VIDEO Vestul nu a crezut că Ucraina va rezista mai mult de o săptămână. Nu a livrat arme, să nu rămână la ruși

Data:

spot_img

Occidentul nu a crezut că Ucraina va rezista mai mult de o săptămână în fața armatei rusești, considerată a doua cea mai puternică din lume, de aceea nu a trimis arme înainte de declanșarea războiului, a explicat, la Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

După ce militarii ucraineni au demonstrat că fac față celor ruși, atitudinea Vestului s-a schimbat, iar ajutorul a devenit consistent. Există o limită, totuși, care vine dinspre Ucraina. Dar, în egală măsură, țările NATO ar fi putut face mai mult, afirmă expertul polonez.

„Cred că suntem în fața cazului tipic de pahar pe jumătate gol sau pe jumătate plin. Eu aș spune, mai degrabă optimist, că e mai mult plin, mai degrabă mai mult de jumătate plin.

În principiu, este adevărat că astfel de livrări militare au venit, în primul rând, târziu. Și în al doilea rând, inițial, mai ales inițial, nu au fost destule, de fapt, pentru o susținere activă a Ucrainei”, a menționat Marek Menkiszak.

YouTube video

„Inițial, nu era nici o rațiune pentru a oferi mai mult armament”

„Pe de altă parte, cealaltă parte a poveștii este aceea că a fost totuși mai bine decât așteptările și s-au îmbunătățit semnificativ în ultimele două luni, pe măsură ce războiul a continuat.

Prin urmare, trebuie să recunoaștem că mulți oameni, mulți analiști din Vest, dar aș spune că și din Ucraina chiar, au crezut că rezistența ucraineană, din cauza unei uriașe superiorități de forță de partea Rusiei, potențial militar, capabilități și celelalte, care era adevărat, din păcate, va fi de scurtă durată,

iar Ucraina va fi forțată, cumva, să capituleze în maximum câteva zile sau săptămâni ale invaziei rusești. Și din această cauză, livrările inițiale au fost limitate, deoarece a existat această prejudecată că, de fapt,

Ucraina nu poate câștiga acest război. Și prin urmare, nu era nici o rațiune pentru a oferi mai mult armament”, a arătat șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia care a fost viziunea unor factori de decizie din Occident.

Citește și: Conjurația imbecililor. Când nu știi să conduci o țară, inventezi scandaluri cu secui. Și îi elimini pe experți

A doua teamă a Vestului: riposta rusească

Marek Menkiszak a introdus și o nuanță: nu toată lumea gândea așa. Dar crede că a fost cel mai popular raționament.

„Doar că s-a dovedit chiar repede că e greșit, pentru că atât nivelul rezistenței ucrainene, cât și eșecurile și comportamentul foarte ciudat al părții ruse au dezvăluit deficite uriașe dinspre armata rusă și că a lipsit oarecum un plan B, când avansarea rapidă spre Kiev a picat.

Și acest lucru a venit în perioada când dezbaterea a apărut despre creșterea livrărilor de arme.

Totuși, era această îngrijorare, și cred că parțial e încă acolo, cu privire la rezultatul de fapt al acestei susțineri și cum va reacționa Rusia. Deci, au existat asemenea voci, în țările din Vest, să nu escaladăm.

Că nu ar trebui să îi provocăm pe ruși. Că nu ar trebui… Că ar trebui să evităm unele măsuri foarte radicale care ar putea fi luate de către Rusia în timpul acestui conflict.

Și numai în momentele când aceste livrări au crescut și calitatea, nu doar cantitatea, a crescut în aceste livrări”, a explicat, la Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak.

Tot mai mult armament NATO ajunge pe front

Expertul a menționat că, în ciuda acestor dileme și temeri, echipamentul greu a ajuns tot mai mult în Ucraina.  Și nu a fost, de fapt, nici un fel de reacție puternică dinspre Rusia.

„Desigur, nu înseamnă că Rusia a ignorat aceste livrări. Au crescut, de exemplu, atacurile cu rachete, care au vizat, în special, liniile de tren, depozitele și toate elementele sistemului care ajută la ducerea de arme în Ucraina.

Cu toate acestea, Rusia a fost destul de reținută, dacă ne gândim la toată reacția sa cu privire la aceste livrări, ceea ce, logic, a determinat o creștere a acestor livrări.

Și asistăm acum la o creștere uriașă a acestor livrări, mai ales o creștere a calității.

Așadar, vine tot mai mult echipament greu”, a precizat șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Limitele Ucrainei

Expertul polonez afirmă că există și o limitare dinspre Ucraina: faptul că militarii sunt obișnuiți mai degrabă în folosirea de echipament militar sovietic. Iar cel NATO este mai evoluat și necesită o perioadă de antrenament pentru a putea fi folosit. Iar ucrainenii nu au timp.

„La acest moment, folosim cea mai mare parte a capabilităților noastre, deoarece trebuie să mai ținem minte un factor important.

Toate armele care pot fi livrate Ucrainei trebuie să poată fi utilizate. Și când spun utilizate, mă refer la faptul că ucrainenii ar trebui să știe să le folosească.

Prin urmare, cele mai bune arme pe care le putem livra sunt arme post sovietice, cu care ucrainenii sunt obișnuiți.

În sensul, că sunt obișnuiți să le folosească. Știu echipamentul. Și, de asemenea, acele tipuri de arme occidentale care pot fi mai mult sau mai puțin ușor și rapid manevrate de ucraineni.

Adică, să poată învăța repede cum să le folosească eficient. Altfel, ar practic o risipă, deoarece unele echipamente complicate cer luni de antrenament înaintea folosirii eficiente a lor.

Prin urmare, acesta este un factor foarte important, pe care trebuie să îl avem în vedere”, a menționat Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia, la Interviurile PressHUB.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII
  1. Cinic vorbind ,incepind cu anul 2014 , fortele armate ale Ucrainei au inceput sa fie instruite de catre Occident . Trecerea de la capacitatile militare foste sovietice si folosirea acestora in prima faza a razboiului era obligatorie , spre a putea obtine rezultatele pe care deja le stim cu totii .In prima etapa ,de razboi , a fost folosit armamentul vechi, conventional , ce era usor de manevrat si familiar soldatilor Ucrainei dar in paralel s-au folosit si arme moderne , anti tanc si drone performante , ce au distrus coloanele de tancuri rusesti .Multe dintre armele si tehnologa modera era deja, de multa vreme , adusa si depozitata in Ucraina .Rusii au distrus , prin lovituri directe cu rachete , doar convoaiele cu armament vechi , scos din uz , dar prezentat ca si armament de ultima generatie .Practic rusii au folosit rachete performante (coasta enorma fabricarea lor ) ce au distrus arme vechi nefolosibile .Pe masura ce razboiul inainteaza politicul din UE avanseaza si el in as afirma dorinta (de mult indeplinita )de a furniza armament sofisticat Ucrainei .In fapt rusii si-au cheltuit energia militara si rachetele de precizie pe distrugerea unor cartiere parasite si pe distrugerea unor capacitati militare invechite care oricum trebuiau scoase din uz .Rusia a cazut in „Capcana”(intinsa inca din 2014 ) ce i-a transformat in „criminali de razboi ” si acum vedem cum , chiar din interior , Rusia a fost atrasa in aceasta„ CURSA ” ce o data cu pornirea planificata si etapizata a sanctiunilor trimit armata Rusiei la lada de gunoi a istoriei .Coruptia endemica ,existenta in mai toate structurile statului Rusia si planificarea militara a Occidentului , schimba pentru a doua oara , in decurs de 31 de ani , Europa . Acum tarile Europene nealiniate decid a intra in structurile NATO iar tarilor riverane UE li se va oferi o sansa rapida de a se integra in partea de Uniune ce ii accepta fara a mai avea in portofoliu conditionalitatile trecutului de intrare in UE . UE se federalizeaza rapid iar NATO devine si mai puternic .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Autoritățile americane iau în considerare interzicerea utilizării routerelor TP-Link din China | Aktual24

Autoritățile americane iau în considerare interzicerea utilizării routerelor TP-Link...

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...

O mașină a intrat în mulțime la târgul de Crăciun din Magdeburg: peste 60 de răniți

O mașină a intrat în mulțime la târgul de...