâni de proteste zilnice printre care un adolescent și un tânăr, poliția și armata folosind muniția din dotare. Forțele de securitate au tras într-o ambulanță care transporta răniți asistați de medici voluntari, potrivit unor martori oculari citați de Guardian. Armata a dat o lovitură de stat în urmă cu trei săptămâni sub pretextul unei așa-zise fraude electorale în alegerile din noiembrie, câștigate categoric de formațiunea Liga Națională pentru Democrație a lui Aung San Suu Kyi, care se află în continuare în arest la domiciliu.

Cel puțin 640 de persoane au fost arestate, unele fiind deja condamnate. În momentul de față, în detenție se află 593 de opozanți. Miniștrii de externe ai statelor membre UE ar urma să discute luni sancțiuni impuse armatei din Myanmar.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE